• sizlere birçok yeni imkan sunan, tellerin d-a-d-f#-a-d şeklinde akort edilmesiyle oluşan akort biçimi. kolaylaştırdığı nokta, tellere açık bir şekilde vurduğunuzda d akorunu (re majör) çalmış olursunuz. tabii ki bu d-a-d-f#-a-d için geçerlidir. buradaki triad d-a(perfect fifth)-f#(major third). burada f# notasını f notasına akord ederek bir minör akor da elde edebilirsiniz (bu bağlamda dm veya re minör).

    peki bu kadar akord falan ettik, avantajı nedir dezavantajı nedir?

    avantajları:
    slide ile delta blues, country tarzı şeyler çalıyorsanız slide kullanmanın inanılmaz zorluğunu bir nebze hafifletir. çünkü zaten direkt tellere vurduğunuzda bir akor basmış oluyorsunuz. bare ile sap üzerinde ileri geri giderek akor kombinasyonları elde etme imkanınız var. orta ve yüzük parmağınızla bu akora belli karakteristikler ekleyebilirsiniz (mesela 7li akorlar veya add9 tarzı daha nadir kullanılan aralıklar), serçe parmağınıza da slide'ı takarak şeytanla bir anlaşmaya varabilirsiniz **

    fingerstyle çalıyorsanız, yine size epey kolaylık sağlar. akustik gitarda fingerstyle çalan büyük isimler (bkz: nick drake)(bkz: bert jansch) bu akord düzeninin varyasyonlarını kullanırlar. aynı zamanda size düzinelerce yeni inversion fırsatı sunar. inversion, bir akorun aralıklarının ters çevrilmiş, düzeni değişmiş halidir ve inanın tüm bu inversion'ların hepsinin ayrı bir tadı vardır. böyle küçük detaylar şarkıları yücelten ince detaylardır. kaliteli müzik yapmak istiyorsanız, ince eleyip sık dokuyan bir minimalist olmanız kaçınılmaz.

    dezavantajları:

    bu kadar güzelliğe karşılık bir bedel ödemeniz gerekiyor. ödenmesi gereken bedel ise standard akord düzeninde öğrendiğiniz tüm akorları, gamları vs silip atın. her bir gam için, her bir akor için yeni bir kalıp bulmanız gerekecek. çok zor gibi geliyor ancak iyi bir kulağınız varsa o kadar keyifli bir iş ki bu... en baştan organik bir şekilde gitar sapını öğreniyorsunuz.
  • open d gitarda alternatif bir akor düzenidir ve d-a-d-f#-a-d olarak tanımlıdır. yavuz çetin in oyuncak dünya ve richie sambora'nın harlem rain adlı şarkıları bu akor düzeninde çalınan şarkılardan sadece iki tane örnektir.
  • bir akort düzenidir.

    gitarın telleri kalından inceye doğru standart e-a-d-g-b-e yerine d-a-d-f#-a-d olarak akort edilirse bu düzen elde edilir.

    (bkz: akor)
    (bkz: akort)
  • slide'la gitar çalmak için kullanılan bir akort biçimi. blues'dan ziyade her tarzda kullanılıyor aslında.

    (bkz: in my time of dying)
    (bkz: statesboro blues)
    (bkz: crossroads)
  • valla darılmaca gücenmece yok; buna "götveren akortu" derler. bilen bilir.
  • masaaki kishibe bu akord sistemini çok güzel kullanır. aynı melodileri standart akord düzeninde çalmaya çalışırsanız pek çok atraksiyon yapmanız gerekebilir. open d ile çalan birini izlerken sanki parmaklarını fazla hareket ettirmeden çalıyormuş izlenimine kapılabilirsiniz . open chord çalımlarda şahanedir. sadece blues için değil balladlar için de kullanımı çok zevklidir. birden fazla akustik gitar varsa birini bu şekilde akord etmek çok mantıklıdır.

    https://www.youtube.com/watch?v=orz5exq86na
hesabın var mı? giriş yap