• gün itibarıyla j kasa 1.6 cdti sport donanımlı, otomatik vites, gırtlak dolu bir versiyonunun test sürüşünü yaptığım otomobildir. notlarım ise şöyle:

    motor ve şanzıman: aynı motoru ve şanzımanı birkaç hafta önce yeni kasa opel astra'da (astra k) kullanmıştım. sedan daha ağır (1420 kg) olmasına rağmen çok bir fark hissetmedim gidişlerinde. motor 1500dd altına düştüğünde bile arabayı sürükleyebilecek yeterli torku veriyor. daha fazlasına ihtiyaç olduğunda da gaz pedalına basarsanız şanzıman istediğinizi vermek için tereddüt etmiyor. vites düşüyor ve 2000 devir civarıdaki maksimum tork ile koltuğa yapıştırıyor. şanzımanın geçişleri gayet iyi. ha bir dual clutch ya da cvt mi? kesinlikle değil. ilk üç vites biraz fazla gevşek ama sonrasında lock up devreye girdiğinde gayet iyi aktarıyor gücü. 4. 5. vites hızlanması çok iyi. 136 beygir gücü bu viteslerde daha çok hissettiriyor. vitesi sola yatırıp manuel kontrole sahip olabiliyorsunuz. itince yükseltiyor, çekince düşürüyor. keşke çekince yükselseydi. çekince büyüseydi yazmamak için zor tuttum kendimi. birkaç defa 80 - 120 denedim tepkiler sollamalarda üzmeyecek kadar hızlı, tatminkar. vites düşünce dizellerde yüksek devirde gelen boşa bağırıp çekmeme hissi yok. ne dedim ben ya.. ama öyle. vites düşüp 2000 dd'den 3000-3500'ddye çıkınca ben burada bittim gitmiyorum demiyor motor. vites kolunu sola yatırıp manuelde 1-2-3-4-5-6 yapınca daha keskin tepkiler veriyor şanzıman, daha iyi gidiyor.

    iç mekan: yakıt tüketimine ve performansa odaklandığım için çok dikkat edemedim iç mekana ama daha önce showroomda kurcaladığımdan aklımda kalan bilgilerle bir şeyler yazacağım. boyum 1,79, ön koltuğu kendime göre ayarladığımda arka koltukta herhangi bir sıkışma ya da daraltı yaşamadım. malzeme kaliteleri fena değildi. ön göğüslüğün (bkz: döşe bak döşe) tasarımı açıkçası benim çok hoşuma gidiyor. opel yeni astra'da akıma uyarak kontrolleri bir arada bir ekranda toplamış fakat bu araçta (astra j sedan) her şey benim istediğim gibi her fonksiyonun ayrı bir düğmesi var uçak kokpiti gibi yani tam benim gibi eski kafalılar için. akıllı telefon ya da tablet değil ki bu kardeşim. 2 kere kullandın mı alışıyorsun zaten o düğmelere. düğmeler güzeldir, mikrop kadar piksellere kurban etmeyin o şirin düğmeleri. o her düğmedeki ışıkların ayrı ayrı yanışı var ya anlayamazsınız... kullandığım araçta afl+, sunroof ve intellilink (bir multimedya ekranı için nasıl bir isimse artık yazarken 1 saat düşündüm), koltuk ve direksiyon ısıtma vardı. gayet güzel donanımlar ve hem görsel hem de fonksiyonel olarak dolduruyor iç mekanı.

    yalıtım: yol sesi yalıtımı için yorum yapmak istemiyorum. gayet güzel asfaltlarda kullandım arabayı, bu şartlarda çok sesizdi. rüzgar sesi de 130 140 km/s hızlara çıkmama rağmen aklımda kalmadığına göre fark edilecek seviyede değildi diye düşünüyorum. şaşırdığım noktaya geleyim. ben 2 hafta önce astra k sürdüm. yeni kasa denilenden. astra k'yı ilk çalıştırdığımda duyduğum o ford cargo motoru gürültüsünü bu arabada duyamadım. stop ettim tekrar çalıştırdım. o ses yine yok. motor soğuk değil mi acaba diye düşündüm ama soğuk. tamam ses hiç duyulmuyor değil ama yeni astradaki gibi oha dedirtmedi.

    direksiyon hissi ve sürüş: direksiyon çok hafifti ve çok hisli değildi, makinanın kütlesini düşündüğümde o kütleye bu kadar kolay ve hissiz yön verebilmek hoşuma gitmedi. büyük ve ağır bir gövde var astrada. o direksiyonun virajlarda güven vereceğinden şüpheliyim. arabaya binmeden önce eğilip arka süspansiyona baktım watts link denilen ve astra j yeni çıktığında ballandıra ballandıra anlatılan zamazingo yerinde yoktu. sürüşü ve yol tutuşu ne kadar etkiler bilmiyorum ama onun orada olmaması hoşuma gitmedi. sordum, 2016'larda kaldırıldığını söylediler. muhtemelen ağırlıktan tasarruf için.

    süspansiyon: kesinlikle astra k'dan ve ford focus'tan daha yumuşak. bunda çalışma aralığı geniş amortisörlerin ve 17 inç olmasına rağmen gayet tombul yanaklı lastikler kullanan jantların etkisi büyük diye düşünüyorum. o kadar geniş tekerlek çapına rağmen çamurluk ve lastik arasında baya bi boşluk vardı. focus'a ve astra k'ya diyememiştim ama buna kullanabilirim lokum gibi tabirini. yol tutuştan çok direksiyon hissine ve konfora önem veren biri olduğum için bu süspansiyona olmuş diyebilirim. (araba iyi yol tutmasa bile yolu ne zaman bırakacağını anlatır direksiyon hissi, hayvan gibi yol tutan ama direksiyon hissi olmayan bir arabadan daha güvende hissedersiniz kendinizi bu yüzden önemlidir.) bu süspansiyona ek olarak keşke direksiyonu da focus gibi hisli olsaydı.

    tüketim: sürüşe başlamadan önce sıfırladım ortalama tüketimi. yaklaşık 5-6 km yol yaptım. 3 4 kere sert hızlanma, 80-120 denemeleri. vitesi manuele alıp 1-2-3-4-5-6 yaptım birkaç kere. cruise control açıp 100'de 110'da sabit gittim kısa bir mesafe. motor soğuktu. araba 9km'deydi. bildiğin 9, 000009 yazıyordu ilk ben sürdüm yani. tüm bu etmenlere rağmen test sürüşü bittiğinde 7,9 lt/100km yazıyordu ortalama tüketimde. sert kullanım, soğuk motor ve arabanın rodajda olduğu düşünüldüğünde bence gayet iyi bir rakam bu. uzun yolda 5 lt. civarında şehir içinde de sakin kullanımda 6,5 lt. civarında yakacağını düşünüyorum.

    tasarım: yukarıda bir arkadaş sınıfının en yakışıklısı yazmış bence de öyle. en yakışıklısı ve heybetlisi diyebilirim.

    aylık kira için 375 eur+kdv istiyorlar. filo indirimiyle elite donanımlı dizel otomatik astra 86bin tl'ye geliyor. liste fiyatı 96,100 tl tarih: 11.03.2016
  • h kasa kodu ile üretilen 1.3 cdti motorlu ve 111.yıl adı altında satılan modelini 28 ekim 2010 tarihinde aldım 19 şubat 2011 tarihine kadar olan izlenimlerimi buraya yazmayı borç bilirim.

    araç 6500km de ilk defa binek bir araçta dizel motor kullanıyorum daha önce karavan olarak renault trafic ve vw transporter t4 kullanmıştım. ilk zamanlarda arabaya olan acemiliğim ile birlikte genel ortalamada 100km de 5.7 litre eurodiesel yakmışım son 1000 km nin ortalaması ise 5.4lt/100km.

    madde madde aracın bendeki izlenimlerini açıklayayım

    dış görünüş: hb modeli 2003 yılından beri yapıldığı için yüzü biraz eski kabul etmek gerekir.çok abartılacak bir şey yok bildiğimiz astra ama yinede eski bir görüntü sergilemiyor renk olarak teknik gri tercih ettim. bu renk ile aracın dış görünüşü biraz olsun bütünleşti aracın far tabanları siyah ve jantları koyu gri renkte.

    işçilik: g kasa astramdan daha zayıf gördüm işçiliğini plastik kullanımı aşırı denilecek kadar artmış en azından focusdaki gibi sert plastik kullanılmamış parmagınızla bastırınca esnemek yerine için doğru göçen köpüksü plastik kullanılmış bir bakıma sevindirici bir durum ileri yıllarda aracın yolculuk konforu ses bakımından devam edecektir. her ne kadar beğenmesem de sınıfındaki birçok araçtan daha iyi bir işçiliği var onu temin edebilirim.

    iç tasarım-bagaj: aracın içi kesinlikle çok geniş her konuda kalıbımı basarım. hb şasisine göre dingil aralığı 14 cm daha uzun ve bu fark doğrudan içeriye verilmiş bu sayede belkide bir üst sınıfın ferahlığı yakalanmış diyebilirim 185 cm boyunda ve 88 kiloyum ön koltuğu en arkaya çeksem bile arka koltuğa yine benim gibi birisi oturabiliyor. içeride üzücü olan bir nokta varsa o da eşya gözüdür. aracın içinde torpido gözü ve kol dayama haricinde eşya koyma gözü yok ve bu da arabaya binince herşeyin elinizde kalması anlamına geliyor. kol dayaması da olmasa olurmuş diyorum çünkü fazla yüksekte duruyor bu sebepten vitesi rahat kullanamıyorsunuz uzun yolculuklarda iş yapar orası ayrı. 111.yıl modelinde piano black göğüs kaplaması yapılmış bu kaplama önceden cosmo modellerde olurdu ve açıkcası oldukca şık durduğunu söylemem gerekli. gelelim bagaj konusuna, seri katil olmak için bire bir ölçülerde bir bagaj var araçta ortalama 2 ceset ufak tefek 3 ceset sığar sanırım içine. eski aracımın kışlık lastiklerinin 4 ünü birden içine koyabilidim lastik ebatları 195-60r15 di.

    motor-şanzıman-yürüyen aksam: baştan söylemeliyim performans beklemeyin bu arabadan. 0-100 e 13.7 saniyede çıkan bir araç sonuçta ve 1248cc lik bir motoru var. motor 4000d/d da 90 hp güç üretiyor ve 1750d/d da 200nm/tork üretiyor. turbo arabanın kalbi gibi bir şey vites değişimlerinizi kesinlikle bir sonraki vitesin 1650 devirlere yakın yere denk gelecek şekilde yapın yoksa %15 derece yokuş olan bir yerde araba bildiğiniz eşek olur. ara hızlanmaları benzinli birçok araca göre tabi ki turbolu bir motordan bekleneceği üzere üstün durumda hatta tırmanış yaparken 1.6 cc motoru olan biçok benzinli araç sizi yakalayamaz tabi turboyu aktif tutarsanız. turbo dan da bahsedelim biraz 1750 devirde devreye girip 2500 devirde devreden çıkıyor aracı bu aralıklar içinde kullandığınız sürece hem ekonomi yaparsınız hemde hangi viteste olursanız olun istediğiniz anda seri bir hızlanma yapabilirsiniz. şanzıman dan da bahsetmek gerekirse 6 ileri bir şanzıman var araçta ve vites oranları hem ekonomik hem de araca esnek bir ara hızlanma profili sağlıyor 2000 devirde giderken viteslerin yaptığı hızlar şu şekilde 1 - 15kmkm, 2 - 30km, 3 - 50km, 4 - 70km, 5 - 90 km, 6 - 110km. 6. vites tamamen uzun yol ve ekonomi amaçlı şehir içinde kullanmayı aklınızdan çıkartın 6. vitesin oranı o kadar yüksek ki araç maksimum deviri olan 5000 deviri çevirebilse ki bu imkansız 275km/s gibi bir sürate çıkabilirsiniz.

    donanım: ışık - park - yağmur sensörleri, otomatik klima, 7 hoparlör müzik sistemi ve otomatik kararan dikiz aynası başlıca olmak üzere 4 airbag abs falan var araçta kendimce yeterli bir donanımı var ortalama bir aile arabasında olması gereken donanımlardan hemen hemen hepsi hatta fazlası var

    genel olarak değerlendirecek olursam aracı normal bir müşteri olarak 37.800 tl ye aldım ve bu fiyatta bu donanımı ve dizel motoru veren başka araç yoktu aracın opel olması da cabası. 1.3 motor olması başta can sıkabiliyor fakat alışınca fazlasıyla yeterli geldiği anlaşılıyor sonuçta aile aracı ve yeterli tepkileri sağlıyor ama kesinlikle agresif kullanıma gelmez zaten böyle bir aracı agresif araç süren birinin alması da beklenemez.

    25.000 km sonra gelen edit : yakıt tüketimi konusunda %80 şehir içi kullanımı var ve şuan 100km de 5 litre eurodiesel tüketiyor. uzun yolda uslu bir çocuk olursanız 1 depo ile (52 litre) 1300km yol gidebilirsiniz.
  • gittim bayide inceledim.

    insignianin kucugu cidden.

    sinifin en guzel ilk 3 kasasi listesine girmis. çok basarili dis dizayn. tek kusuru on tarafin dar gozukmesi. zaten herhalde bu yuzden internette hic onden cekilmis fotografini bulamiyorum.

    ic dizayn da hos.

    eksiler:
    -onceki astra sedanda oldugu gibi bunda da soforun sag bacagi icin cok az yer var. konsol cok sikistiriyor.
    -ön görüş çok kisitli. zaten dedigin gibi aracin onu dar dis dizayn olarak. dolayisi ile on cam kucuk.
    -arka gorus de cok kisitli.
    -vites topuzu biraz geride kalmis.
    -arka diz mesafesi cok az.

    artilari yazmiyorum cunku geri kalan her sey iyi demektir bu. bagaji da buyuk.

    sozun ozu, kasa cok guzel ama içi çok dar.

    dizelde tek opsiyon yine maalesefki 1.3 motor.

    yorumum;
    motorunun vasatligi kafami kurcaliyor. yoksa her seye ragmen alinabilir bir araba olurdu.
    ha ben c sinifi bir arabaya 60bin tl vermeyi bir turlu algilayamiyorum o ayri tabi.

    edit: zaman içinde sedan kasadan acayip soğudum. yani dizayn anlamında. çok çirkin geliyor gözüme. tam aksine hatchback kasası çok güzel arabanın.
  • 2010 model, 1600cc, benzinli motoruna sahip olduğum araçtır. araç, sınıfına göre çok yakmaktadır, hele bir de klimayı açarsanız, yokuş dahi çıkamazsınız. ancak yine de konforlu bir araçtır ve bagajı tam uzun yol için idealdir. lakin astra benzinliden beklenmemesi gereken iki şey var. bunlar; ekonomik yakıt tüketimi ve performanstır.
  • bu arabaya çöp diyen taş olur. piyasadaki en iyi fiyat/performans araçlarından biri.

    not:astra j hb
  • yakıt yarıştırıyor millet ve hem sosyal medya hem ekşi sözlük ruhu gereği herkes abartıyor, safsata yapıyor.
    bu arabayı eylül 2020'de sıfır aldım. yakın tüketimi, kendi sınıfı için biraz yüksektir. ama "biraz". abartı değil. ki bu gayet de normaldir çünkü bu araba sınıfının en büyük ve en ağır aracıdır. boyu neredeyse 4,7 metre ve ağırlığı da neredeyse 1400 kg falan. bu nedenle fazla yakması normal. neye göre_ sınıfındaki diğer araçlara göre. kilosu ve boyutlarına göre çok da fazla sayılmaz. ben çok sakin ve ekonomik kullanan biriyim. şehir dışı 5,6 istanbul içi 7,3 ortalamadayım. bu rakamlar gayet makul. ha ama bundan önceki aracım peugeot 308 1,2 turboydu. onunla şehir dışı 5,2 istanbul için 6,5 yakıyordum. evet, daha ekonomik. ama araç daha kısa, hafif. bu fark o nedenle normal.
    astra sedan çok iyi bir arabadır. zayıf noktası pek yoktur. en fazla malzeme kalitesi ortalamadır, o kadar. almayı düşünen korkmasın. sorunsuz araç yoktur, her araç sorun çıkarabilir. opel ortalamanın üzerinde sorun çıkaran bir araç değildir. eğer ciddi bir sorun yaşarsanız işin orası tombala. ben yaşamadım.
  • bugün bayide uzun uzun incelediğim ve jetta'dan sonra ilk defa bir sedan arabaya dizaynı için olmuş dedirtecek otomobil...

    düşündüğüm motor seçeneği ise 1.4 140hp active select sport benzinli versiyonu... şu an için 53.750tl... biraz bekleyip fiyatın 50.000tl'nin altına düşmesini takiben alınabilir bir araç olur diye düşünüyorum...
  • hem bu modeli hem de hatchback modelini kullanmış bir kimse olarak söylemeliyim ki, sedan modeli üretimden kaldırılması gereken model değildir.
  • küçük insignia olmuş opel modeli. şık mı şık.
  • yaklaşık 1 yıldır kullandığım ve performans olarak beni hayal kırıklığına uğratan araba.

    aracın tam adı opel astra sedan 1.6 enjoy plus. benzinli ve otomatik vites. kalkış performansı oldukça kötü. tam bir patates çuvalı. bazen inip arkadan itesim geliyor. otomatik viteste kullanırken ortalama 3500-4000 devir/dakika'da vites değiştiriyor. bu durum, aracınızın sürekli bağırmasına normal veya vasat diyebileceğiniz bir yokuşu bile 2., hatta 1. viteste çıkmanıza neden oluyor. 100 km'de ortalama 40 tl'lik benzin harcıyor.
    aracın artıları da var elbette. geniş iç hacmi ve geniş bagajı kendi sınıfı için oldukça iyi.
hesabın var mı? giriş yap