• 50lrin sonunda petrol fiyatlarında aşırı bir düşüş görüldü. buna sebep olarak petrol piyasasına yeni girmeye çalışanbağımsız petrol şirketlerinin pazarda yer edinmek için fiyatları çok aşağıya çkemesi ve sovyetlerin takas anlaşmalı ya da ucuz petrol politikasıyla dünya pazarına girmeye çalışması gösterilir. bu muazzam fiyat düşüşünden etkilenen petrol üreticisi ülkeler 1960 yılında opeci kurdular (oragnization of petroleum exporting countries) bu örgütün amacı, başta, petrol fiyatlarını eski düzeyine çıkarmaktı. neye niyet neye kismet diyen opec, amaçtan saptı, daha çok teknik konularda birbirine yardım eden bir kuruluş haline geldi. sonraları kuruluş amaçlarını hatırladılar ve 70lerde petrol fiyatlarını istedikleri düzeye taşımayı başardılar. 70-71 yıllarında artık bağımsız şirketler, opec'in fiyat belirleme konusundak i üstünlüğü tanımış "büyüksünüz abiler" demeye başlamıştı. opec'i rezilken vezir eden bu gelişmedeki en büyük pay sahibi a.b.d.'ydi. kendi çıkarı doğrultusunda petrol fiyatının yükselmesini isteyen amerika, bağımsız şirketleri desteklemedi. şey gibi * ortada kalan bağımsız şirketler, opec'in üstünlüğünü kabul etmek durumunda kaldılar.
  • ks. organisation of petroleum exporting countries / petrol ihrac eden ulkeler orgutu..
  • uyeleri cezayir, ırak, endonezya, ıran, kuveyt, libya, nijerya, katar, suudi arabistan, bae ve venezuela'dır. en yuksek kota 8 milyon varille suudi arabistan'a ait olup onu 3,5 milyon varil ile iran izlemekte ve daha sonra 2 milyon varil ile venezuela, bae ve nijerya gelmektedir.
  • petrol ihraç eden ülkelerin bir araya gelerek ham petrol ve ihraç fiyatları konusunda ortak hareket etmeyi amaçladıkları 1960 yılında kurdukları örgüt..
  • üye olmayan önemli petrol üreticisi ülkeler rusya, norveç, meksika, umman ve angola'dır.
  • üyelerinden sadece birinin resmi dili ingilizce olmasına rağmen(nijerya) organizasyon olarak ingilizceyi resmi dil olarak benimsemiş kuruluş.
  • petrol fiyatlari ustunde etkisi sanildigi kadar cok olmayan kurulus. topu topu petrol uretiminin %40'ini elinde tutarlar. fiyatlar dusmeye baslayinca uretimi kisarak fiyatlari tekrar yukseltmeye calisirlar fakat dusen fiyatlar yuzunden geliri azalmis diger %60'lik kisim firsattan istifade petrol uretimini artirir. hatta opec icindeki ulkelerden de oyunbozanlik yapip uretimini artiran ulkeler cikmaktadir. tam bir oyun teorisi vakasi.
  • 1973 yılında petrol fiyatlarına yaptıkları yaklaşık %400'lük zamla piyasayı mahvetmiş kurumdur.
  • dün üye ülkelerinin petrol bakanlarının merkez viyana'da buluştuğu kuruluş. ırak'la birlikte 12 üyesi var. üye ülkelere bakıp da, neden merkezleri batı'da yer alıyor, anlamak zor değil.

    toplantı sonrası yapılan açıklamada, dünyanın ham petrol ihtiyacının yüzde 40'ının örgüt üyesi ülkeler tarafından karşılandığı belirtilmiş. ırak hariç üye 11 ülkenin günlük 28 milyon varil ham petrol ürettiği bildirilmiş.

    peki niye ırak hariç? çünkü ırak'la ilgili resmi verilen merkeze ulaşmıyor. neden, çünkü ırak'ın petrolü artık washington'a akıyor. neden? çünkü amerika, saddam zulmünü bitirdi, ırak'a demokrasiyi getirdi.
  • donald trump'ın gerek venezuela, rusya** ve iran ekonomilerini köşeye sıkıştırmak, gerekse de yerelde seçmen desteği sağlamak için çeşitli kozlarla** suudi arabistan'a baskıyla aşağı çektiği petrol ve doğalgaz fiyatlarının parçalamaya başladığı kartel. (bkz: katar'ın opec'den çekilmesi)

    nato'yu tartışmalı hale getiren trump yönetiminin bir sonraki marifeti bu kurumu da zorlamak oldu.

    herhalde bundan sonra da birleşmiş milletler'in gerekliliğini tartışmaya açacaklar.
hesabın var mı? giriş yap