• "ölene kadar vereceksin. evlenme o zaman."
    oy oy oy...

    nafaka, zamanında yanlış bir karar vermiş olmanın cezası veya zaman içinde yolunda gitmemeye başlayan şeylere rağmen evliliği sürdürme mecburiyeti sağlayan bir teminat olmamalıdır.

    "kadın evde çocuk baksın, yemek yapsın, erkek çalışsın ekonomi onun elinde olsun" diyen erkek yüzdesi nedir, böyle konuşmayan adamların suçu nedir, ayrı konular. ama eğer çalışamamaktan bu kadar şikayetçiyseniz siz boşanabilir, hatta boşanınca istediğiniz kadar çalışabilir kazanabilirsiniz öyle değil mi?

    nafaka olayı bol katmanlı, ama fiziki tarafıyla da etik tarafıyla da yükümlülükler anlamıyla da eşten çok -varsa - çocukların durumunu geleceğini ilgilendiren / etkileyen bir konudur. kaldı ki kanunlar itibariyle zaten konu ortada, şartları işleyişi uygulamaları bellidir. ama halk gözüyle baktığınızda bile 'ölene kadar vereceksin evlenme o zaman' deyip çıkmak, işi özetlemenin hayli çiğ bir yolu.
  • evde yemek yapan, çocuk büyüten kadınlar alsa (haketmiş kişiler) şu nafakayı gram yanmam ha bak benzeri durumda olsam ne biliyim 2 ya da 3 çocuk büyütmüş ev hanımı bi kadindan ayrilsam ve mahkeme bana bu kadına şu kadar aylık nafaka ödeyeceksin dese hiç sorgulamadan öderim/ödemeye calısırım.

    ama kazın ayağı öyle değil birçok konuda olduğu gibi bu konuda da bana göre haketmeyenler yolunu buluyor.
  • ay dayanamicam. o afiş ne ayol?

    ''erkekler için #freedom!''
    ''tasarım: by lonelyw0lf''

    oldu o zaman hayırlı akşamlar.
  • bak seeen. çalışmamaya zorluyormuş erkek, kadın boyun eğmek zorunda kalıyormuş, evlenmeseymiş o zaman da falan da filan...

    pekiyi muhterem kişi siz angut musunuz? seni istemediğin hayat tarzına mecbur eden kişiyle sen neden evleniyorsun? senin kendi aklın, fikrin, beynin yok mu? mutlu anlar yaşarken sorun yokmuş ama nafakada sorun çıkıyormuşmuş. lan mutlu anları tek başına mı yaşadı bu herif? yaşadıysanız birlikte yaşadınız mutlulukları ne var yani? ama yook. ömür boyu erkeğe kitlensin nafaka. sonra efendime söyliyeyim evlenmeyelim birlikte takılalım erkeği diye başlık açıyorsunuz. kadına taviz vermiycen. verince tepene çıkıyorlar. bunu yapmayan çok düşük orandaki kadınları tenzih ederim. kendileri baş tacıdır.

    çözüm önerim: evliliklerden önce nasıl evlilik sözleşmesi gibi bir sözleşme yapılabiliyor; bunu da o tarz yapmak lazım. yani boşanmış çiftlerde erkeğin nafaka ödeme zorunluluğu olmamalı. ne zamanki erkek bunu sözleşmede kabul edip altına imzasını atmış olur; ancak o zaman geçerli olmalı.

    peşinen edit: aslında erkek evlenmeden önce bu tarz bir sözleşme yapıp nafaka vemeyi reddetme hakkına da sahip olabilir tabi. ama bu çok güvensiz bir ortam doğurur çiftler arasında ve pek hoş sonuçlar doğurmaz. aslında bu hem bir cevap niteliğinde de olur bazı güvensiz çiftler açısından. erkek "ben evlilik sözleşmesi istiyorum" diye bunu kadının önüne koyarsa kadın da "o zaman ben de nafaka isterim öyle bir durumda" diyerek bu sözleşmeyi erkeğin önüne koyar. çata çat.

    normal edit: bunun türk hukundaki adı aslında evlilik sözleşmesi değil mal paylaşım rejimidir. bu da yeterli gereklilikleri maalesef ki karşılamaz. yani benim yazdığım gibi "nafaka vermiycem ben" deyip karşı tarafa imzalatsanız da bunun geçerliliği yokmuş. bu bile hayvani bir eksiklik. sözleşmeyle bile altından kalkamıyorsun. mutlulukları birlikte yaşadınız; dertler, borçlar size kaldı beyler. adalete boyun eğmek düşer*
  • bu bir caner erkin söylemi olabilir.

    (bkz: asena atalay)
  • somut olay ekseninde değerlendirilmesi gereken olaydır.

    örneğin, bi kadın 20yaşında evlenmiş, kocasının da isteğiyle 50 yaşına kadar hiç çalışmamış ise bu kadına bu saaten sonra git para kazan denilmez ve kendisine nafaka bağlanmak zorundadır..

    ama kadın 23 yaşında evlenmiş, 25 yaşında boşanmışsa ömür boyu nafaka ödeyeceksin bu kadına demek tam bir adaletsizliktir. böyle bir saçmalık olur mu? yok ataerkil toplum falan da denilmesin.
  • toplumumuz ataerkil olduğuna göre, boşanmak isteyen kadın hakkında ataerkil yapımızın gereğini tam yapmak da görevimizdir o vakit.

    düzgün adam olmak suç zaten bu memlekette.

    karı bir yuva kurmak isteyen adamı bulunca kendini işten attırıp evde götünü yayar, ses çıkarmayıp daha çok çalışan adama it gibi davranıp bir de aldatır, garibim boşanmak isteyince de çatır çatır nafakasını bağlatır:

    "hakim hanımcığım izin vermedi çalışmama...."

    "e yaz kızım: ödesin ömür boyu nafakayı o zaman bu zirzop, zamanında kızlığını bozarken iyiydi!"
  • bence yeter deil. kadın tüm hayatını eşine versin, çocuklarını yetiştirmeye versin, evininin düzenini sağlamaya versin, oldu canım suyundan da koy, bi de üzerine bişi istemesin... peki, oldu..
  • onu bunu bırakın önce boşanmak isteyen/boşandıktan sonra başkasıyla evlenmek isteyen kadınları öldürmeyin de nafakayı sonra tartışalım.
  • yıpranma payı, tazminat, nafaka... adamın götünden kan alırlar kamil kan.
hesabın var mı? giriş yap