• efenim kanzuk'a sordum bu site benim başlığı açsam sorun olur mu diye, cevap vermedi. başlığı sileceklerini pek zannetmiyorum ama en kötü uçururlar, canları sağolsun.

    korona günlerinde bal kaymak niyetine hem python / django öğrendiğim hem de kendime geliştirdiğim bir proje onlinepoll.me . tabi ki tek başıma yazmadım, zaten projede gönüllü olarak yardımı geçen herkesi hakkımızda sayfasına ekleyip teşekkür ettim. eğer bu platforma herhangi bir konuda (aşağıda yazacağım) destek olacak birileri varsa onların da isimlerini veya nicklerini teşekkürler kısmına eklemeyi çok isterim.

    efenim ne yaptım, nedir? ne değildir?

    hepimizin tanıdığı strawpoll benzeri bir anket yapısı oluşturmak istedim. içerisinde hem reklam olmasın (oldu bknz. edit1) hem raporlaması çok daha iyi olsun hem de manüplasyona açık olmasın istedim.

    siteyi çok dilli yaptım. browser diliniz ne ise, site karşınıza o dilde geliyor. dil konusunda destek veren birkaç kişi oldu. ama her zaman gerek yeni dil eklenmesi gerek çeviri düzeltmeleri hususunda desteklerinizi bekliyor olacağım.

    anket sonuçlarını canlı olarak izleyebiliyorsunuz. bir başka bal kaymak olan redis websoket kullandım. defalarca load test yaptım sistem patlamadı. ama hiçbir load test ekşi testinden daha iyi olamaz. umarım patlamaz.

    en müthişi anket analiz sayfası diye bir şey yaptım. analiz sayfasına ülkelere göre, bu ülkelerin şehirlerine göre oy dağılımlarını görebiliyorsunuz. anket oylarken geçirilen süre ortalaması, ziyaret kaynağı gibi biri çok bilgiyi orada (istenilirse) public olarak yayınlıyoruz. ülke, şehir ve kaynağa göre oy sonuçlarını filtreleyebiliyorsunuz. anket analiz sayfasında o anketi oylayanların cinsiyet ve yaş dağılımlarını da ekledik. fakat cinsiyet ve yaş bilgilerinin tutarlı ve doğru olabilmesi için en az 1000 oy gerekiyor.

    evet, evreni şaşırtıp siteye şimdilik reklam filan koymayacağım (koydum bknz. edit1). ücretli üyelik filan da olmayacak. data satışı filan zaten olmayacak ki kan alırlar. nereden kazanacaksın diye soruyorsanız. kazanmayacağım. nedense bu kadar kodlarıyla uğraştığım projenin içine reklam koymak, projeye de hakaret gibi geliyor. ki diğer projelerimden ve kurumsal işimden dolayı buradan gelecek bir paraya da ihtiyacım yok. nitekim bu işin bana sunucu haricinde bir masrafı da yok.

    pek tabii her sistem hacklenebilir ama bu sitenin güvenli olması için çok uğraştım. özellikle anket sonuçlarında bir manüplasyon yapılmaması için bir çok önlem aldım. eğer güvenlikle ilgili bir anormallik görürseniz ve söylerseniz yemek sepetinden bir tatlı ısmarlamak isterim.

    ayrıca sitedeki sol frameden açılmış olan anketleri de dillere göre filtreledim. sol frame fikrini bildiğiniz ekşiden çaldım. umarım kanzuk la ssg kızmaz. bu bölümde anketleri zamanlara göre ve dillere göre filtreleyebiliyorsunuz.

    küfür, aşağılayıcı söylemler vb. gibi anketleri haliyle siliyorum. zaten ortalık karışık. bir de yemeyelim engeli.

    şuanda mobil app çalışmaları yapıyorum ama onun daha çok işi var. ayrıca kurumsal firmaların da kullanabileceği surveymonkey benzeri bir yapıyı arka tarafa kuruyoruz. hepsi de aynı şekilde ücretsiz ve reklamsız olacak (olmadı bknz. edit1). tabi bunlar için de henüz erken. bittiğinde hem sitede hem ekşide yazacağım.

    hiçbir datanın dışarıya satılmayacağı konusunda nasıl bir güvence verebilirim bilmiyorum ama en azından mail atıp "hacı şu datayı bana satsana" filan gibi bir deneme yapabilirsiniz. zaten anketi açan analiz sayfasını da gizlemezse alınan tüm datayı analiz sayfasında görebiliyorsunuz.

    siteyle ilgili her türlü eleştiri ve görüşlerinize memnuniyet ile karşılarım. hatasız kul olmaz diyor ve sitede gördüğünüz eksiklikleri, dil hatalarını, güvenlik açıklarını yakaladığınız anda paylaşırsanız acayip duamı alırsınız ve sizi kalıcı olarak sitenin teşekkürler bölümüne ekleyebilirim.

    edit1: sunucu masraflarımız artınca siteye mecburen reklam koyduk. fakat aynı zamanda anketinizi açarken "reklamları gizle" seçeneği de koyduk. yani anketlerinizi reklamsız da kullanmaya devam edebilirsiniz. tercihimiz reklamları göstermenizden yana olacaktır çünkü siteyi kullanan kişi sayısı arttıkça sunucu masrafları da kayda değer şekilde artmaktadır. umarım anlayışla karşılarsınız. sitemizi reklamsız olarak da kullanmaya devam edebilirsiniz.
  • 2-b sınıf başkanlığı anketi başlığını bir anda gündeme düşüren anket sitesi. bilinirliği ve kullanılırlığı bugünden itibaren artacaktır. hayırlı olsun.
  • 2-b sınıf başkanlığı anketi sayesinde bir anda popüler olan anket sitesi. bu sınıfı bulup hayır yapman şart oldu. çikolata mı dağıtırsın, sınıfın bir ihtiyacını mı alırsın orası sana kalmış.*
  • 31 mayıs 2020'de kurulan ve o günden beridir ekşide keşfedilmeyi bekleyen reklamsız - ücretsiz bir anket sitesi. hakları büyük, sevgili sözlük yazarlarına da teşekkür etmek gerekiyor, site yoğunluktan dolayı patladığında hor görmediler bağırlarına bastılar.

    aslında popüler olmaktan çok şöyle bizim sistemimizi reel'de test edebilmemiz için karşımıza çıkıp çat çut bizi tokatlayacak bir anket gerekiyordu. darbeyi hiç beklemediğimiz birbirinden tatlı minnak öğrencilerin anketinden aldık.

    ben ilk siteyi kurarken "-ya şuradan 10 kişi gelse, şuradan da 15 kişi gelse etti 25. çarp ikiyle 50. hadi bide hatrım için çarp 100... eh olursa en fazla anlık 100 kişi olur." şeklinde bahçeli style bir hesap yapmıştım.

    tutmadı tabi. ben kim, ekşide sitemin çıkması kim.
    anlık 500 kişi...
    anlık 1000 kişi... hımm artıyor..
    anlık 2000 kişi... oha lan çökmedi hala sunucu.
    anlık 3000 kişi... neresi patlayacak çok merak ediyorum...
    anlık 4000 kişi... ve ta taa.. bir çok yer patladı.

    - buradan ekşi server administer'lerine selam olsun. büyük iş başarıyorsunuz.

    neyse, aslında sitenin kısmen patlaması iyi oldu. sitenin açıklarını kapamamız için bulunmayacak bir nimet benim için. mesela şu anda analiz sayfalarına giremiyorsunuz.

    neden?

    çünkü 2b sınıf anketinin analiz sayfasına girince 80 bin satırlık bir veri akışı oluyor. sunucunun ağzı burnu dağılıyor.

    biraz işi var ama düzeldiğinde mis gibi olacak. çalışıyoruz. (şu anda çalışan sistemde hiçbir data kaybı bulunmuyor)

    edit: analiz sayfalarının optimizasyonu yapıldı. artık çok daha hızlı çalışıyor. kolay kolay patlamaz gibi

    popüler olmak gibi bir hedefim hiç olmadı. para kazanma hırsı desen de yok. binaenaleyh reklam da yok. düzgün bir anket projesi olsun kafi.

    sitemizdeki ilk en büyük ekşi anketi olduğu için hakkımızda kısmına 2b öğrencilerini teşekkür bölümümüzün en tepesine kalıcı olarak ekliyoruz. umarım hayatları boyunca da her zaman en tepelerde yer alırlar.

    edit 2: site işleyiş performansı o günden bu yana 27.8* kat arttırıldı. artık anlık 3-4 bin kişi olduğunda bile su misali akıp gidiyor...
  • bir anket sitesidir. güzel de bir anket sitesi gibidir. reklamla falan uğraştırmayan bir anket sitesidir... bu üç cümleden, sitenin bir anket sitesi olduğu anlaşılıyordur sanırım. yine de bir tanım cümlesi daha ekleme ihtiyacı hissediyorum:

    türk halkının ve özelde sözlük yazarlarının anket/oylama(seçim) farkını bilmediğini ya da farkı iplemediğini göstermiş bir anket sitesidir(bkz: #113688876).

    gülümseten bir işe vesile olmuştur, orası ayrı*. yolu açık olsun.
  • anketlerinde "bizi ifşa etmeyin sadece linki olan görsün" seçeneği olup olmadığını merak ettiğim anket hedesi.

    zira sol panelde şöyle anketler çıkabiliyor:

    şirketimizin ortak alanına ne koyalım?

    pirelli takvimi
    ali koç kafalı dart tahtası
    playstation 4
    bilardo masası
    3lü deri koltuk

    insan ortak alanlarına karar vermelerine yardımcı olduğu şirketi de merak ediyor ister istemez.

    edit: varmış o seçenek, bunlar ya durumun farkında değil ya da pr çalışması yapmışlar.
hesabın var mı? giriş yap