• ikinci dünya savaşının sonuna doğru müttefiklerin , japonya'nın ana adalarını işgal için hazırladığı plan. yapılsaydı dünya tarihindeki en büyük çıkartma harekatı olacaktı. iki aşama olarak tasarlanmıştır:

    (bkz: operation olympic) : kasım 1945 için planlanmış ve en güneydeki kyushu adasına yapılacak çıkarma harekatı

    (bkz: operation coronet): önce aralık 1945 için sonra mart 1946'ya revize edilmiş, tokyo'nun güneyine yapılacak ve olympic'den daha büyük çaplı çıkarma harekatı.

    1945 baharında amerika pasifikteki deniz savaşını artık neredeyse kazanmış, ana karayı vurabilecek menzildeki hava üsleri için de iwo jima ve okinawa adalarını da işgal etmişti. ancak savaş ana karaya yaklaştıkça japon direnişi fanatikleşmiş, denizde kamikazelerden sonra bu son iki adada son askere kadar teslim olmaksızın çarpışmalar amerikalılara inanılmaz kayıplar verdirmişti. japonların teslim olmaya niyeti hiç yoktu ve ana kara işgalinde bu fanatikliğin inanılmaz boyutlara ulaşacağı, çoluk çocuk demeden herkesin savunmaya hazırlandığı ortaya çıkmıştı. ayrıca hala çok ciddi miktardaki bir kara gücü savunma için bekliyordu. bu operasyondaki amerikan kayıpları, kamuoyunun kabul edebileceğinin çok üzerinde olacaktı. yapılan hesaplamalarda operasyonun tamamında (sadece amerikan kayıpları, commonwealth hariç) 300 bini ölü olmak üzere 1.2 milyon zayiat verilecekti ve başarı da garanti değildi. donanmanın tahmini ise daha karamsardı:
    400-800 bini ölü olmak üzere 1.7 milyon ila 4 milyon zayiat! bu rakamların hangisi kabul edilirse edilsin amerika için çok ağırdı ve atom bombasının kullanımı için dayanak oluşturdu. japonların kaybının ise 10 milyon civarı olacağı tahmin ediliyordu.

    donanma bu kayıpları vermektense deniz ablukası ve stratejik bombardıman unsurları ile kilit şehirlerin bombalanmasını savunuyordu. ancak karacılar bunun çok uzun süreceğini, sonuç alınamayacağını, uzayan savaşın halkın morali üzerinde olumsuz etki yapacağını ve verilecek kayıpların boşa gideceğini, dolayısı ile bir işgalin gerekli olduğunu söylediler. bu arada atom bombaları planlamaya hiç katılmamıştı çünkü o sıralarda manhattan projesi henüz sonuçlanmamıştı ve atom bombalarından çok az kişinin haberi vardı. sonradan başkan olup atom bombalarının kullanılmasına onay verecek başkan yardımcısı harry truman'ın bile bu çalışmadan haberi yoktu. daha sonraki süreçte atom bombaları, planlamaya çıkarmayı destekleyecek şekilde dahil edilmişti.

    en sonunda çıkarma kabul edildi. bu kez de operasyonun overall kumandası konusunda tartışma çıktı. denizciler kumandanın kendilerinde (bkz: chester nimitz) olmasını, karacılar ise kendilerinde olmasını. (bkz: douglas macarthur) sonuçta macarthur kabul edildi.

    ancak plan hala kusursuz değildi. japon ana adalarında bu çıkarmaların yapılabileceği yalnızca iki geniş plaj vardı. operation olympic ve operation coronet için birer plaj vardı ve japonlar çoktan bu bölgeleri tahkim etmeye başlamışlardı. ayrıca kamikaze saldırıları için yeni bir filo kurulmuştu. ayrıca japonların asya ana karasına çekeceği hava gücü ile işgali baltalayacağı da düşünülüyordu. bu yüzden güneydeki çıkarmalar esnasında genova konvansiyonuna aykırı olarak biyolojik/kimyasal gaz kullanılması planlanmıştı.ne japonya ne amerika bu sözleşmeye taraf değildi.

    operasyonlar için planlanan askeri güç :

    olympic[44]
    personnel 766,700–815,548[45]
    vehicles 134,300
    deadweight tons (shipping) 1,205,730
    ınfantry divisions 11
    marine divisions 3
    armored divisions 0
    air groups 40

    coronet[44]
    personnel 1,026,000–1,171,646[46]
    vehicles 190,000
    deadweight tons (shipping) 1,540,000
    ınfantry divisions 20
    marine divisions 3
    armored divisions 2
    air groups 50

    operasyon planındaki bir not:

    "that operations in this area will be opposed not only by the available organized military forces of the empire, but also by a fanatically hostile population."

    ( bölgedeki operasyonlar sadece imparatorluğun düzenli askeri güçleri tarafından değil, fanatik derecedeki halk tarafından da savunulacaktır)

    bence bu operasyonun en büyük açmazı buydu. imparatora delilik derecesinde bağlı olan halk, son çocuğa kadar savaşacaktı. şahsi kanaatimce ne naval abluka ne de çıkarmanın amerikan halkının kabul edeceği kayıpları çok çok aşmadan başarıya ulaşması mümkün değildi.

    sonuç:

    atom bombalarının kullanılması ve 2. bomba ile aynı gün sovyetlerin mançurya'yı işgali ile japonya teslim oldu ve plan uygulamaya konmadı. eğer konsaydı bugünkü dünya çok farklı bir yer olacaktı. bu çapta bir vahşet belki de atom bombasından daha büyük yıkımlara neden olacaktı. bana kalırsa asla da uygulanmayacaktı. amerikan ve dünya kamuoyuna atom bombasını aklayabilmek için çok geçerli(!) bir mazeret vermek dışında hayata geçmedi. sonrası ise herkesin malumu:
    (bkz: hiroşima) (bkz: nagasaki) (bkz: 6 ağustos 1945) (bkz: 9 ağustos 1945)

    not: sene 2018 olmuş, ikinci dünya savaşı ile ilgili bir ton boş başlık var kutsal bilgi kaynağında. sadece yıllar önce biri ukte vermiş bu başlığa. belki inanmayacaksınız ama internetteki ilk aramada bulunabilecek tek türkçe kaynak da iş bu entry olmakta an itibarıyla.
  • 15 milyona yakın insanın ölmesindense iki atom bombasıyla 300 bin insanın bile ölmemesini seçmeyi "amariga bahane bulmuş hajum" diye yorumlamak cahilliktir. tokyoya yapılan napalm bombardımanı bile iki atom bombasından daha çok can almıştır. hiç çıkartma yapılmayıp deniz blokajı ve bombardımanlat devam etse bile kıtlıktan hastalıktan ve bombalardan milyonlar ölecekti.
    ölümsüz çözüm mü ? ha o yok işte. nagazaki bombalamasından sonra bile genel seferberlik ilan etmişti japonlar. kadın yaşlı çoluk çocuğun eline bambu kazıklar verip savaştırmaya hazırlanıyorlardı. hatta hirohito 10 ağustos 1945 gecesi savaş konseyinden potsdam konferansındaki barışı şartlarını kabul edip isveç ve isviçre aracılığıyla amerikayla barış müzakereleri başlatmayı emretti. ses kaydı ile radyodan japon halkına testlim olmalarını söyledi. sonra ne mi oldu ? japon ordusundaki radikaller adamı 14-15 ağustos gecesi sarayına saldırarak öldürmeye kalktı. atom bombasını en uygun seçenek haline getirenler bizzat japonların kendisidir.
    https://en.wikipedia.org/…yūjō_incident?wprov=sfla1
hesabın var mı? giriş yap