*

  • sözümona anadolu üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görevlendirilmek üzere araştırma görevlisi alıp bunların odtü de yüksek lisans ve doktora yaparak ilgili anadolu üniversitelerine yollanmasını amaçlayan bir yök programı. bu programa alınacak araştırma görevlileri o alandan odtülü hocalar tarafından oluşturulmuş bir kurul tarafından seçilir. alınacak kişilerin hangi üniversite adına alındıkları ve program sonunda hangi üniversitede göreve başlayacakları bellidir. fakat bu üniversitelerin bu alımlarda hiç bir söz hakkı olamaz. tabii bu seçme işinde en göze çarpan nokta "mülakat" tır. bu mülakatta bir defa anadolu üniversitelerinden gelen kişilerin hiç bir şansı yoktur. tabii bir şekilde siyasi veya idari bir torpille jüri üyelerine ulaşamamışlarsa.. tabii seçilen öğrencilerin de jüri deki odtü lü hocaların siyasi fikrine uygun olması da şarttır. bu bahse konu anadolu üniversitelerinden birinden bölüm birincisi olarak mezun olmuş ve yabancı dil barajını da çok yüksek bir puanla aşmış olan bir arkadaşı mülakatta salona bile almadılar. yine aynı durumdaki bir başkasını ise mülakata aldılar ve şu bilimsel soruları sordular:

    jüri üyesi hoca: nerelisin sen?
    sınava giren: malatya
    jüri üyesi hoca: peki malatya'nın nesi meşhur?
    sınava giren: ?!! ee... kayısısı..
    jüri üyesi hoca: tamam, çıkabilirsin!

    kısacası seçme usülleri kesinlikle objektif olmayan (bi defa mülakat da neyi nesi?!! madem böyle bir şey var merkezi sınavla yapın bu işi..) , ülke için çok önemli olan o konumları ulufe dağtır gibi dağıtan bir yök saçmalığı..
  • (bkz: oyp)
  • başvuranların,
    - odtü yerleştirme programı
    - oğrenci yardım programı
    gibi abuk sabuk (kafadan yaratmadım vallahi) (bkz: ben bugun bunu gordum) açılımlar yükleyebildiği program.

    bir de başvuru için yaş sınırı 27; ki bu çok hatalı. 27 yaşını geçmemiş insanlar başvurunca sorular ve cevaplar aşağıdaki formatta geziniyor:

    - ya pardon, ben öyp ile ilgili bilgi almak istiyordum?
    - internet sitesinde var...
    - ha öyle mi? neler gerekiyor peki?

    - iyigünler ben öyp ye başvurmak istiyordum, başvuru formuna nerden ulaşabilirim?
    - internet sitesinde var...
    - e ben göremedim?
    - bir daha bakın...

    - iyigünler, öyp başvurusu / harcı olarak ne kadar yatırmak gerekiyor?
    - bir şey yatırmanız gerekmez, kabul edilirseniz siz para alıcaksiniz...
  • son ana kadar kim nerden ne kadrosu istemiş, hiç bir malumatın belirli olmadığı ve insanların tam bir akademik kumar oynadığı program. allah sonumuzu hayretsin...
  • ilk kez odtü tarafından uygulanan ve sonrasında ege, ankara, hacettepe ve boğaziçi üniversitelerinin katkilariyla yaygınlaşan bir proje..
  • odtü'de 2009-2010 öğretim yılı için başvuruları 4 mayıs itibariyle başlayan program.başvuru için son tarih 5 haziran 2009 olarak belirtilmiş.

    http://oyp.metu.edu.tr/
  • bir hafta önce belge kabul e-postası yollayıp, mülakata iki gün kala red e-postası yollayan bi program. evet biz odtü gibi bi kurumun kesinlikle, torpilmiş, adam kayırmaymış gibi işlere girişmeyeceğinden eminiz. bizim mallıgımızdır. evet ön-degerlendirme kriterlerini bilmiyoruz, bunları söylemek zorunda da hissetmemişler zaten ama hiç önemli değil. yarından itibaren cumhurbaşkanlıgı websitesi dahil, hemen her yerde bununla ilgili endişeler ve şikayetler görürseniz hiç şaşırmayın. bakalım başları ağrımaya başlayınca ne açıklama yapacaklar?
  • bir hafta boyuca kabul onayı aldığım için psikolojik olarak kendimi mülakatlara hazırlamışken, görüşmelere iki gün kala neye göre yapıldığı anlaşılmayan bir ön elemeyle adayları pek umursamadığını gösteren, bir resmi açıklamayı bile insanlara çok gören program. odtü'nün de nasıl bir ciddiyetle bu işi yapmış olduğunu görmemize de vesile olmuştur.

    bir de şu var: #19493084
  • odtüdeki alımlarda sisteme üye üniversiteler mülakatlara temsilci gönderir ve değerlendirmeye dahil olurlar, fakat son sözü odtü söyler. programa başvurular her yıl katlanarak artmaktadır. altı yıl öncesinde altı kişinin alınacağı bir enstitüye kırk kadar kişi başvururken, bu sayı şu anda beş yüzlere ulaşmıştır. mülakatların ilk ayağı birkaç gün önce yapılmıştır. programa dahil olduktan sonra, hazırlık, doktora, yurt dışı gibi süreçlerle en az 6-7 yıl içerde kalınmaktadır. kadro kabulü aldığınız üniversitede odtüde geçirdiğiniz süre çarpı bir(1) yıl, yurt dışında geçirdiğiniz süre çarpı iki(2) yıl zorunlu olarak çalışılması gerekmektedir, bu da en az 7-8 yıl anlamına gelmektedir. şanslı iseniz kadro için kabul edildiğiniz üniversitenin, sizin programınızı tamamlamnızla birlikte, "artık size ihtiyacımız yok, o kadroyu doldurduk" demesi olacaktır. bu durumda kendinize yurt içi ve yurt dışından yeni üniversiteler bakabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap