• tüyler ürpertici ihtimal. genellikle göreceğine, duyacağına sadece dokunamayacağına inanırız.
  • doğumdan önce nasılsa ölümden sonra öyle bir hiçlik olması muhtemel. tamami ile hiçlik. big bang öncesi gibi. aslında her insan doğumunu bir big bang olduğunu düşünürsek taşları daha rahat oturturuz.

    edit: başlığı açan arkadaş çok güzel bir biçimde fikir üretmiş, felsefenin amacı da bu değil mi? eleştirmek yerine hipotez üretmekte fayda var. karşı hipotez olarak yorumlayabilirsiniz. insanları bu şekilde yargılamak yerine daha çok fikir daha çok soru sormaya iteklemek gerek. sonuçta ölüm ve sonrası, varoluş gibi kavramlar muamma bunlar üzerine fikir üretiyoruz. keşke bu şekilde daha çok başlıklar açılsa.
  • cehennemin başka bir alternatifi. doğum öncesi de belki o yerdeydik ama doğduktan sonra hatırlamıyoruz. o yüzden öldükten sonra da sen aynı sen olmayacağından korkmak mantıksız geliyor.
  • mantıklıdır.
    doğmadan önce bilinç yoktu ve karanlıktı.
    doğduktan sonra beyin gelişimine bağlı olarak beyin bize yaşamayı ve çoğalmayı öğretti. bu da bize bilinç oldu.
    uyurken bile gördüğümüz rüyalar hep beyin ile alakalı.
    öldükten sonra beyin de öleceği için doğmadan önce neyse öldükten sonra da o olacağız.
  • ışığını geride bulamamışlara has bir durum olsa gerek. ne demişler, bulana kadar mokoko.
  • enerjisinden faydalanabileceğimiz büyük bir yıldızın(kırmızı cüceler de olabilir) etrafını nano bilgisayarlar ile kaplayıp bilinç ya da ruh her neyse bu enerji varlığı (bkz: matruşka beyni)*ne aktarmayı başarabilirsek bir simülasyonda milyarlarca yıl ölümsüz olabiliriz. tabi simülasyon sona erip gerçek dünyaya uyandığımızda evren kendi içine göçüp yok olmadıysa. belki de şu an böyle bir evrendeyizdir. dünya hayatında gerçekçiliği arttırılmış video oyunları türevi bir oyun oynamaktayızdır. (bkz: simulated reality)
  • bilinç boşlukta bulunmaz. onun bir zemini vardır. beyin somut, bilgi soyut zemin sağlar bilince. ölünce ne beynimiz ne de beynimize uyumlu bilgimiz olacak. bu yüzden karanlıkta falan kalmayacağız. farklı bir boyutta farklı bir zeminde farklı bir bilinç sahibi olacağız. endişeye mahal yok.

    not: çok biliyormuşum gibi anlattım ya...
  • (bkz: ağır uyku)
  • ölüm sondur. önceden olan karanlık ölümden sonra da gelecektir.
hesabın var mı? giriş yap