• ataturk'un bu nutkunun bir de tas plagi mevcuttur, eski mecliste sergilemekte idiler yakin bir zamana kadar
  • el yazili asli cemal kutay'in arsivinde bulunmaktadir. soylenmisi ile yazilmisi arasindaki fark bilhassa bugunlerde bizi dusundurmektedir. 10. yil nutku'ndaki "turklugun unutulmus buyuk medeni vasfi ve kabiliyeti bundan sonraki inkisafiyla (gelismesiyle) atinin (gelecegin) yuksek medeniyet ufkundan yeni bir gunes gibi dogacaktir." sozlerini cogumuz biliriz. ama bunun hemen sonrasinda ataturk'un rica uzerine cizdigi ve bu yuzden de pek kimsenin bilmedigi bir bolum vardir: "bu soylediklerim hakikat oldugu gun senden ve butun medeni beseriyetten (insanliktan) dilegim sudur: beni hatirlayiniz" ricayi yapan o zamanki cumhurbaskanligi genel sekreteri hikmet bayur'dur. "bir veda hissi var, pasam bu kismi koymayalim" demis. ataturk de "peki, ama sonradan nadim (pisman) olmayasin." diyerek o bolumu cizmistir." hikmet bayur sonradan pisman olmus mudur bilinmez. ama ki ataturk'un isaret ettigi ilerlemeyi saglayamamisken ve aksi istikamette de gitmeye devam ediyorken, "beni hatirlayiniz" sozunu daha bir anlamli buluyorum.

    el yazili asli baska acilardan da incelenmeye degerdir. mesela ataturk once "istiklal savasimiza.." diye baslamis, sonra istiklal kelimesini cizip "kurtulus savasimiza.. " diye duzeltmistir. "turk milletinin buyuk millet oldugunu butun medeni alem az zamanda bir kere daha taniyacaktir." dedikten sonra "ne mutlu turk'um diyene" sozunu yazmis ve metni bitirmis. sonra, belki de bu "beni hatirlayiniz" kismini yazmak icin yeni bir kagitla "turklugun unutulmus buyuk medeni vasfi..." diye baslamistir. guzel sanatlari sevmekle ilgili kisim o metinde yoktur, onu da ismet pasa'nin onerisiyle koymustur.
  • "asla şüphem yoktur ki, türklüğün unutulmuş büyük
    medeni vasfı atinin yüksek medeniyet ufkunda, yeni bir güneş gibi
    doğacaktır." lafini duyup da galyana gelmemek mümkün müdür?
    (bkz: yürü be)
  • görüntülü olarak izlemek için http://www.kho.edu.tr/…tasayfa/10ncuyilnu/nutuk.mpg
  • gecenin bi vakti dinleyerek içimi gözümden akanlarla dolduran konuşma!okumayınız efendim, dinleyiniz, hatta izleyiniz...olumlu anlamda çok kötü oldum, çok!
  • onuncu yıl nutku,atatürk'ün, cumhuriyet'in kuruluşunun onuncu yılı dolayısıyla 29 ekim 1933'te ankara hipodrom'da yaptığı ünlü konuşmadır.
  • number one fm'in cumhuriyet bayramı'nda gün boyu ara ara yayınladığı gaza getirici müzik içinde kullandığı hitap. güzeldir...

    nutuk-n1
  • sözleri de şunlardır

    atatürk'ün onuncu yıl nutku:
    bugün cumhuriyetimizin onuncu yılını doldurduğu, en büyük bayramdır.

    kutlu olsun.

    bu anda, büyük türk milletinin bir ferdi olarak, bu kutlu güne kavuşmanın, en derin sevinci ve heyecanı içindeyim.

    az zamanda çok ve büyük işler yaptık. bu işlerin en büyüğü, temeli türk kahramanlığı ve yüksek türk kültürü olan, türkiye cumhuriyetidir.

    bundaki muvaffakiyeti türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak azimkarane yürümesine borçluyuz. fakat yaptıklarımızı asla kafi görmeyiz. çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz. yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız.

    milletimizi en geniş refah vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. milli kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız. bunun için bize zaman ölçüsü, geçmiş asırların gevşetici zihniyetine göre değil, asrımızın sürat ve hareket mefhumuna göre düşünülmelidir.

    geçen zamana nispetle, daha çok çalışacağız. daha az zamanda, daha büyük işler başaracağız. bunda da muvaffak olacağımıza şüphem yoktur. çünkü türk milletinin karakteri yüksektir.türk milleti çalışkandır.türk milleti zekidir. çünkü, türk milleti, milli birlik ve beraberlikte güçlükleri yenmesini bilir. ve çünkü, türk milletinin elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müsbet ilimdir.

    bunu da ehemniyetle tebarüz ettirmeliyim ki, yüksek bir insan cemiyeti olan türk milletinin tarihi vasfı da, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. bunun içindir ki milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını zekasını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, milli birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besliyerek inkişaf ettirmek, milli ülkümüzdür.

    türk milletine çok yakışan bu ülkü, onu, bütün beşeriyette hakiki huzurun temini yolunda, kendine düşen medeni vazifeyi yapmakta, muvaffak kalacaktır.

    büyük türk milleti, on beş yıldan beri giriştiğimiz işlerde muvaffakiyet vaadeden çok sözlerimi işittin. bahtiyarım ki, bu sözlerimin hiçbirinde, milletimin hakkımdaki itimadını sarsacak bir isabetsizliğe uğramadım.

    bugün, aynı iman ve katiyetle söylüyorum ki, milli ülküye tam bir bütünlükte yürümekte olan türk milletinin, büyük millet olduğunu bütün medeni alem, az zamanda, bir kere daha tanıyacaktır. asla şüphem yoktur ki, türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti, bundan sonraki inkişafı ile, atinin yüksek medeniyet ufkundan, yeni bir güneş gibi doğacaktır.

    türk milleti;

    ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını, daha büyük şereflerle, saadetlerle, huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim.

    ne mutlu türküm diyene
hesabın var mı? giriş yap