• “yıldızların yandığına inanma

    inanma güneşin döndüğüne,

    her doğruyu yalan bil

    fakat seni sevdiğime inan ophelia…”

    sheakspeare'in ünlü eseri hamlet'te anlatılan, umutsuz aşkın kadını ophelia... iki ayrı sanat olan edebiyat ve tıbbın birlikteliği aslında bizler için çok şaşırtıcı değil. bir çok hastalığın ve tıbbi durumun ilginç yönleri ile filmlere, kitaplara konu olduğunu biliyoruz. aynı zamanda tıpta da hastalıkları adlandırırken edebiyattan, müzikten ve diğer sanat dallarından ilham alınıyor.

    ophelia hamlet'e aşıktır. babası ve erkek kardeşi hamlet'in onu kullanacağına, bekaretini alacağına ve asla karısı olamayacağına inanır. kalbi, hamlet'in onu sevdiğine yemin etmesine rağmen, düşünceleri asla sevilmeyeceği yönünde kendisini ikna eder. ikilem altında zayıf karakterine yenik düşer ophelia..bu ikilem onu çaresizlik içinde çilgina çevirir.

    peki nedir bu ophelia sendromu

    bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf dokusunun kanseri hodgkin lenfomayı duymuşsunuzdur. nadir olarak bu hastalık , anti-metabotropik glutamat reseptörü 5 (mglur5) antikorlarının üretimine sebep olarak otoimmün limbik ensefalit * patogenezinden sorumlu olabilir.

    basitçe söylemek gerekirse, limbik sistem, hafızanın oluşumu, duygusal tepki ve cinsel uyarılmada rol oynayan beynin bir parçasıdır. limbik sistemin inflamasyonu depresyon, konfüzyon, ilerleyici hafıza kaybı ve kişilik değişiklikleri ile kendini gösterir. tıpkı ophelia'nın ikilemlerine yenik düşerek git gide yaşadığı değişimler gibi...
hesabın var mı? giriş yap