• bir yudumda okunan ve biraz fazla "fantastic beasts and where to find them" tadı veren kitap. bu kötü bir şey mi peki? hayır kesinlikle değil!

    ece temelkuran hem kalemi hem vicdanı ile çok sevdiğim ve işlerini heyecanla takip ettiğim bir kadın. olmayan kuşlar ansiklopedisi tam da ondan beklediğim özellikte ve de güzellikte bir kitap olmuş. sadece bir nokta canımı sıktı. zaman zaman fazla didaktik olmuş yazılar. kafes kuşu mesela, fazla kör göze parmak olmuş.

    bütüne bakarsak bir iki masalsı ritmi bozan kısım dışında okuyarak keyifli vakit geçirmelik bir kitap yazmış ece. masal sevenlerin okumasını öneririm.
  • mantıku't-tayr la birlikte okuduğum kitap.
    zira olmayan kuşlar ve olan kuşların dile gelmesi güzel bi ikili oluşturur diye düşünüyorum.
    (bkz: mantıku't-tayr)
  • 35 adet olmayan kuşun konu edildiği, bir ece temelkuran kitabı. çizimleri m.k. perkertarafından yapılmıştır. bana göre kutluhan perker'in en özensiz/iyinin kötüsü çalışmalarını barındırır.

    bir solukta okunabilecek bir kurguya sahiptir, "ikilinin ellerine sağlık"tır.

    lökeşe kuşu favorilerimdedir.
  • sosyal hayatın içindeki "insan" modeli kuş suretine bürünüp yeniden şekilleniyor. son derece zevkli okunan kitap.
  • ''iki kanatlı ve iki ayaklı bir canlı bize hem özgürlüğü, serüvenciliği ve mutluluğu, hem de yuva rahatlığını, güveni ve nikbinliği hissettiriyor. kalabalığın ve gürültünün içinde sesi kısılmış, yolunu zaman zaman kaybetmiş olsa da, hem gökte hem de yerde umudu tazeleme işçiliğine devam ediyor.
    yazar, hiç var olmamış şakacı, hüzünlü, neşeli, melankolik, çilekeş kuşlar tasavvur ediyor. çizer de onlara formlarını, renklerini giydiriyor.
    ece temelkuran ve m.k. perker, aynı gökyüzünün altından bize bir kuş ağacı gönderiyorlar; berrak bir gökyüzü ve neşeli topraklar istiyorsak eğer, hayal etmenin hakkı da verilsin diye.'' arka kapak yazısıyla yayınlanmış bir kitaptır.

    ece temelkuran'ın sade, akıcı ve naif diliyle bir solukta okuyuveriyorsunuz. ayrıca kuşların tasviri o kadar detaylı ki bazen yanınızdaymış gibi oluyor. bunu bir de görsellerle destekleyerek gerçekten bir ansiklopediymiş havası katmış. ellerine emeğine sağlık.

    bibliyoterapi materyali olarak bu kitabın kullanıldığını duymuştum ve merak edip bir okuyayım dedim. başta neden bu kitabın kullanıldığını anlamadım ama zaman geçtikçe, kuş türlerinin hikayelerini okudukça o kuşların yalnızca hayali bir kuş olmadığını, yaşam öykülerinin de öylesine yazılıverilmiş olmadığını anladım. sonra kendi kuşumu buldum, okudum. bir daha okudum. resme dökülmüş haline baktım. kendi kuşunuzu bulduğunuz zaman 'eh be ece!' diyesiniz geliyor.

    --- spoiler ---

    'kuşu sevmek ne zordur, koynuna alamadığın şeyleri sevmek ne tedirgin şey. ve bir kuşu sevmek, onu uçmaktan neredeyse hep alıkoyar.'

    'güvercin yetiştirenler bilirler; güvercinin geri dönmesi, uçup yuvasını terk etmemesi için kanadından bir telek çıkarılır. kanadını büktüğünü sevebilir misin? o seni gerçekten sever mi? öyleyse bir kuşu nasıl sevmeliyiz?'

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap