• yunanistan'ın 1941'de ilhak edilmesiyle birlikte almanya ve türkiye birkaç yıl boyunca sınır komşusu olmuşlardır.
  • sözlükte entrylere smiley koymanın yasak olmaması.

    ben demiyorum ssg diyor.
    (bkz: #8611326)

    --- spoiler ---
    ek$i sozluk tarihindeki en buyuk hurafelerden biridir. sozlukte entry'lere smiley koymak hicbir zaman yasaklanmami$tir, insanlar smiley koydu diye ucurulmami$tir.

    nasil ortaya ciktigi ise ayri bir hikayenin konusudur.
    --- spoiler ---
  • (bkz: #84561590)
    hepatit b’li , hiv tasiyicisi vb annelerin bebeklerinin dogum sonrasi yikanmasinin bulasi azaltmasi.

    erciyes teknik egitim fakultesinin en tarafsiz tibbi degerlendirmeyi saglamasi.
    hem milliyetci hem tasrali hem erkek olunca canan karatay olunmasi.
    asiya da karsisin anladik gerizekalisiniz da bari eksi seyler editoryasinin biraz okumasi.
  • leonardo da vinci nin mona lisa tablosunu yaparken bir erkeği çizmesi fakat bilinmemesi için kadın olarak çizmesi. (doğruluğu tartışılır tabi)
  • bakteriler arası iletişimi gizlice dinleyerek onları en uygun zamanda öldürmeyi başarabilen vp882 isimli spy bir virüsün keşfedilmesi, ufkumuzu açabilir.

    princeton'dan moleküler biyolog bonnie bassler ve öğrencisi justin silpe , vp882 olarak adlandırılan virüsün, bakteriyel konuşmaları dinleyebilecek türden bir virüs olduğunu saptadılar. bu virüsü bakterilere saldırmak için kullanmanın bir yolunu buldular. bu şekilde e. coli ve kolera gibi bakterileri öldürmeyi başardılar.

    normalde bir virüs, sadece bir tek karar almak zorundadır: ya konakta kalmaya devam etmeli ya da konağı öldürmeli. virüs çoğalarak, bakteriyi öldürme sürecini başlatır. ancak bakteriyi öldürdükten sonra hayatta kalabilmesi için yeni konakçılar bulmak zorundadır.

    öldürme seçeneğini seçerken aslında virüsün karşılaştığı risk şudur: yakınlarda başka konak yoksa, o zaman kalan virüsler hayatta kalamaz. işte vp882 olarak adlandırılan virüs, bakteriler arası iletişimi dinleyerek, eğer yakınlarda başka konak bakteriler tespit ederse, içinde bulunduğu bakteriyi öldürmeye karar veriyor, eğer analiz ettiği bakteriler arası iletişimde "yakınlarda yeterli konak olduğu bilgisini" alamazsa öldürmüyor. yani zamanlamayı mükemmel bir şekilde ayarlayabiliyor. bu arada bakteriler çeşitli kimyasal aracılığı ile iletişim kuruyor. vp882 de bu iletişimi bir nevi sezip, analiz edebiliyor. yani yapılan çalışma aslında , virüsler ve onların konakçıları arasındaki dinamik ilişki hakkında tamamen yeni bir bakış açısı sunuyor.

    bu arada bakterilerde avlanan virüslere “faj” denir ve “faj ile bakteriyel bir hastalığı ortadan kaldırmayı amaçlamak halihazırda literatürde “ faj tedavisi ”olarak bilinen bir strateji. ancak vp882, bakteriyel iletişimi çözerek içinde bulunduğu bakteriyi en mükemmel zamanda öldürmeyi planlayabilen ilk faj.

    araştırmacılardan biri olan justin silpe'nin de belirttiği gibi, vp882'nin bakteriyel iletişimi gizlice dilediği anlaşıldıktan sonra, virüsü yanlış bilgilendirerek yani bir nevi virüsü kandırarak onları birer bakteri suikastçisine çevirmeyi de başarabilmişler.

    işte can alıcı ve çığır açan nokta da burası: vibrio cholerae (cholera), salmonella ve e. coli bakterileri, yüz milyonlarca yıl boyunca ayrı ayrı evrimleşmiştir, bu yüzden çok farklı tipte bakterilerdir. buna rağmen vp882, tetiklenerek yani kandırılarak, çok farklı tipte olan bu bakterilerin hepsini de öldürmeyi başarabilmiş.

    kaynak: https://www.princeton.edu/…uses-bacterial-assassins
  • osmanlı yaylarının kirişlerine çile adı verilirdi. acemi okçunun yay çekme antremanlarına ‘çile çekme’ deniyordu. yeniçeri ocağına giren bir acemi günde 2000 çile çekene kadar savaşa giremezdi. ilk başlarda sadece 50-60 tane çekebiliyordu çünkü 35 kg'a yakın bir güçten bahsediyoruz. ocağa giren bir yeniçerinin bu sayıya ulaşması 2 yıl alıyordu ortalama.

    okçuların dervişlik yönü de olduğu için tasavvufa ‘çile çekme’ deyimi ile aynı anlamdadır. çile çekmeye başlayan acemi yeniçerilere de "çilekeş" deniliyordu.
  • çocukların akademik ve gündelik hayattaki başarılarıyla ilgili bilimsel şeylerdir.
    kaygı, stres, hipotalamo hipofiz adrenal, yalama timarlama etkisi, güvenli bağlanma ve diğer şeyler için yazının bağlantısını şuraya birakayim:

    (bkz: #86565246)
  • hadi bir tane de benden gelsin dediğim başlık.

    iphone'unuzda uygulamalar arası geçiş yapmak için home tuşunu çift tuşlamak yerine parmağınızı ekranın sol kenarından orta kısmına doğru kaydırmanız yeterli. parmağınız sadece ekranın sol kenarında aşağıdan yukarı kayacak.

    not: sanırım bu özellik 6s ve üstü modellerde var.
  • nebi-resul farkı. her nebi gibi muhammed peygamber de insandı. hatalar yaptı. hata yapmadığı tek şey vahiy aktarırkenki göreviydi. emevi dönemi siyasi iradesi, hadisçileri kullanarak kadere bambaşka anlamlar yüklediler ve bu ümmetin geleceğini ipotek altına aldılar. kendi çıkarları için, sayısız insanın hayatını perişan ettiler. düşünen insanı peygamberiyle karşı karşıya getirdiler...
  • ufkunuzu iki katına çıkaracak şey bir insanın hikayesi: zaide namıdiğer isabelle; muhammed'in torunu ve kraliçe elizabeth'in büyükannesi.

    öncelikle bu başlığı ne kadar artık yozlaşmışsa da takip ediyorum ve burada şöyle bir link paylaşılarak kraliçe elizabeth'in islam peygamberi muhammed'in torunu olduğunu söyleyen bir paragraf ve soyağacı listesi verilmiş.

    ben öncelikle inanmadım ve araştırmaya başladım. sonunda iki soyu birbirine bağlayan kişiyi buldum. kendisi entrynin başında bahsettiğim zaide.

    muhammed'in torunu olan al-mu'tamid ibn abbad zamanında endülüs'te bir şehir olan sevilla'nın kralıydı. zaide'nin ise al-mu'tamid'in kızı olduğu söyleniyor ama tarihçiler arasında burası bir tartışma konusu ki kızı değil de gelini olduğunu söyleyenler de var. hatta cariyesi olduğunu bile söyleyen var ama pek destekli bi iddia değil.

    hikayemize devam edecek olursak bir zaman sonra al- mu'tamid tahtını kaybediyor. al- mu'tamid tahtını kaybedince zaide endülüs'ten kuzeye, kastilya'ya kaçıyor ve olay burada kopuyor.

    kastilya kralı 6. alfonso bu mülteci prensese aşık oluyor. alfonso evli fakat yasak aşk olarak yaşayabiliyorlar aşklarını. karısı farkedemeyecek kadar hasta olduğundan bilmiyor bu ilişkiyi. bi' bakıma zaide metresi oluyor alfonso'nun.

    yıllar geçiyor ve zaide hristiyan oluyor. ismini de isabelle olarak değiştiriyor. bu arada da alfonso'nun karısı hastalığı yüzünden vefat ediyor.
    bu ölümün hemen ardından evleniyorlar alfonso ve ısabelle. üç tane çocuğu oluyor alfonso'nun ısabelle'dan. yıllar geçiyor ısabella'nın ispanyol torunlarından biri gelin olarak ingiltere kralı 3. edward'ın oğlu olan york dükü edmund'a veriliyor.
    gerisini anlarsınız zaten.

    eğer zaide; al-mu'tamid'in kızıysa bu demek oluyor ki şu anki ingiltere kraliçesi ve ingiliz kilisesi yüksek valisi olan 2. elizabeth'in kanında, islam peygamberi muhammed'in kanı akıyor.

    tarihten iki alakasız kişiyi akraba kılan zaide nam-ı diğer isabelle'ya hürmetler efendim.
hesabın var mı? giriş yap