• - cenaze levazımatçıları işsiz kalırdı...
    - insanlara cennet pazarlayanların işi çok zorlaşırdı.
    - insanları cehennem ile korkutanlara meczup gözüyle bakılırdı.
  • öncelikle başlık türkçe'ye ve formata hallenmemek adına ölüme çare bulunduğunda çıkabilecek sorun gibi bir şey yapılırsa güzel olur.

    karınca gibi insan yaşar, dünya uzaylı istilasına uğramıştan beter hale gelir, kaos kelimesi vaziyeti tanımlamaya yetmezdi. ölümsüzlük iddialı bir laf da, dilerim insanlık uzun yaşamanın yolunu bile hiçbir zaman bulmaz. ölüm güzel şeydir, hele ki insanlık için en güzel bir şey.
  • emeklilik yaşı bir kavram olmazdı.

    işsizlik artardı.
  • aha burda hepsi yazıyi açın okayın. (bkz: ölüm bir varmış bir yokmuş).
  • intihar oranları bir anda yüz katına çıkardı
  • eğer insan zihninin makinelere aktarımı ve bu yolla sağlanacak bir ölümsüzlükten değil de fiziksel bedenin ölümsüzlüğünden bahsediyorsak, olumlu yansıyabilecek herhangi bir durum göremiyorum.

    kesinlikle daha otoriter ve baskıcı rejimler görürdük. ilk yapılacak şey üreme sınırlandırması hatta durdurulması olurdu. mevcut durumda bile kaynaklar alarm veriyorsa sürekli yeni insan doğurmak kestirilemez sonuçlar ortaya çıkarır. dolayısıyla devletlerin ilk refleksi doğumu kontrol altına almak olacaktır muhtemelen. uzun vadede insanlık yeni beyinler ve dolayısıyla fikirler üretemeyeceği için kendi sonunu getirmiş olurdu bir nevi. gelişme maksimum seviyeye yükseldiğinde gerileme kaçınılmaz olur.

    ahlak kavramı ve aile yapısı baştan aşağı değişirdi. ölümsüz olduğuma göre tek eşle sonsuza kadar yaşamak, hem de bir çocuk sahibi olamayacaksam çok anlamsız olur.

    toplumsal düzene de olumsuz etkilerini gözlemlerdik. suç işlemekten korkmayan binlerce insan peydah olurdu. bu insanlara müebbet cezası veremeyeceğinize göre caydırıcı başka cezalar icat etmeniz gerekir. şu an aklıma herhangi caydırıcı bir ceza gelmiyor. belki öldürülebilir bu insanlar, şu anki etik kuralları değişiklik göstermezse -ki göstereceğini düşünüyorum- bu da bir cezalandırma seçeneği olamaz.

    dinlerin ortadan kalkacağına inanmıyorum. mevcut dinler en temel dayanak noktaları olan "ölümden sonra yaşam" iddiasını kaybedecekleri için geçerliliğini kaybederdi muhtemelen, ama insanlar mutlaka yeni bir din icat ederdi.

    insanlara "öldükten sonra kralsın be olm" diyemeyeceğiniz için kimseye sonsuza kadar fakirliğe mahkum olacak motivasyonu veremezsiniz. dolayısıyla devletlerin fırsat eşitliği yaratması ve sürdürebilmesi gerekir. bu, ölüme çare bulmaktan daha zor bir şey.

    ilk aklıma gelenler bunlar. daha düşünürsek bir çok olumsuzluğu tespit ederiz. ölüme çare bulmak insanoğlunun başına gelebilecek sanırım en kötü distopya olur.

    edit: as intermitencias da morte isimli bir kitap varmış. yazan arkadaşlara teşekkür ediyorum istediğim tarzda bir kitaba benziyor.
  • çocukken babamın kitaplığında okuduğum bir kitapta bahsedilen durum.

    kitabın adını hatırlamıyorum, bilen biri varsa yeşillendirir ben de buraya edit olarak koyarım.

    --- spoiler ---

    bir bilim adamı yanlışlıkla ölümsüzlüğü buluyor. bir kelebek var fanus içinde, denek olarak o kullanılmış. bekliyorlar bekliyorlar ölme zamanı geldiği halde bi türlü ölmüyor.

    ölümsüzlük derken, kaza geçirince falan ölüyor canlı ama normal kendi halindeyken eceli gelip ölmüyor.

    işin sıkıntı yanı ölümsüzlük bulaşıcı. grip kapar gibi ölümsüzlük kapıyor insanlar.

    devletler biraraya gelip bunun daha fazla yayılmasını engellemek için ölümsüzlük hastalığını taşıyanları, kutuplardı sanırım, uzak bir yere camla kaplı bir yerleşkeye yerleştiriyorlar. amaç ölümsüzlüğün yayılmaması.

    çünkü aksi taktirde fakirlik, açlık vs vs gibi yığınla sorun baş gösterecek.

    hayal meyal aklımda öyle kalmış kitabın konusu.
    --- spoiler ---

    edit:
    bir sürü mesaj aldım. "kitabın adı geldi mi?" diye. gelmedi arkadaşlar. gelince buraya edit olarak koyacağım. babama da sordum demin telefonda. o da hatırlamıyor.

    edit 2 : @i missed cnbce sağolsun hatırlattı
    kitabın adı "the immortals"imiş.. yazarı fransız réne barjavel.
    kitabı türkçe'ye esrar adı ile cevirmisler.

    https://www.nadirkitap.com/…avel-kitap15556479.html
  • (bkz: nüfus)
  • olumu oldurdugunde din ve teklifin bir onemi kalmayacaktir.

    ateistler adina uzgunum: kuranin su ayeti kiyamete kadar hukmunu koruyacak: "her nefis olumu tadacaktir"
  • malum sahista yararlanacagi icin istemedigim olay
hesabın var mı? giriş yap