• matematikte bir ispat yöntemi olup, olmayan bir şeyi var farzederek bu varlıktan yola çıkıp olduğu ispatlanır. (bkz: asal sayilar cokturlar) bu şekilde ispatlanır...
  • ispatlamak istenilen yargının tersini söyleyerek onun yanlışlığını ispatlama yöntemi. mesela son asal sayıya p dersek p'ye kadar bütün sayıların çarpımı p'den büyük bir asal çarpan bulundurmalıdır. o zaman p son asal olamaz.. aynı ispat eulerin seri formülüne göre de yapılabilir.

    bu tip ispatların anlamlı olması için önermelerin iki değerli mantık üzerinde olması gerekir. üç değerli mantık için olmayana ergi metodu geçerli değildir. mesela brouwer ve çekirgeleri matematiksel sezgicilik öğretisine göre üçüncü halin olanaksızlığı ilkesi'ni mantıksal bir zorunluluk saymaz. bu yüzden sezgici mantıkta bir nüans vardır. sezgici mantıkta p önermesinin doğruluğunu ispatlamak için p-değil in çelişkisinden dem vurmak yeterli değildir fakat p önermesi eğer çelişkiye yol açıyorsa açıkça yanlıştır! bir sezgici matematik inananına göre tanrı yoktur diyerek matematikte çelişkili sonuca ulaşmak tanrının var olduğunu ispatlamaz fakat tanrı vardır diyerek çelişki elde ediyorsanız o zaman demektir ki tanrı yoktur.

    edit: burada ismi geçen tanrı matematik önermedir ve gerçek hayattaki tanrılarla veya arabalarıyla bir ilişkisi yoktur.
  • reductio ad absurdum da gavurcası.
  • aranan yazarın ba$lıkları yerine bu ba$lıkla kar$ıla$ılması durumunda, bir sözlük* kullanıcısının daha aramızdan uçtuğuna delalet eder.
  • fransizcasi "demonstration par l'absurde"dür yanlış anlamadıysam... yanlış olan birşeyi ispat etmek için onun dogru oldugunu varsayip sonra da "aa yanlışmış" sonucuna ulaşmaya denir...
  • çok sevilen bir yazarın* ismi yanlış girildiğinde* geçici şoka sebep olabilen, "aaa yoksa uçtu mu?" sorusunu bile sordurtabilen anlamlı uyarı etkinliği.
  • god ın entrylerini aratınca karşıma çıkan,
    ilk şaşkınlığın ardından sakinleştirici etkisi olan değer.
    (bkz: tanrı yazar olsa suser count kaç gösterir)
  • hayvan ara'daki sorun nedeniyle sözlükte var olan yazarların enrtylerini arattığınızda dahi karşınıza çıkan sözcük öbeği
  • yeşil sahalarda görmek istemediğimiz nicklerin olası entrylerini arayınca karşımıza çıkan, varlıklarını yokluklarıyla ifade eden güzel yöntem. ahmet tedirmiş'in "yokluğun varlığıma armağan olsun" isimli eserinde detaylıca incelenmiştir ve şu satırla özetlenmiştir: madem ki yoksun, en güzelsin.
  • bir an arkadaşım da burdaymış gibi düşündürüp insanı rehavete kaptıran daha sonra kendini ibiş hissettiren kelime topluluğu.
hesabın var mı? giriş yap