• halihazırda oklahoma city thunder oyuncusu olmayan basketbolcu.

    sözleşme imzaladıktan bir gün sonra takım tarafından serbest bırakıldı zira.
  • okc takımıyla bir gün antrenmana çıkıp ertesi gün serbest bırakılan basketbolcu. 20 kişilik kadro 18'e düşürülünce kendisine yer bulamadı.

    bu çocuğun nba'de süre alması küçük çaplı bi mucize şu anda.

    muhtemelen taşaklı bi euroleague takımının benchine oturacaktır.
  • 22.5 yaşındaki balon.
  • avrupalı oyuncular için euroleague'den nba'e gitmek artık daha kolayken, aptal gibi yıllardır ncaa'de takılan ve artık oyun stili ve yaşı itibariyle de nba'de oynaması pek muhtemel görünmeyen basketbolcu. onun yaşındaki oyuncuları nba takımları hazır rotasyon oyuncusu ihtiyaçlarını gidermek için draft ediyor sadece. boston bu yıl pritchard'ı draft etti. phoenix cam johnson'ı draft etmişti yukarılardan yaşına rağmen.

    fenerbahçeyi bırakıp ncaa'e gitme aklını kim verdiyse derhal kan davası açmalı.
  • anadolu efes e dönerse (pek sanmam) ataşehir'deki ilk seyircili maç çok eğlenceli olur.
  • keşke adam gibi gitseydin döndüğünde başarısız da olsan bir camian olurdu arkanda duracak.
  • fenerbahçe "futbol" kulübü ile olan ilişkisi sebebiyle
    hakkında 400'e yakın entry olan basketbolcu... sözlükteki ilgiyi basketbol ile açıklamak mümkün değil.

    nba basketbolun kalbi ve basketbolseverlerde doğal olarak nba'de daha fazla temsilcimiz olmasını istiyor. nba'in kapısının önünden bile geçememiş birçok türk mock draftlarda yüksek sıraları görüp daha sonra draft olmaz veya draft olsa bile nba'e gidemez. ömer faruk'tan örnek vermek gerekirse bu adam 18 yaşında mock draftlarda 15-30 arasındaydı ve kolej kariyeri boyunca draft edilmedi.

    ömer faruk değil de türk oyuncular neden bu duruma maruz kalıyor sorusuna cevap vermek gerekirse genç yeteneklerin gözlemlendiği en önemli organizasyonlar genelde genç veya yıldız milli takımların uluslararası organizasyonları oluyor, bizde sürekli olarak bu turnuvalarda bir ergen irisi veya yaşıtlarına göre fiziksel üstünlüğü olan bir oyuncu takımın lideri oluyor ve şov yaparak ilgi çekiyor; bu durum da o oyuncuya dair beklentileri pozitif etkiliyor. ilerleyen yıllarda fiziksel avantajlar ortadan kalkınca da bizim muhteşem bir kariyer umduğumuz oyuncu sıradan bir kariyer sahibi bile olamayabiliyor. rakamı tam hatırlamıyorum ama(galiba 93'tü.) ömer faruk bir milli maçta +90 sayı attı ! bir oyuncunun fiziksel üstünlükle saçma sapan istatistikler yapmasının takıma veya kendisine faydası nedir ?

    yaşıtlarına göre fiziksel üstünlük sahibi olmak ileride de avantajlı bir vücut sahibi olmayı vaat edebiliyor fakat bir oyuncunun oyunu öğrenirken profesyonel basketbolda karşılaşmayacağı basitlikte rakiplerle oynaması oyun gelişimini olumsuz etkiliyor. bunu yaşça büyük oyuncularla telafi etmek de zor çünkü bu defa da mesela kendisinde 15-20 kilo daha fazla kasa sahip biriyle top oynamaya çalışmak iyi bir gelişim vaat etmiyor ve bu fark çalışma ile değil ancak zamanla kapanabiliyor. (gelişim dönemi)

    fiziksel üstünlük sadece olayın bir kısmı, buna benzer birçok açıdan oyuncuların kendine denk rakipler edinememesi gelişimlerini olumsuz etkiliyor. bu sadece türkiye'de değil bütün dünyada profesyonelliğe aday birçok oyuncunun sorunu.

    kişisel fikrim ömer faruk yurtseven kendisi de yeterince iyi olmadığının farkındaydı ama bu farkındalık kendini geliştirmek için uygun bir ortam bulmasına yeterli olmadı hatta tam aksi senaryo kendisi için belki daha olumlu olurdu.

    ***

    ömer faruk yurtseven'in tanınırlığı bu farkındalıktan kaynaklı... bütün dünyada ön plana çıkan genç oyuncular kendileri uygun rakiplerle sınamak için kendileri gibi üst düzey gençlerin davet edildiği kamplara katılırlar. ömer faruk yurtseven de bu kamplardan birine davet alır ve kendi gelişimi için önemli olan bu kampa katılmak için izin ister; takımı izin verir ama izin verirken takımın kastettiği şeyin aslında izin vermek olmadığını uçakta öğrenir. kendisi kanada'ya kamp yolculuğuna çıkarken sene boyunca genelde önemsiz dakikalarda kendisine beş dakika süre veren takımı için bir anda yeri doldurulmaz bir oyuncu olur ve bunu basına açıklayan koçu kendisine bunu önceden söyleme ihtiyacı duymaz, anlamasını bekler...

    bu arada bir de büyük kontrat teklifi de aynı demeçte yer bulur(ne alaka?) ama büyük teklif gerçekten büyük müdür? şartları nedir? nba çıkışı ne kadardır belirtilmez. bu kontratın ayrıntıları bilinmeden ömer'e yüklenmek haksızlık çünkü birkaç ay sonra en az takımında sadece 1-2 oyuncunun aldığı yükseklikte bir kontrata ulaşabilecek ve 3-4 sene sonra avrupa'da en fazla para harcayan takımların yıllık bütçesi kadar kontrat bulabilecek bir oyuncu için cazip kontrat nedir sorusu tartışmalıdır ve avrupalı oyuncular draftlarda seçilmezse mevcut kontratları nba şanslarını zorlama ihtimaline engel olabilmektedir. rakamlarla ifade etmek gerekirse şu an nba takımları bir oyuncunun takımına en fazla 750 bin dolar ödeyebilmektedir ve bundan fazlasını oyuncu karşılamaktadır, realitede ise nba takımları oyuncunun kulübüne hiçbir şey ödememektedirler mesela rubio'nun nba'e girmesi bu sebepten yıllarca gecikmiştir yine yanlış hatırlamıyorsam dallas gibi bonkör bir takım bile doncic gibi bir oyuncuya buyout ödemedi ve oyuncu bunu kendi kontratından karşıladı.

    fenerbahçe'nin ömer faruk yurtseven'e nba için bütün olanakları sağladığı iddiası bana inandırıcı gelmiyor, fenerbahçe'den ayrıldığı için milli takım kampına bile çağrılmamış bir oyuncudan bahsediyoruz( fazlasıyla saçma) ama sonuç olarak fenerbahçe, ömer faruk üzerinde can sıkma dışında bir yaptırıma sahip değildi. ömer faruk'un bundan sonraki tercihlerini gerçekten anlamak zor.

    ömer faruk'un fenerbahçe'de kalması da ayrılması da birçok avantajı, dezavantajı olan durumdu. bence de benzer koşullarda daha fazla gelişim ve kendini sergileme imkanı doğru tercih ama ömer faruk attan inip eşege binmiyor, attan inip eşeği sırtına alıyor.

    fenerbahçe euroleague'te şampiyonluk adayı, ömer faruk'a kabaca 5 dakika maç başı 1-2 şut imkanı sunuyor ve daha fazlasını vaat ediyor. ömer faruk'un fenerbahçe benchinde az çok bir paraya oturması bile ona bir nba kontratı getirebilirdi. (tabii ki risk var.) ömer faruk değerini kanıtlamak için ncaa'de north carolina state'te gidiyor.

    ncaa'de onlarca iddialı takım var ve çoğu nba draftında 15-30 arası seçilmesi beklenen bir genci alıp başları üzerine koyarlar. ncaa'de en değerli oyunculardan biri gidip kendisine maç başı 5-6 şut kullandıracak takımda oynadı. ömer ilk sezonunda en fazla topa sahip olan (usage rate) veya en fazla şut kullanan ilk beş oyuncu arasına bile girmedi.

    north carolina state (jordon'ın koleji değil.) ekstra başarılı bir takım değil. 2016-2017 sezonunda da sıradan bir sene geçirdi, çok popüler değil, ömer'e değer vermemiş daha kötüsü takımda dennis smith j. gibi takım arkadaşlarına zarar veren bir oyuncu var. ( kolejde nba'deki kadar kötü değildi.) bu takımın cazibesi ne olmuş olabilir bilmiyorum.

    daha kötüsü 2017 ömer için büyük bir fırsat senesiydi, benzeri oyunculara rağbet anormal artmıştı. h.whiteside 2010'da ikinci turda draft edilip iki senede nba'de 5-10 maç kısa süre bulup dünya turuna çıkmıştı; 2016'da değerli bir oyuncu olup 2017'de süperstar muamelesi görmeye başlamıştı. ( +25 yaşında nba geri döndü.) thon maker gibi bir oyuncu ( gerçek yaşı en az +10 iddiası var ve nba öncesi bir kariyeri neredeyse yok.) 2016'da ilk ondan seçilmişti. 2017 markannen, z.collins gibi oyuncular ilk onda adebayo'nun önünde seçilmişti; bunlar hep ö.faruk ile kıyaslayabileceğimiz oyuncular.

    sonraki sezon ömer faruk ciddi bir gelişim gösteriyor fakat hem takımdaki rolü hem de süresi bunu takip etmiyor ki bu durum onu sene sonunda kolej değiştirmeye zorluyor.

    kolej üçüncü sınıfta georgetown'a geçti ama kolej değişikliği sebebiyle bir sezon oynayamadı; 4. sınıfta n.c. state'ten ayrılarak doğru yaptığını gösteren bir performans sergiledi ama bu draft için yeterli olmadı ve henüz nba dışında da bir kulüp ile anlaşmış değil.

    toparlayacak olursak ömer faruk ncaa'i tercih ederek önemli bir gelirden mahrum kaldı, bu tercih büyük ihtimal draft edilebilecekken draft edilmesine engel oldu, ncaa ona ne kattı bilmek zor. umarım en azından basketbolunu geliştirmiştir çünkü bir bedel ödediği açık.
  • öncelikle şunu belirtmek isterim. özellikle federasyon ve türk kulüpleri ile ncaa'ci oyuncular arasında ciddi bir sorun var. gençler basketbol kariyerini devam ettirirken üniversite eğitimini de sürdürmek istiyor. bu hususta yolları ayrılan kim varsa camia ve federasyon tarafından hain olarak nitelendiriliyor. az önce internetten araştırdım vatandaş georgetown'dan (226.) mezun olmuş. siz türkiye'de bu gençlere bu denli iyi okullarda diploma şansı veriyor musunuz? veremiyorsanız kusura bakmayın camiaya ve federasyona laf söylemek düşmez.

    ikincisi sözlük yazarlarına göre bir basketbolcunun iyi nitelendirilmesi için nba'de all-star olması, a milli takımla avrupa ve dünya şampiyonalarında madalya alması gerekiyor. ancak öyle inanacak iyi basketbolcu olduğuna. hadi ömer'i geçtim furkan, cedi, ersan gibi nba'de süre alan oyuncuya bile dandik diyor. zannedersin nba'de 20 senelik head coach.

    ömer konusuna dönersek elbette g-league'de kendini kanıtlarsa direkt okc'de süre alabilir. zaman zaman bu türde oyuncuların nba'de parlak maçlar çıkarttığına şahit oluyoruz. ömer için de umarım iyi şeyler olur. ancak işler kötü giderse hem fenerbahçe hem de anadolu efes kapısının sonuna kadar açık olduğunu düşünüyorum. türk kulüpleri böyle geri vites yapmaya çok alışıktır zaten.
  • geliştirmesi gereken özellikleri gelişmiş özelliklerinden daha fazla olan topçu. 22 yaşında zaten ne kadar olmasını bekleyebilirsiniz; ancak şu özellikleri çok sırıtıyor.

    birincisi, cüssesi çok fazlaca. artık günümüzdeki hiçbir uzun bu kadar toplu bir vücuda sahip olmuyor, bu sebeple kendisi özellikle hızlanma konusunda sıkıntı yaşıyor gibi duruyor. mutlaka kilo verip güzel bir kaslanma yaşaması lazım.

    ikincisi, şutları çok kötü. ne yazık ki artık uzunların bile üçlük çizgisinden skor üretiyor olması lazım ki bu konuda izlediğim kadarıyla felaket vasat. ayrıca, serbest atış çizgisinden de üretiyor olması gerekli. hoş g-league'de tek serbest atış kullanıyorlar ne kadar kendini motive edebilirsin; ancak yine de "true shooting"i yerlerde.

    bu iki dezavantaj yeterli sanırım. iyi yönlerine gelecek olursak, oyun bilgisi bence pek fena sayılmaz, kendi pozisyonu için konuşursak doğru alanlara kat edebiliyor. savunma bilgisi de gelişmekte gibi gözüktü bana, özellikle içeriyi geniş alanda savunmayı kafasında çözmüş gibi.
    bence ömer'in en iyi oyunu pası. iyi pas yeteneği var, tabii bir jokic olamaz; ancak bu noktaya daha çok özen gösterebilir. şutla beraber asist yapmak ta önemli bir istatistik nba adına.

    uzun lafın kısası, nba'de şu an ancak yedeğin yedeği olabilecek, rotasyonda yer edinebilecek bir oyuncu. öncelikle şutlarını sonra pasını ve ardından hızını daha iyiye götürebilirse kendine yer bulacaktır. fizik yapısı ve oyun zekası bence nba için gayet yeterli duruyor.
hesabın var mı? giriş yap