• genç bir şair ve yazar.

    “haydarpaşa lisesi mezunu. ses mühendisliği okuma niyetiyle başlayıp film prodüksiyon’a yönelmiş, uluslararası ilişkiler bölümüne yeltendiğinde kendini siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde bulmuştur. buradan yavaşça sosyoloji bölümüne kaymış, ilgi alanı psikoloji ve felsefe’ye dönmeye başlasa da boğaziçi üniversitesi sosyoloji bölümünü bitirerek noktayı koymuştur. editörlük, metin yazarlığı, senaryo ve dramaturji çalışmaları içerisinde bulunmuş, topladığı türlü çeşit çakıl taşını dilin bayırında bırakmıştır. evsiz, çocuksuz bir istanbulludur. müzik ile ciddi düşünmektedir. “

    kan şiir serisi üzerine
  • bir ara tanış olduğum, ultra zeki ve fakat takıntılı bir yazar. gençtir kendisi. otuzuna basmamıştır daha. gelecekte dahi olarak anılacak eminim. çoğu kişinin bencil diyebileceği bir ruh haline sahip. fakat, kendisinden uzaklaşıp yazılarına yakınlaştıkça fark ettiğim şey, insan değil gerçek merkezli olması. ilişkilerinde insana değer vermiyor, ki kendine de değer vermiyordu. konuşuyorsun ve seni sadece analiz için değerli görüyor. son cümleler ondan çıkıyor ve bu cümleler senin üzerine muhteşem bir yorum cümlesi. kırıcı değil belki ama fazla rasyonel, bu da çok rahatsız edici. yorucu...

    güncel olaylar üzerine bir kelime etmeye gücenirken, fikir konularında iri mavi gözleri parlardı. işte o konuşmalarında çok tutkuluydu. yazılarında da bir o kadar dolgun cümleler kullanıyor. kitap isimleri her şeyi anlatıyor zaten: söylem, kan, kın, kor, kut

    şimdilerde bakıyorum, müthiş bir hızla kitaplarını çıkarıyor. bu hıza içi boş kitaplar beklersin ama bir o kadar dolular. bir dünya kuruyor, bu sadece şiir değil, edebiyat veya sanat değil. bir sistem kuruyor. yıllar sonra neler olacak göreceğiz. bu hıza dayanamayıp patlayacak mı yoksa tarihte bir yer edinecek mi bakalım.
  • (bkz: girişme ve sonuç) serisiyle youtube’a girmiş, gelecek vaat eden genç şair. entelektüel poz kesmek!
  • fihrist kitap çatısı altında büyük işler başarıyor kendisi ve çok kısa zamanda kurduğu ekibi. 91 doğumlu, daha yeni 30 yaşına basacak ama neredeyse her ama her kültürel ve entelektüel konuya girdiği için çok donanım sahibi. çevresinde de kaliteli insanlar toplamış editörlerden çevirmenlere. ard arda harika ürünler çıkarıyorlar.

    tek sorunu, tanıtım aşaması. en son konuştuğumda kendisi de tanıtım konusundan dertliydi. ben de "tamam be" dedim, "bu denli kaliteli kitapları delice bir idealizmle çıkarmaya çalışıyorsun, tanıtımında parmağımız yoksa bizim de ayıbımız bu."

    şaka maka, adam genç işi macera gibi görülen bilimkurgu kitaplarının temeline inerek kocaman bir literatür oluşturdu, ütopya ve distopyalarla birlikte serileştirip bilimkurguyu entelektüel bir şekilde ortaya koydu. feminist ütopyalar diye bir alana girdi ki onu da siz inceleyin. çok iyi gidiyorlar.

    http://fihristkitap.com/feminist-utopyalar/
  • 30'una 4 ekim itibariyle basmıştır. tanış olmadığım bir zattır kendisi. ve evet, ben de eminim ki, yıllar geçtikçe değeri çok daha iyi anlaşılacak ve dahi olarak anılacaktır. şimdilik ortamlarda kıskanılmakla yetinmeli. "kim bu ömer alkan" diye başlayan ve entelektüel ortamların kızgın ve egolu adamlarının oklarını üzerine çekmekle yetinmeli. zaman içerisinde fihrist kitap üzerinden çabaları ve düşünce dünyası daha iyi anlaşılacaktır.

    "ne olur pes etme ömer" diyeceğim ama ben böyle bir azim, böyle bir çalışma enerjisi ne gördüm ne duydum. hedefine giden yolda ne kadar zorlansa da durmayacağına eminim.

    - kendimce ömer alkan üzerine notlar (belki ileride söyleşi yaparız onunla ya da üzerine bir makale yazarım belli mi olur):
    1- uzaktan çalışmalarını incelediğim kadarıyla, hakikat kavramı etrafında bir "grand-theory" şekillendirmeye çalışıyor. post-modernizm sonrası ilerlemeci bir hakikat birliği. ne kadar zor bir görev olsa da, söylediklerini hep birbirini tamamlar şekilde üst üste koyuyor.
    2- şimdilik doğrudan akademik, düşünce yazıları yazmamaya dikkat ediyor. belki hiç yazmayacak bilmiyorum ama edebi eserlerinde yoğun bir şekilde düşünsellik var. bir videosunda düşünce metinleri için biraz daha bekleyeceğim demişti. bakalım ne kadar bekleyecek. günümüz sosyal bilimler'inden hiç hazzetmediğini her konuşmasında belli ediyor.
    3- gerçekten yalnız biri. her fotoğrafı tek, her konuşması tek. hüzünlü bir yalnızlığı var. melankolik bir yalnızlık. son video serisinin ismini tragedya koymuş, sesinde melankolik bir tını hep var.
    4- kimse bahsetmemiş, kendi de bahsetmeyi sevmiyor ama alienated adında çok başarılı bir müzik projesi ortaya koymuş. sözler fazlasıyla derin, felsefi. perfectance ve rational tragedy, ruhunu ele veriyor ömer alkan'ın.
    5- tüm yalnızlığına rağmen güçlü bir aurası var ve insanı etkisi altına alıyor. mavi gözleriyle keskin bakışlar atarken konuşması çok etkiliyor.
    6- türkiye gibi bir yerde böylesi bir insanın desteklenecek yerde kıskanılması oldukça anlaşılır. umarım kendi de anlar ve sabreder.
  • başarılı bir yazar, şair, müzisyen, yayımcı. ama kendisini düşünür olarak tanımlamayı daha kapsamlı görüyor. zira, sanat adına yaptığı her şey, "tümel" düşüncesinin ürünü.

    ömer alkan'ın kim olduğuna dair tam takım bilgi almak için fihrist kitap'tan şu metni okuyabilirsiniz:

    "ömer alkan, boğaziçi sosyoloji mezunudur. bilgiye olan ilgisi sebebiyle farklı alanlar üzerine uğraş vermiş, birbirinden farklı konuların sentezini ortaya çıkarma uğraşı olmuştur. müzikten sinemaya, teorik fizikten sanat felsefesine, kahve yapımından metin yazarlığı ve tasarıma kadar türlü konuda deneyim elde etme çabasında olmuştur. dergi çalışmalarıyla üniversite yıllarında yazın deneyimleri elde etmiş ve ardından fihrist kitap’ı kurarak kitaplarını çıkarmaya başlamıştır.

    ömer alkan, felsefi temel itibariyle, insan olarak dil üretme çabasıyla yoğrulduğumuzu vurgular. günlük hayatımızın her parçasında ve entelektüel faaliyetimizin merkezinde dil tabanlı bir algı söz konusudur. bu algı bizim anlama kapasitemizin sınırıdır. genişleyebilir ve dolayısıyla dar kalabilir. sanat, bilim ve felsefe, hatta zanaat çabasıyla üretim dilin sınırlarının gelişmesine imkan tanır. mimari dil veya matematik dili gibi ahşap üretimi dili genişleyebilir ve genişlemelidir.

    ömer alkan, hedefi hakikati algılama çabası olarak gösterir. hakikat bir organik bütün olarak tüm öznel algının üstünde nesnel bir gerçeklik seviyesidir. işte çabamızın öznel algı seviyemizi arttırmak olması, dilin sınırlarının genişleyecek olması bu noktada devreye girer. ömer alkan edebiyat üzerinde düşündüğümüzde şiire bu nedenle değer verir. şiir dilin sınırlarının zorlanacağı, anlamın dil ile birlikte kademe kat edeceği en önde alanlardan biridir.

    ama ömer alkan kendisini bir düşünür olarak isimlendirmeyi daha doğru bulur. çünkü çabasının “tümel bir felsefi model” kurmak olduğunu vurgulamaktadır. bu model içerisinde edebiyat bir uğraş alanıdır, pratik bir sahadır. bunun gibi, kahve üretimi ve müzik üretimi de algı genişletici birer deneyimdir. alkan asıl olarak, teorik zeminin inşası için çaba vermektedir.

    kitaplar: söylem, kan, kın, kor, kut, kahve arası sanat konuşmaları, güzel"
  • fihrist kitaptan çıkan her kitapta parmağı olan, çok geniş bir perspektife sahip kişi. yayınevinin çevireceği tüm kitapları o belirliyor. arka kapakları ve önsözleri o yazıyor. çevirmen yetiştiriyor. genç yetenek avcısı gibi, bilinmeyen kaliteli insanları yayımcılık dünyasına çekiyor. voltaire'in hiç çevrilmemiş kitabını bulup çevirdiler fihrist kitap'tan. bir de kitap tasarımlarını o yapıyor?

    sevgilisinin olmamasına şaşırmamalı. (o yalnız instagram hikayelerinden öyle anlaşılıyor.)

    şuydu kitap yanlış hatırlamıyorsam:

    https://www.kitapyurdu.com/….html&publisher_id=9202
  • tragedya dizisine yeniden başlamış yazar. şairlik sıfatını kabul etmiyormuş. neredeyse hastalıklı bir tarafı varmış şairliğin. şiire evet diyormuş. "tragedya'ya evet"

    yapısöküm'e hayır, yapıinşa'ya evet!
  • fihrist yayınevinin harika kitaplarını her yerde görmemizin nedeni, efsane kitapların arkasındaki şahıs. düşünce serileri de hoşuma gitti. neomarksistlerin de karşısında galiba. twitter biosuna anti boun sosyoloji yazmış.
    kıral mısın ya.

    https://www.instagram.com/p/csofbz9qtdn/

    https://twitter.com/omer_alkann
  • sosyal medya da bilimsel ırkçı makalelere pirim veren genel yayın yönetmeni

    ırkçıya pirim vermeyiniz ırkçının arkadaşı da ırkçıdır çünkü
hesabın var mı? giriş yap