• dolar hakikaten 6.50'yi geçebilirmiş meğer.
    ufuk bırakmadı!
  • eski çocuklar duymasın dizisinin çakmaktaşlar çizgi filminden alıntı olması.

    fred çakmaktaş > taşfırın haluk olmuş
    barni > hanımcı, light selami olmuş
    ikisi de çizgi filmdeki gibi inşaat işinde çalışıyor.
    çizgi filmden ayrı olarak; aynı şirketteler ve kadınlar da ev hanımı değil
    (çizgi film 1950'ler amerika'sı örnek alınarak çizilmeye başlanmıştır çünkü)

    ek olarak, recep ivedik de taşfırın haluk temelli bir kişiliğe sahiptir. kaba, görgüsüz, sanattan ve incelikten anlamayan, basit kaba tepkilerle duygularını ifade eden birisidir.
  • atomların büyüklüğü ile ilgili bir bilgi;

    yumruğumuzun içindeki tek bir atomun bir ping pong topu büyüklüğünde olduğunu düşünürsek;

    yumruğumuzun büyüklüğü neredeyse gezegenimiz dünya kadar olurdu.

    kaynak: youtube’da ” kurzgesagt” adındaki bilgi kanalı.
  • ingilizcede biz fren yaparız anlamına gelen "we brake " kelimesi bunu söyleyen adamlar fren yapamayıp habire birşeylere çarpıp kırdıkları için biz kırarız anlamına gelen " we break" e dönüşmüş.
    adamlar aşırı hız yapmamayı, gerektiğinde fren de yapmak gerektiğini hafızalara güzel kazımışlar.
  • week: hafta
    end: son

    yani ingilizcede weekend kelimesi tıpkı türkçedeki karşlığı olan haftasonu gibi hafta ve son kelimesinin birleşiminden oluşuyormuş gibi gelmişti bana ama siz daha iyi bilirsiniz tabi.*
  • dünyamıza 150 milyon km uzakta olan güneş'e gitmenin, sınırı yaklaşık 20 milyar km uzakta olan güneş sistemi'nin dışına çıkmaktan daha zor olması.

    nasa'nın yarın fırlatacağı uzay aracı parker, güneş'e 6 milyon km uzaklıkta uçacak. ancak güneş'e gitmenin önünde en az sıcaklık kadar büyük bir zorluk daha var.

    dünya'dan güneş'e roket fırlatmanın, dünya'dan ay'a ya da mars'a roket fırlatmaktan farklı bir tarafı var. güneş, ay veya mars'ın aksine bir yörünge etrafında dönmüyor, yani sabit. güneş sisteminin tam merkezinde duruyor ve muazzam çekim gücü sayesinde gezegenleri etrafında döndürüyor.

    dünyamız güneş'in etrafında "saniyede" 30 km hızla dönüyor (saatte 108 bin km). bu yüzden dünya'dan roket fırlattığınızda roket eylemsizlik yüzünden 30 km/sn'lik bir yanal hıza sahip oluyor. tam olarak anlamak için giden bir aracın içindeki bir insanın araçla aynı hızda gidiyor olduğu düşünülebilir.

    eğer mars'a gidilecekse bu yanal hız problem oluşturmuyor, çünkü mars da güneş'in etrafında yaklaşık 30 km/sn hızla dönüyor hatta ikisinin de aynı hızda olması daha iyi, aynı hızda giden iki araçtan diğerine atlamak gibi bir durum oluşuyor.

    ancak güneş'e gidilecekse, bu yanal hız güneş'i ıskalamaya yol açıyor. bu, giden bir araçtan durmakta olan bir havuza atlamaya benziyor, atladığımızda araçtan dolayı sahip olduğumuz hız yüzünden havuzu ıskalayıp toprağa düşeriz. bu kısa videoda açıklanmış.

    bu yüzden öncelikle bu 30 km/sn'lik hızı sıfırlamak gerekiyor. bunun için dünya'nın dönüşünün tersi yönde aynı hızda yol almak gerekli. ancak bunu yapmak günümüzün roketleriyle mümkün değil, en güçlü roketler bile tonlarca ağırlığındaki bir nesneyi 30 km/sn hıza çıkaramaz. daha çok yakıt konsa da çıkaramaz çünkü yakıt ağırlığı artırıyor.

    bu yüzden parker birkaç yıl boyunca 7 defa venüs gezegeninin etrafından dolaşarak yanal hızını azaltacak ve güneş'in 6 milyon km uzaklığındaki bir yörüngeye yerleşmeye çalışacak.
  • zehirlenmelerde genelde halk olarak "kusturmak" iyi bir şey olarak bilinse de bu iş ancak gıda zehirlenmelerinde işe yarayabilir.

    kimyasal zehirlenmelerinde "yapılmaması "gereken en önemli şey kusturmaktır!

    kusturmak ,zehirlenen kişiye daha fazla zarar vermenize yol açabilir. vücuda giren bir kimyasal miğdeye inerken zaten geçtiği hatta ciddi zararlar verir ve siz bunu kusma yoluyla dışarı çıkarırsanız o hatta yeniden zarar vermiş olabilirsiniz ki kimyasal agresif bir kimyasal ise geçmiş olsun.

    bu nedenle "kimyasal zehirlenmelerinde" kusturmak çok yanlış bir davranıştır.

    peki ne yapacağız?

    akla ilk gelen en basit cevap doğrudur: doktora gitmek veya 112 aramak .

    sonrasında doktor yüksek ihtimal miğde yıkama operasyonuna geçecektir.
    ayrıca doktora maruz kalınan kimyasal ispatlanabilir ya da gösterilebilirse çok daha iyi olur.

    yoğurt yemek,ayran içmek,temiz havaya çıkmak gereksiz ve zaman kaybettirici yanlış bilinen bilgilerdir.
    kusmak ise en çok tehlikeli olanıdır

    en çok çocukların başına gelebilir bu tarz olaylar.

    inşallah gelmez ama gelirse de kusturmanın tehlikeli olduğunu asla unutmayın.
  • patates paradoksu

    --- spoiler ---
    satın aldığınızda %99 oranında su içeren 100 kilo patates'in su oranı %98'e inmişse elinizde 50 kg patates kalmış demektir.
    --- spoiler ---
    başta afallatsa da aslında mantıklı. matematik sen bir çılgınsın.
  • weekend sözcüğü sadece pazar için kullanılır. haftanın sonuna gelindiğini belirtmek içindir. cumartesi günü, daha yeni tatilden sayılmaya başladı. normalde sadece pazara weekend deniyordu, yanı haftanın son gününe.

    en azından ben öyle biliyorum.
  • ingilizce dumbass kelimesi dumb ve ass kelimelerinden oluşmuştur.

    gelelim asıl konumuza:
    bizler dünyanın her tarafında aynı zamanda ve çağda değiliz. milli hasletler de bu şekilde farklı şekillerde oluşuyor bunun da adına kültür deniyor.
    açalım;
    avrupa kıtası buzul çağından biraz geç çıktı, üçbin yıl kadar... o esnada asyalı türdaşları üçbin yıldır göçüyor, yerleşiyor, ekip biçiyor, hayvan evcilleştiriyor, ve pek doğal olarak birlikte yaşamayı öğreniyor, kurallar ve töreler oluşturuyordu. asyalı, orta asyalı veya yakın asyalı, ortadoğulu dilerseniz, insanların ve toplumların avrupalılardan daha rahat, daha gevşek, umursamaz olmalarında bu üçbin yıllık tecrübe farkı etkili olsa gerektir. avrupalının ödünü koparan bir tehlike asyalı insanı şaşırtmaz bile. suriye'deki savaş ya bizi de etkilerse diye uykuları kaçan avrupalının korkusunun yanında sabah saatlerinde sokağı bombaladığı halde akşam olunca perdesini çekip çocuk yapmaya devam eden suriyeliyi görünce daha net bir şekilde anlaşılıyor bu fıtrat farkı.

    aynı şekilde cinsel tavırlar, kadın-erkek ilişkileri açısından da bariz bir yaşanmışlık farkı göze çarpar. asyalı toplum çiftleşme işini sınırları net bir kurum olarak oturtmuştur çünkü fazla maceracılık ve umursamazlık miras kavgasına sebep olur ve bu konuda katı olmak üçbin yıllık bir geçmişin kanla öğrettiği bir derstir.
    --- spoiler ---

    devam edebilir, belli olmaz
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap