• yazilirken, virgülün önemini kavramak, kavratmak için uydurulmuş cümle.
    * oku, baban gibi eşek olma
    * oku baban gibi, eşek olma
    şeklinde örneklenilir.
  • ilkokulda mal bir müfettişin, o zamanlar hayatın anlamının bu cümlede gizli olduğunu sanmamıza sebep olacak artistik bir tavırla tahtaya yazdığı ve virgülün nereye konacağını sorduğu cümledir.

    böyle bir soru yok, cevabı da yok. bir kere oku derken neyi kastediyorsun, eğitimli olmak mı, okuma yazma bilmek mi,odtü'de fizik okuyup cern'de bilimadamı olmak mı, çok gazete-kitap okuyup her halttan haberi olmak mı, çok gezip görüp kültürlü olmak mı, ne? o yaşta bu sorular da akla gelmiyor tabi ama bir terslik olduğunu anlıyorsun, huzursuzlanıyor bünye, bir bakıyorsun ki elindeki arı maya silgisi kalemle delik deşik olmuş,kafa karışmış bir kere. ikincisi, doğru cevabı yok ki bunun. benim babam okumuştur-artık neye göreyse, heralde bir yerlerden mezun olmayı kastediyor- virgülü bir yere koyarım ; mehmetin babası ilkokulu da bitirememiştir belki, götürür öbür tarafa koyar.al işte bu sefer de çocuk eşek demiş oldu babasına senin yüzünden.okumayınca eşek olundu ya hani.

    halbuse ne alakası var okumakla eşekliğin.
  • oku baban 1990-2005 yılları arasında italyan serie b takımlarında kariyerini sürdürmüş nijeryalı milli kalecidir. yediği hatalı goller sonrasında kalecilere oku baban gibi eşek olma nasihatının verilmesine ve bu deyimin uluslararası alanda popülarite kazanmasına önayak olmuştur.
  • imla kurallarının önemini belirtmek için verilen standart örnek.. tek kelime bile değiştirmeksizin, sadece bir virgülle, cümlenin anlamı bambaşka yerlere gidebilir.

    "oku da, baban gibi eşek olma" (baban eşekti, okumazsan sen de olacaksın)
    "oku da baban gibi, eşek olma" (eşeklik etme de oku. bak baban ne güzel okumuş, adam olmuş)
  • hiç unutmam ilkokuldayım, ben bunu öğrendim, evde hemen ablama bahsettim. çünkü o zamanların "öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran bilgi"si buydu. ablama sırıta sırıta "oku baban gibi eşek olma" dedim. o böyle saf saf bakacak, ben de virgülden bahsedip onu şaşırtıp mutlu olacağım hesapta. o böyle saf saf baktı bakmasına ama hemen arkamdaki babam döndü, ne demek o! dedi sinirle. çok sinirlenirse oklavayla girer ama sorun değil çünkü virgülü çakınca herkes şaşırıp gülecek nasılsa. baba dedim, heheh, arada virgül var. oku baban gibi virgüüül eşek olma. eheheh... adam dedi ki o zaman ben eşek miyim lan dedi. ne alakası var baba bak anlamadın. oku baban gibi virgüüül eşek olmaa eheheh. hani baban gibi oku anlamında baba... adam döndü dedi ki "oğlum ben okudum mu lan" dedi. unuttuğum şey şuydu: benim babam ilkokul terkti. yani okumamıştı. sonra benim gözüme bir perde indi.
  • ilkokulda öğretmenimizin virgülün önemini anlatmak için kurdukları cümle.
    oku da adam ol, baban gibi eşek olma.
    oku da adam ol baban gibi, eşek olma.
  • her ilkokul turkce dersi hocasının virgulu anlatmak icin bir kere soyledigi cumle.
  • eger, " oku da adam ol, baban gibi essek olma" denirse anlami tamamen degisecek, muhtemelen bir tren garinda veya otobus terminalinde soylenecek cumle.*
hesabın var mı? giriş yap