• yasaları uygulayamayanlar tebliği ne kadar yürütebilirler muamma. uygulanacak olsa harika bir gelişme olurdu.
  • son zamanlarda okuduğum en güzel haber. kantinlerin hali içler acısıydı. elden bir şey de gelmiyor, malum kantinciler güçlü bi kesim. çocuklar elinde dondurmayla, lastik şekerlerle, sınıfı leş gibi kokutan cipslerle derse giriyorlar. çöpe attırdığım sulugözleri, suda eriyen toz içecekleri saymıyorum bile. yeni saçma ürün terörüne yetişemiyorsun zaten. her hafta saçma ve zararlı bir yiyecek peydah oluyor. bu uygulamayla da şeftali şerbeti yayılacak etrafa ama ona katlanabilirim, en azından faydalı.
  • boş beleş işler...
  • kağıt üzerinde dört dörtlük olacak uygulamadır.
  • uygulama okul kapısına ve duvarlarına en az 300 metre mesafedeki tüm gıda satan mekanları da kapsamlı.
  • beğendiğim uygulama

    bu uygulama çok iyi ancak beni rahatsız eden bir kısmı var: soda satılamıyor. neden?
  • gelsinler de köy okullarını gorsunler. kantinlerinde neler satılıyor.
  • 2016 yılında bir yönetmelik yayınlandı ve pek çok ürün satışı yasaklandı. hatta bu yıl okul gıdası logosu olmayan ürünler de satılamayacak
    çocuklar okula giderken bir dolu market, bakkal, büfe önünden geçiyor.
    buradan istediği ürünü alıp çantasına koyarak okulda tüketebiliyor. fakat aynı ürünü bitişikteki bakkal satarken okul içinde kantinci satamıyor.
    bu konuda kantincilere satmama değil satma mecburiyeti getirilmeli.
    beslenme konusunda sağlıklı ve gerekli olduğu belirlenen meyveler, sebzeler, kuruyemişler, yumurta,süt gibi ürünleri kantinci rafında veya dolabında bulundurmak zorunda olmalı.
    bu ürünler olduktan sonra diğerlerine müdahale edilmemeli.
    aileler çocuklarına gerekli eğitimi vererek,sağlıklı gıdayı tercih etmesini sağlamalı.
    sağlıklı beslenme konusunu kantincinin üzerine yıkmak biraz kolaya kaçmak oluyor.
  • okullarda "okul gıdası ibaresi" bulunan cipslerin satışlarında bir problem bulunmamaktaymış.
    cipsin ambalajına okul gıdası logosu basınca cips cips olmaktan çıkıyor çünkü. bence logoyu basar basmaz cips haşlanmış patatese dönüşüyor. olabilir mi; olabilir valla.
    paranoyak falansan eğer ürünün üzerine "okul gıdası logosu" basma lüksüne erişebilmiş cips firması sahiplerinin birilerinin yakini olduğunu da düşünebilirsin.
    okullarda "okul gıdası ibaresi" bulunmayan cips sa-tı-la-maz. şaka gibi lan!
  • bu yıl için rafa kaldırılan uygulamadır!

    türkiye kantinciler güç birliği platformu sözcüsü ve ankara kantinciler odası başkanı bayram şahin, kantinciler olarak uygulamaya hazır olduklarını ancak okul gıdası logosuna uygun ürün temininde sorun yaşandığını söyledi. logo uygulamasının bu yıl hayata geçirileceğini ancak okul gıdasının 2016'da çıkarılan meb genelgesiyle uygulanmaya başlandığını hatırlatan şahin, şunları söyledi:

    "bu genelgeye uyarınca, ilgili bilim kurulunun belirlediği kriterlere göre, gıda ürünlerindeki katkı malzemeleri çıkınca raf ömürleri 12 aydan iki aya düştü. fabrikadan çıkan ürün, depo ve pazarlama aşamalarının ardından kantinlere gelince zaten neredeyse son kullanma tarihi geçiyor. bu sefer bu ürünlerin iadesi yapılırken, gıda firmaları da zarar etmeye başladı.

    konuyla ilgili düzenlemeler yapılırken bizden görüş alınmadı. biz uygulamaya karşı değiliz. öğrencilerin sağlığı üzerinden para kazanmaya çalışmayız ancak bu düzenleme realiteye uymuyor.
    tüm televizyon reklamlarında, bilbordlarda bu ürünlerin reklamı yapılıyor. çocuklara evinde, sokakta, markette, avm'de bununla ilgili yasaklama yok ancak sadece kantinde bu ürünü bulamıyor.

    çocuk, okulun karşısındaki bakkaldan ve zincir marketlerden yine bu ürünleri alıyor ve gelip okulda tüketiyor. okullardaki kermeslerde, yerli malı haftalarında kantinde yasaklanan kolalar, tatlılar, pastalar satılıyor. kantinde satışı yapılamayan gıdalar, okulun çevresinde yer alan belirli mesafedeki bakkal, fast food işletmesi ve büfelerde de satılmamalı. bu ürünlerin, söz konusu işletmelerde satışına sınırlama getirilmeli. avrupa'daki uygulama da bu şekilde. şekerli gıdaları satan bakkallar 365 gün açık, biz ise sadece 180 gün açığız.
    `:uygulama nedeniyle bakkal ve marketlerle rekabet edemiyoruz`.
    kantinde yüzde 100 meyve suyu zorunluluğu var. maliyeti 1 lira 25 kuruş olan bu ürün 1.5 liradan satılıyor ancak karşı markette aromalı ve nektar içecekler 50 kuruş. veli gidip onu alıyor ve yine çocuğunun beslenme çantasına koyuyor.
hesabın var mı? giriş yap