• bir isletmenin kapasitesi arttikca azalan sabit maliyetleri sebebiyle verimliliginin artmasi.
  • üretilen malın çeşidini arttırmak yerine o malın üretimini arttırarak maliyetleri düşürerek kar elde etmek.(bkz: fordism)
  • firmaların büyüklüğünden kaynaklanan unsurlar, maliyetlerin düşürülmesi, verimlilik ve üretimin artması ve bunun sağladığı tasarrufların yarattığı olumlu sonuçlara “ölçek ekonomileri” etkileri denmektedir. iş bölümü ve uzmanlaşma, büyüklükten kaynaklanan makine ve donanım bolluğu, elde edilen yeni satış arttırma teknikleri ve kazanılan yeni pazarlar ölçek ekonomileri yaratmaktadır.
    ölçek ekonomisi, bir firma ya da sanayi dalının iç yapısında meydana gelen değişikliklerin o firma ya da sanayi dalına sağlamış olduğu yararlardır. belli bir üretim hacmine ulaşan firma, üretimine daha az girdi kullanarak daha fazla çıktı ile devam edebiliyorsa bu firma içsel ekonomilerden yararlanmaktadır. büyük ölçekli üretim ekonomileri çeşitli şekilde ortaya çıkar. örneğin geniş bir piyasa, ileri teknolojik yöntemlerle maliyetlerin düşürülmesine olanak sağlar. kitlesel üretim dolayısıyla çeşitli pazarlama fonksiyonları daha büyük hacimde yapılabilir. ayrıca daha az stok bulundurma ihtiyacı doğar. bütün bunlar maliyetlerde tasarrufa yol açar. geniş bir piyasa, bunlardan başka üretim, planlama, yönetim, araştırma ve geliştirme gibi faaliyetlerde de yüksek derecede kalifiye elemanlar çalıştırılmasına olanak verir.
  • ekonomi de büyüklük ve küçüklük ile karlılık arasındaki ilişkinin doğru orantılı olması.buna göre firma büyüdükçe karlılığı da artar küçüldükçe karlılık azalır.oysa aslında herşey verimliliğe bağlıdır.
  • simdi mesela "tuz seker fiyatlari aldi basini yürüdü" diyoruz. acaba gercekten öyle mi? madem seker pahali, o zaman toz sekeri evde yapalim. bir kilo toz seker yapmak icin gidip seker pancari bulduk, eve getirdik, pancarlari soyduk, kaynattik, vesaire, kuruttuk, en son mutfak robotundan gecirdik, toz haline getirdik. iste toz sekerimiz hazir. peki kaca mal oldu bu bir kilo seker? en az 50 milyona. tadi da hazir sekerin yanindan gecmez. simdi evde yapmaya kalksak 50 ytl'ye (o da kullanilacak gibi degil) malolacak toz sekerin kilosu markette 2 ytl'den satilinca pahali diye inliyoruz. iste ölcek ekonomisi budur sayin seyirciler.
  • bütün girdiler iki kat arttırıldığında çıktının iki kattan fazla artmasına denir. adam smith 1776 yılında yayınladığı ünlü ulusların zenginliği kitabında bunun nedenini 3 temel değişkene bağlamıştır. bunlar; uzmanlaşmış makinaların kullanımı, makina üzerinde emek gücünün uzmanlaşması, araştırma ve geliştirmede uzmanlaşmanın yeni teçhizat ve makinanın gelişmesini mümkün kılmasıdır.
  • kapasitesine yakın koşullarda işletilen sistemlerde genellikle olmaz.
hesabın var mı? giriş yap