• intel'in computer vision librarysi. 'open source library for computer vision'un kısaltmasıdır. object detection ve object recognition ile uğraşan kişinin kutsal bilgi kaynağıdır.

    içinde yüzlerce image processing algoritması barındırır. işin en güzel yani bütün algoritmalar açık kaynak kodlu olduğu için istediğiniz gibi üzerlerinde oynayabilir ve geliştirebilirsiniz.
  • cogunlugu rus olan bir programci ekibi tarafindan yazilmis bir kutuphanedir (library de neymi$?*). kendiniz yazdiginizda deli gibi zaman alan algoritmalari tak diye cozup $ak diye ekrana veren son derece optimize edilmis kodlardan olusur.
    yahoogroups'daki opencv grubu yeni baslayanlar icin harika bir kaynaktir. aramaya inandiginiz takdirde (evet, orada da!) ilk zamanlarda mutlaka yasayacaginiz derleme* ve cokme* sorunlarina cozum bulabilirsiniz.
    ha bir de kucuk bir ayrinti: sadece intel islemcili bilgisayarlarda calisir! en azindan intel oyle oldugunu iddia ediyor.
  • (bkz: ipl)
  • "highgui" adında basit bir gui kütüphanesi de mevcut bunun. scrollbar'dı dosya yüklemeydi şuydu buydu çok kasmayın diye yazıvermiş adamlar, iyi olmuş.
    (bkz: http://sourceforge.net/projects/opencvlibrary/)
  • potansiyel açık kaynak cv formatı. xml tabanlı olması muhtemeldir.
  • cyborg gorus sistemi yazmak icin ideal kutuphane (optimus prime bunu kullaniyormus). kendi machine learning rutinleri neim de var (mesela svm 'i de mevcutmus (muhtemelen libsvm'i wrap'lemisler)). ayrica sanirim cv uygulamalarina giris icin ideal adimlardan biri olsa gerek opencv ogrenmeye baslamak. cvhaardetectobjects (oha) gibisinden gayet yuksek seviye fonksiyonlari da mevcut; helelooyloyloy diyerekten haar siniflandiricisi egiterek surat kalem silgi filan tespit etmek mumkun.
  • intel desteği ile geliştirilen açık kaynak görüntü işleme kütüphanesidir. kütüphane c ve c++ ile yazılmış olup linux, windows ve macos x'de uygulama geliştirmeye elverişlidir. python, ruby gibi diğer diller için arayüzlerin yazımı aktif olarak devam etmektedir. opencv gerçek zamanlı uygulamalarda yeterli hız ve verimlilikte, çok çekirdekli işlemcilerin özelliklerinden yararlanabilecek şekilde optimize edilmiştir ve kütüphanenin geliştirilmesine devam edilmektedir. arzu edildiği takdirde intel tarafından kendi işlemcileri için özel olarak optimize edilmiş ìpp (intel integrated performance primitives) kütüphaneleri kullanılabilir. ipp kütüphanesi çeşitli algoritmaların daha performanslı çalışması için düşük seviye optimize edilmiş çeşitli yordamlar içerir. ipp kurulduğu takdirde opencv tarafından otomatik olarak tespit edilip çalışma zamanında kullanılacaktır. eğer proje ticari olarak geliştirilmiyorsa intel bu kütüphaneyi linux kullanıcıları için ücretsiz olarak sağlamaktadır.

    opencv robotik, tıbbi görüntüleme, güvenlik gibi pek çok alanda görüntü işleme için kullanılabilen 500'ün üzerinde yüksek seviyeli ve temel fonksiyon içermektedir. bir alt kütüphanesi olan makine öğrenme kütüphanesinde (mll) ise örüntü tanıma ve kümeleme gibi görüntü işlemede sıklıkla kullanılan işlemler için fonksiyon setleri yer almaktadır.

    opencv lisansında belirtildiği üzere kütüphanesinin bir parçası ya da tamamı, ticari ürünlerde ürünün kodları açılmaksızın kullanılabilir. sahip olduğu bu lisans sayesinde aralarında ibm, microsoft, sony, google gibi şirketlerden ve stanford, mit gibi araştırma merkezlerinden araştırmacıların da bulunduğu geniş bir topluluğa sahiptir.
  • gary bradski & adrian kaehler'in "learning opencv: computer vision with the opencv library" isimli kitabı gayet efsane bir kaynaktır opencv'ye giriş için mesela.
  • (bkz: gpucv)
  • gördüğüm en derli toplu wrapperı emgu cv'dir. (bkz: emgu)

    bence pek gerekli olmasa da ticari lisansı da vardır (dağıtımı ücretsiz, geliştirici başına lisansı 199$)
hesabın var mı? giriş yap