• çocuk felci aşısı.
  • zayıflatılmış canlı poliovirus içeren aşı. 2010 aşı takvimine göre 6. ayın sonunda, 18-24. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta yapılır.
  • polio sabin aşısı olarak da bilinen aşıdır.
  • bazı mecralarda opa diye de geçebilir.
    bu aşı ağızdan damla olarak verilir.
    ismindeki 'oral' buradan gelmektedir.

    polio ise kontamine dışkı (kaka) ile temasla (örneğin enfekte olmuş bir bebeğin altını değiştirirken) veya havadaki zerreciklerle, yiyecek veya suyla yayılan bulaşıcı, viral bir hastalık. virüs vücuda burun ve ağız yoluyla giriyor, buradan bağırsaklara geçerek inkübe ediyor.
    sonrasında, bağırsaklardan kana geçiyor ve anti-polio antikorları oluşuyor. çoğu durumda bu noktada virüsün ilerlemesi duruyor ve birey polio’ya kalıcı bağışıklık kazanmış oluyor.

    birçoğumuz yanlış şekilde polio kapan herkes felç olur veya ölür diye düşünürüz. bunda elbette devletlerin sağlık birimlerinin bizlere aşılanabilir herhangi bir hastalıkta korkutma amacıyla öncelikle en kötü senaryoyu sunmasının büyük katkı payı var. ancak, polio enfeksiyonlarının çoğunda ancak birkaç belirgin semptom ortaya çıkıyor.

    hatta esasına bakılacak olursa, doğal polio virüsüne maruz kalan kişilerin %95’i salgın durumunda bile hiçbir belirti göstermiyor!

    enfekte kişilerin sadece %5'inde hafif belirtiler, yani boğaz ağrısı, boyun tutukluğu, başağrısı ve ateş gibi belirtiler görülüyor ki bu da çoğu kez basit bir soğuk algınlığı veya grip teşhisi alabiliyor.
  • uzun zamandır, başarılı bir aşı politikası sayesinde, görülmeyen ancak ülkeye girmiş mülteciler sayesinde görülme sayısında patlama yaşanmış bir hastalıktır. aşı programınıza lütfen özen gösterin, zamanında ve tam aşılama çok önemli.
  • albert sabin tarafından geliştirilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap