• önyargilarimizin ömrü, yargiladigimiz seylerle bir münasebet icine girene kadardir. bu andan sonra ya tasdiklenip tecrübeye ya da bosa cikip hatali bir tahmine dönüsürler
  • kimi zaman sezgiye dayandırılarak yapılan ve pişman etmeyendir.
  • bazı durumlarda elde olmadan önyargılı olunabilir. kişi tarafından yanlış olduğu düşünülerek dinlenilen, görülen ya da algılanan herhangi bir duruma karşı hizlica oluşabilir bu yargı. bazen önemli olan o anda sakin olup olayı detaylıca anlamaya çalışmaktır.

    mesela diyorum*
  • alışkanlık haline geldiğinde, hiçbir şeye fırsat vermeyip ondan uzak durmaya sebep olur ve her gün biraz daha fazla şey kaybettirir.
  • şu hayatta ön yargılı olmadığım belki de tek şey müziktir.
  • incir reçelinde bir replik vardı çok güzel özetlemiş durumu: " asıl ucuz olan ne biliyor musun; beş kuruş vermeden savurduğunuz yargılarınız!"
  • nefret ettiğim, kendimi bildim bileli karşı olduğum ve gittikçe dönüştüm kişi, profil. çok rahatsızım bundan ama ilginçtir şu hayatta, özellikle son dönemde bazı olay ve insanlardan aldığım zarar azaldıysa, daha kolay atlattıysam bazı şeyleri bunu ön yargılarıma borçluyum. artık öyle bir hal aldı ki tek olayda birden fazla ön yargım haklı çıkıyor. aslında döngü bu şekilde işliyor, sen bir ön yargı kalıbına önce hadi lan diyorsun sonra acaba, en sonunda da vay anasını. bu da zaten ön yargı oluşmasına veya yerleşmesine sebep oluyor. böyle örümcek adamın tehlikeyi önceden sezmesine yaran his gibi ama aynı zamanda saçma sapan bir şey. hayat beni nereden nereye getirdi lan lanet olsun.
  • pablo neruda:
    "iyi insanlar kırıldıkça içine kapanır, dışarıdan bakanlar ukala zanneder."
    diyor ve
    dostoyevski ekliyor:
    "insanlar seni çözemedikleri zaman ön yargılarını kullanırlar"
  • bu önyargıları yıkmak inanılmaz decerede zordur. ilk olarak kaynağı tespit edip o ortamdan uzaklaşmak lazım, siz ne kadar çok yanlış olduğunu biliyor olsanız da çevreniz size bunun doğru olduğunu empoze eder. bir süre sonra o yanlış sizin için yanlış olmaktan çıkar.

    önyargıya sahip olan konuyu bireysel olarak değiştirmek zor, fakat insanın bunu farkında olup çabalaması da çok önemli

    önyargılarınız bazen hayatta beklediğiniz şeylerin kaybedilmesine sebep olabilir.
  • önyargılar birden oluşmaz, yaşanmışlıkların sizde oluşturduğu evrimsel olarak hayatta kalmanızı sağlayan karar mekanizmasıdır; istatistik bilimine benzer, 1000 kişide belki 3'ü iyidir fakat siz bu 3 iyi kişiye denk gelmek için 997 kişinin sizde oluşturacağı zararın riskini almazsınız, normal dağılım değerlerini baz alırsınız.
    önyargımız sayesinde hayatta kalırız, küçük bir pencereden bakılamaz buna; ortadoğuda belki tarihi güzelliği olan nice mekanlar vardır fakat oradaki ortamdan çekindiğiniz için gitmezsiniz. gece vakti yabancısı olduğunuz bir sokakta yanınıza gelen kötü giyinimli kirli ve değişik hareketler sergileyen bir insanın yanından hemen uzaklaşmak istersiniz ama bu insan belki de sizin yolu kaybettiğinizi farkedip size aradığınız yeri anlatacaktı ama bu görünüşteki insanların haberlerde yaptıklarını okuduğunuz için hemen uzaklaşmak istersiniz.
hesabın var mı? giriş yap