• 15 bin $ hedefiyle yola cikip, 573 bin $ para toplayan mini linux bilgisayar projesi.
    omega2
  • bir de bunun plus olanı vardır, ram 128 mb olup micro sd girişi barındırır. (normal omega2'de 64 mb ram var ve kart girişi yok)

    edit: 3 tane satın aldık kurcalamak için sabırsızlanıyoruz
    edit2: geldi, teşekkürler robokolik
  • dock kullanılmasını gereken ve aşırı ısınan bir alet. fiyatına göre performansı güzel ama benzer özelliklere sahip olan linkit smart 7688'ı tavsiye ederim. bu tip benzeri (bkz: iot) cihazları için yeşillendirebilirsiniz.
  • aylar sonra sonunda kurulumunu yaptığım ve çalıştırdığım bilgisayar. (ilk çıkan 2 ve 2+ modelleri)
    tek bir şey diyorum, abi bu cihaz nasıl 573 bin dolar toplamış?

    cihazda gps, gsm, bluetooth, 4g bağlantısı var deniliyor ama kart girişi (o da 2+ modelinde var 2'de yok) ve wifi haricinde üzerinde başka bir şey yok, diğer modüller hep ayrı satılıyor.

    cihaza enerji vermenin 3 yolu var, onun haricinde kesinlikle çalıştıramıyorsunuz.

    1- kendisinin 1.5 katı fiyata satılan arduino destekli dock kitini de (omega 2 55 tl, kit 85) satın alarak. (ki bu kit cihazın 3 katı boyutunda, madem kit ile çalışacak neden bu kadar küçük tasarladınız?) kit üzerinde bir tane usb girişi, standart elektrik adaptörleri için bir giriş ve cihazları bağlayabileceğiniz çıkışlar mevcut.

    2- tüm sorumluluğu üzerinize alarak, ld1117 3.3v regulator (ki bulması imkansız gibi, selanik pasajında 10 dükkana sordum yoktu hiç birinde) ile 5 voltu 3.3 volta düşürüp, cihazın vin ve gnd bacaklarına direkt bağlantı vererek. tavsiye edilen buymuş, eğer bunun dışında bir şey kullanıp cihaza zarar verirseniz sorumluluk kabul etmezlermiş. (bir tane 12 volta kadar olan dc akımını 3.3 volta dönüştüren kart buldum internetten o bile çalıştırmadı düşünün)

    3- bir arduino uno'yu ttl moda alarak ortak pinlerden iki cihazı birleştirmek. (tx-rx-gnd ve vin) arduino nano ile de denedim, yine enerjisi yetmedi :)

    ben 3. yolu denedim, hem bu şekilde cihaz sorunsuz şekilde usb yeteneği de kazanıyor. cihazın bağlantılarını yaptık, laptop veya masaüstümüzden herhangi bir usb çıkışından arduino'ya enerji verdik, laptop arduino'yu tanıdı, omega da yanıp sönmeye başladı, ondan sonra 2 yol var:

    1) - bilgisayara putty indirin. açın.
    - aygıt yöneticisini açın, com ve lpt aygıtlarından arduino'nuza atanan com portu bulun. (benim com8 miydi neydi)
    - putty'den serial modu seçin, serial line kısmına com kaçsa artık onu yazın, speed'e de 115200 (bu önemli) sonra open diyin.
    - siyah ekranda yüklemeler başlayacak. 3-4 dakika sonra yükleme durunca enter tuşuna basın. şekilli omega onion yazısı çıkacak. komut satırı geldi.
    - wifisetup yazın enter'a basın, sonra size hangi ağı seçmek istediğinizi sorar. şifrenizi mifrenizi girin işte. bağlantı kuruldu.
    - sonra, modem arabiriminden onion'a atanan ip numarasını bulun, büyük ihtimalle 192.168.x.x gibi bir şeydir. bunu internet tarayıcınıza yazın.
    - onion hoşgeldin ekranı gelecektir (ilk kurulum) kullanıcı adı root şifre ise onioneer
    - sonraki adımda yine wifi bağlantısı isteyecek (ağır saçmalık) şifrenizi girince cihaz donacak. usb'yi çıkarın, yeni baştan putty'den giriş yapın. putty altından wifi şifrenizi tekrardan girin.
    - yine tarayıcıya dönün, 192.168.x.x yazın, kullanıcı adı şifre, 3. adımda wifi kurulumunuz tamamlanmış olarak görülecektir.
    - bir sonraki adımda işletim sistemini kuracak cihaz. 5 dakika bekleyin, onay adımı bittiğinde cihazın elektriğini yine kesin.
    - tekrardan geri takın. aynı yollarla en baştan cihaza wifi bağlantıyı kurduktan sonra internet tarayıcısından girince bu sefer işletim sistemi masaüstü açılacak.

    2) - cihaza enerji verin, eğer ilk adımı uyguladı iseniz direkt aşağı adıma atlayın, yok uygulamadı iseniz putty adımını yukarıda anlattım bir daha tekrarlamıyorum. (putty adımını wifisetup kısmına kadar uygulayabilirsiniz, sonra kapatın putty'i)
    - sonra başka bir bilgisayardan veya cep telefonunuzdan wifi açın. wifi kısmında bulunan ağlarda onion-ffff (bu ffff cihazın üzerindeki mac numarasının son 4 hanesi) şeklinde bir wifi ağı göreceksiniz. ona bağlanın. şifre 12345678
    - 192.168.3.1 adresine bağlanın, kullanıcı adı şifre yazın.
    - masaüstünü göreceksiniz. direkt cihaza bağlandınız.

    masaüstünü görünce benim tepkim? "eee?"

    abi, cihaz çok boş! uygulamalar kısmına girdim sadece 7 uygulama vardı! şimdi diyecek olanlar olabilir, işte bununla kod yazarız, şöyle robotik cihazlar yaparız, iot için biçilmiş kaftan filan ama kendi bilgisayarınızla veya telefonla da kod yazmak mümkün, iot uygulamaları için raspberry pi ve arduino fersah fersah öne geçtiler. cihaz çok ufak tasarlanmış, bir klavyeye, usb girişine ve ekrana sahip değil, aşırı derecede de ısınıyor. sol elimizle kulağımızı tutmak varken neden kolumuzu büküp diğer kulağımızı tutmakla uğraşalım?

    ha derseniz elektriksiz afrika köylerinde güneş panelleri ile bilişim sınıfları kuralım diye, raspberry pi denen cihaz 4 kalem pille bile çalışıyor, ondan çok daha ileri.

    onion'un yeni çıkan ve türkiye'ye gelmeyen cihazlarını bilemiyorum, belki bu 2 ve 2+ daha ilk ürünler olduğu için sonraki ürünlerde olası eksikler giderilmiştir.

    yararlanılan kaynaklar: https://engineeringvolkan.wordpress.com/…-koktu-be/ (teşekkürler)
    https://docs.onion.io/…k.html#hardware-prep-no-dock
hesabın var mı? giriş yap