• kimi kaynaklara göre 1880, kimisine göre 1881 yılında çarlık dönemi rusya'sında kurulmuş, seneler sonra sovyet yönetimi altında kgb adını alacak örgütün kökenine cheka - gpu - nkvd - kgb sıralaması ile kaynaklık yapmış olan rus gizli servis teşkilatı. ileride yerini alan (görünürde) tamamen başka bir sisteme ait örgütlere kuruluş prensipleri (otoriteye kayıtsız şartsız bağlı ol) ile olsun, çalışma yöntemleri ile olsun (karşı çıkan herkesi bul ve öldür) önemli bir kaynak olmuştur. ismini güvenlik bölümü anlamına gelen "okhrannoye otdelyeniye" den almaktadır

    o dönemlerde daha yosip visaryanoviç çugaşvili olan, sonraları sırası ile koba ve stalin isimleriyle tanınanacak kişinin de bizzat bu okhrana bünyesinde çar adına çalışmış olduğunun kanıtları olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.
  • yönetime muhalif olanları, biraz eleştirenleri, su gibi para akıtan derelerine taş atmaya çalışanları bulup "uyaran", sansürleyen, otosansürü içselleştirmeyi sağlayan, sağladıysa ne âlâ; çetin ceviz çıkanları umarsızca öldüren bazı teşkilatlar vardır bildiğiniz üzre. bu rus teşkilatı da o kategoriye girip kont benkendorf tarafından kurulmuştur.
  • çarlık rusya'sında devrimcilere ve devrimcilere yardımda bulunan köylülere yaptığı katliamlarla tanınır. ayrıca fişleme ve işkence konusunda üstüne yoktur.
hesabın var mı? giriş yap