• 2016 yılında çıkarılan ohal khk sı ile alınan karar sonucunda ortaya çıkan durum.

    örneğin branşımız sosyal bilgiler öğretmenliği olsun, kpss öabt sonucu sıralamamız 500 ise ve alım sayısı 600 ise eski sisteme göre kesinlikle atanıyorduk.
    fakat ohal khk sı ile çıkarılan kanuna göre aynı tabloyu tekrar ele almak gerekirse 500. olmama rağmen atanamama şansım yüksek. neden mi ? çünkü çıkarılan kanuna göre alım sayısının 3 katı kadarı sıralamaya bağlı olarak mülakata girme hakkı kazanır ve mülakat yüzde yüz etkili olmak koşuluyla mülakat sonucunda ilk 600'e girenler atanır.

    aslında öğretmen atamalarının torpilsiz, adam kayırmasız ve düzgün olacağını bilsem mülakat sistemini savunabilirim. fakat ülkemizde bunun mümkün olmadığını zaten biliyorken ve üstüne üstlük bazı sözde öğretmen adaylarının mülakat için torpil arayışına girdiğini gördüğümde kesinlikle kabullenemediğim , daha fazla ses çıkarılması ve üzerinde durulması gerektiğini düşündüğüm konudur.

    600×3= 1800 kişi mülakata girecek ve 600 kişi alınacak. bu durumda 1. olan kişinin atanamama şansı ( torpil yoksa olası ihtimal) varken 1800. olan kişinin atanma ihtimali vardır. ( torpili sağlamsa kesin gibi )

    medyanın , politikacıların, öğretmenlerin ve en önemlisi toplumun bu konuda gerekli hassasiyeti göstermediğini düşündüğüm için ayrıca mülakat için torpil arayışına girmiş onlarca sözde egitimciyi görmem nedeniyle bu durumu tekrar gündeme getirmek istedim.

    edit 1: bazı yazarlar iki kelimeyi bir araya getiremeyen,ruh sağlığı yerinde olmayan adayların öğretmen olmaması için mülakatın gerekli olduğunu belirtmiş, yukarıda benim de belirttiğim gibi isveç te yaşıyor olsaydım mülakatın yapılmasını bende savunurdum fakat türkiye de mülakat = torpil,adam kayırma demektir. bunun için mülakata günümüz türkiyesinde karşıyım en azından şimdilik. fakat bu ruh hastası öğretmenler, iki kelimeyi bir araya getiremeyenleri napıcaz ya diyebilirsiniz. bunun içinde zaten hali hazırda uygulanan aday öğretmenlik programı ( 1 yıl ) sırasında bu dediğiniz şeyler ve daha fazlası müfettişler ve okul müdürleri tarafından denetlenip yeterlilik tespiti yapılıyor ve yetersiz , sorunlu tipler asilliğe geçirilmiyor. lütfen böyle bahanelerin ardına sığınarak torpili meşrulaştırmak yerine adaletli,liyakata göre yapılacak atamaları savunun.

    edit 2 : meb mülakat sonuçlarını açıklayıp biraz önce tekrar kaldırdı ve yarın sabah açıklayacağını belirtti. bu arada bazı öğretmenler sözlü notlarını öğrendi. gruplardan gördüğüm kadarıyla yüksek alan bazı öğretmenlere hiçbir örgütle alakası olmamasına rağmen kasten düşük verilmiş, sıralamaya sondan giren adaylara ise yüksek puanlar verilmiş. verilen bu puanlar yandaşlık seviyesine göre mi veriliyor sadece soruyorum

    kpss puanı 86 olup mülakatta 50 verilen öğretmen adayının sonuç belgesi

    debe edit : esra hanımın çektiği veya çekemediği düğün fotoğraflarının her yönüyle konuşulduğu sözlükte başlığı gündeme , entryi debeye taşıyan,ilgi gösteren ve mesajlarıyla yalnız olmadığımızı hissettiren herkese yürekten teşekkürler.

    kayabaşı nın kabeko suna da sevgilerle.
  • çok acıdır...
    çok sevdiğim bir arkadaşım almanca öğretmenliği mezunu. ataması olmayınca başka bir işe girdi. o ara evlendi. o işi iyi olsa da gönlünde öğretmenlik vardı. bıraktı işi. 1 yıl boyunca eve kapandı. eşi çalışırken kendisi evde oturdu ders çalıştı ki bir erkek için ülkemiz şartlarında çok zor bir durum.
    bu arada mülakat saçmalığı çıktı ortaya. 90 kişinin alınacağı branşında otuzuncu sırada. atamasının çoook rahat gerçekleşmesi lazım. ama "fetö kpss sorularını çaldı" diye 6 yıl sonra aklı başına gelenler, en az soru çalmak kadar adi bir şey olan torpille kaç adamı arkadaşın önüne sokarlar bilemiyor.
    90 kişinin alınacağı ortamda 30. olup, "önüme 61 kişi sokarlarsa ne yapacağım?" diye düşünüyor.
  • öğretmenlerin sadece kpss'yle atanmaması doğrudur.ancak buna çözüm olarak getirilen mülakatta öğretmenlere eğitim bilimlerinden,branşın getirdiği özellikleri sorgulamak yerine aptal aptal soru sormaları,mülakattan çıkan her öğrencinin alakasız sorular sorulduğunu söylemesi,bir de türkiye'de oldukça yaygın olan torpil işleri olunca böyle tepki gösterilir tabi.
    oh olsuncu insanlara lafım biz torpil diye bağırırken "iki lafı biraraya.." şeklinde entryleri bırakın.
    not: 87 puan almış.4300 kişi alınacak bölümde 120lerde olan,mülakatın aptallığını görmüş öğretmen adayı.
  • mülakatlarda sorulan sorular bizzat şu şekilde:
    - 15 temmuz darbe girişimi ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
    - takip ettiğiniz köşe yazarları varsa kimlerdir?
    - aktif sosyal medya kullanıcısı mısınız, öyle ise rumuzlarınız nelerdir?
    yahu okula öğretmen mi alınıyor yoksa yandaş mı belli değil. gözümüze sokularak yapılan apaçık bir rüşvet ve iltimastır bu. yandaşsan iş var demek oluyor. benim girdiğim mülakatlarda öğrenciye nasıl ders anlatılır diye soruldu, halbuki yeni mezunum; sistem değişti de haberim mi olmadı?
  • milli eğitim bakanı ismet yılmaz, katıldığı çağrı okulları ilkokul bölümü açılış töreni sonrası açıklamalarda bulundu. 'reis' sorusu iddiaları ile ilgili olarak milli eğitim bakanı ismet yılmaz, 'böyle bir soru bizim soru havuzumuzda yok. diyelim ki bir tanesi sordu: reis hakkında ne düşünüyorsun? diye. bu mülakatı haksız yere mi düşürür ? kişi onun hakkında ne düşündüğünü söyler, sever sevmez, beğenir beğenmez. turgut reis der, piri reis der veya başka bir reis der, onun hakkında da fikrini söylesin bunun ne zararı var?' dedi.

    (bkz: taşak geçmek)
  • mülakatlarda torpil olmadığını farzedelim; 13. komisyondan 75 puan alan bir aday belki 12. komisyondan 85, 11. komisyondan 80 alacaktı. kpss'de bir sorunun bile kaç kişinin önüne geçireceği hesap eder, çıkma ihtimali uzak bile olsa çoğu konulara bu motivasyonla çalışırken, 3 kişilik komisyonun 10 dk. da yapacağı puanlamanın güvenilirlik derecesi nedir?

    ayrıca bir insanda öğretmenlik mesleğine uygun olmayan, mesela kekemelik gibi bir rahatsızlık varsa bunu en başından eğitim fakültesinde öğrenciyken veya formasyon alımı aşamasında tespit etmek gerekmiyor muydu?

    bir de bu atamalar mülakatlar yüzünden ekim ayının ortasına uzamış vaziyette. eylül atamalarının belirsizliği yüzünden ağustos ayında cv gönderdiğim 3 ayrı kolejden ve 1 vakıftan aldığım iş teklifini reddetmek durumunda kaldım. (kolejlere başvurmamın sebebi darbe öncesinde bakan ismet yılmaz'ın kesinlikle atamalar şubatta olacak, eylülde atama yok demesiydi. şubatta atanıldığı takdirde de bir dahaki dönem başına kadar aday öğretmen statüsünde oluyor, kolej veya dersane vazifelerine devam edebiliyordunuz)kpss puanı ile kesin olarak atanabilecekken mülakat sebebiyle sıkıntı yaşarsam yarattıkları mağduriyet sadece atanamama ile sınırlı kalmıyor.
  • bir ara meb, sitesinde mülakat sonuçlarını yayınlamıştı ki çoğu kişiye haksızlık yapıldığı ortaya çıkmaya başlamıştı. 91.8 puan ile kendi alanında türkiye geneli kpss sıralamasında 2. sırada yer alan bir adaya mülakat ile 82 puan vermek elbette ki haksızlıktır, yanlıştır. bu insanların hakkı ebediyete kadar peşlerini bırakmaz bunların.
  • birileri sınav sorularını çalarak milyonlarca kişinin hakkını yedi mi, evet yedi. milyonlarca kişinin hakkını yiyenlerin daha sonra burunlarından geldi mi, evet geldi ve daha da gelecek. şimdi de mülakat adı altında yine milyonlarca kişinin hakkı yenilecek ama bu sefer yasal kılıf var.

    amacımız eğer devlete memur alırken terör örgütlerine üye olanları - ilişiği olanları almamaksa terör örgütünü üye olan - ilişiği olan kişileri tespit edersin ve devlete memur olarak almazsın. tabi amaç farklı olunca ne söylense fayda etmez.
  • kavramların ismi değişmiş memlekette normaldir.

    haraç olmuş bağış
    hırsızlık olmuş yolsuzluk
    torpil de mülakat olmuş. ne olmuş yani?
  • mülakat eşittir torpil. liyakat kelimesini herkes niyeyse mülakat anlıyor. mülakatı kayıt altına alıp mahkeme hakkı verilirse ve mülakat yapan haksız bulunup atılacaksa, işte o zaman dünyadaki en iyi uygulama olur. ama mahkemelerinde durumu tartışmalı malüm.
hesabın var mı? giriş yap