• (bkz: clairvoyance) rené magritte'in fırçasından şöyle bir gerçekliğe denktir: http://www.cs.dartmouth.edu/~rockmore/magritte.jpg
  • bireyin, bir olayın geleceğini ne olup, ne olamayacağını sezinlemesi.

    (bkz: yordama)
  • altıncı hissin kuvvetli olması durumu ile yorumlanacak olay bütünü.
  • gelecege iliskin belirsizliklerin en az oldugu noktayi bulduguna iliskin iddia.
  • kendisine sahip olmayan insanlarca mukemmel yetenek, kendisine sahip olanlarca ise lanet olarak nitelendirilen yeti. bile bile yasamaya mahkum eder insani. cok fenadir.
  • ozellikle ikili ili$kiler**de empati ile paralelligi sozkonusudur.hatta neredeyse e$anlamlidir.zamanla orantili olarak uzun suren her turlu ili$kide $a$irmalarin azalmasi,beklenen tepkilerin verilmesi ho$nutsuzluga sebeplerden birkacidir. kanimca ongorunun cogalmasi iyiye i$aret degildir.
  • halkımızda pek fazla bulunmadığını düşündüğüm yeti. öngörülü olan bir halk başına gelecekleri önceden az da olsa tahmin edebilir, bunun için gerekli önlemini alır, sadece meydanlarda toplanmakla, sloganlarla bu işin olamayacağını anlar, gerekirse özveride bulunur ve üstüne düşeni yapardı. iş işten geçtikten sonra son çırpınışlarını yine meydanlarda veren, umursamazlıklarını ve görmezden gelişlerinin bedelini kendi çocuklarının ödeyeceklerini bilen bil halk bu yetiye sahip değildir sanırım.
  • zeki alasya-metin akpınar ikilisinin 1980'li yıllarda oynayabildikleri(!) oyundan sahneler...gerçekten "öngörü"...

    http://www.youtube.com/watch?v=wqnkb7j4ph8
  • olacakları önceden tahmin edebilme.

    öngörü de bulunabilmek için aklın yanında, yapılan doğru-yanlışları, olmuş olan tüm olayları çok iyi mantık süzgecinden geçirip analiz edebilmek gerekiyor.

    öngörü sahibi insanlar, geleceği görüp öyle adım atarlar, hatalarının farkındadırlar, hatalarını bir daha yapmazlar, böylece oluşabilecek felaketlerden korunurlar, aynı zamanda da yaşamda yol alırlar. maalesef bizim ülkemizde akıl-mantık sahibi insanlara rastlamak çok zor... bırakın geçmişi analiz etmeyi, bulunduğu durumun farkında değil. çoğunluk öngörü sahibi olamadığı için de olumsuz olan genel olan olaylarında önüne geçilemiyor....

    farkında olmalıyız ; şimdi yapılanlarla geleceği yazıyoruz ! geçmişte yaptıklarımızla şu anı yazdık... en ufak değersiz görülen bir hareketin bile evren üzerinde olumlu-olumsuz etkisi var. örneğin okuduğunuz kitaplar, seyrettiğiniz filmler, fotoğraflar, arkadaşlarınıza yolladığınız kısa bir mesajın dahi... bunların her birisi bilinçaltına gidiyor ve hayatımızın bir parçası oluyor. tüm bunlarda hayatımızdaki seçimlerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. dolayısıyla hepsinin olumlu-olumsuz bir geri dönüşümü oluyor. kelebek etkisi de diyebilirsiniz. yaşadığımız hayatı cennete ya da cehenneme çevirmek bizlerin elinde...

    yeter ki fark edelim ve neden hayatımızı cennete çevirmeyelim ?
  • doğru yerde dışavurulması hayati önem taşır.

    öngörünüz eğer profesyonel tecrübelerin toplamından ortaya çıkıyorsa ;
    alacağınız tepkiler , "büyük bir sıkıntıyı yaşamadan atlattık hocam çok güzel oldu böyle" şeklinde olacaktır.

    öngörünüz eğer "ketılı buraya koyarsan çıkan buhar ahşap dolabın ağzına sıçar" şeklindeyse hanımın asık suratıyla karşılaşabilirsiniz.

    (bkz: cost effective) olmayan durumlar için;
    ne haliniz varsa görün diyoruz ve oradan kaçıyoruz.
hesabın var mı? giriş yap