• (bkz: kaya baligi)
  • bodrum türkbükü'nün orta yerindeki barın adı. ne ararsan var mekanı.
  • sanildigi gibi zehirli bir balik degildir.ancak yuvasinin giris yolunu kapatmaniz gib bir durumda saldirabilir.dalgiclarin gorebilmek,zipkincilarinsa avlamak icin yanip tutustugu bir baliktir.
    (bkz: eskina)
    (bkz: sinarit)
  • yaşadığı her yılda bir kilo aldığı ve 60-70 yıl kadar yaşadığı söylenen, yeşilli siyahlı, kocaman, güzelim balık.
  • bircok yagsiz akdeniz baliginin aksine, orfoz'un tadi mukemmeldir.

    bunun yanisira, bir kopek beslermis gibi orfoz beslenebilir.

    bunun icin suni bir barinak yapilir birkac kaya, tahta, bilmemne ust uste konularak, ve buraya bir orfozun yerlesmesi beklenir. hayvan buraya yerlestiginde, ilk birkac dalista hayvana yakinlasmali, sizi izlemesine izin vermeniz gerekir.

    hayvan bir sure sonra size alistiginda, yavasca yaklasip, ekmek, vb yiyecekler atarak beslenir.

    bir muddet sonra koca balik (eger buyuyebilmisse tabii) size o kadar baglanir ki, gordugu anda sizi, yuvasindan firlayip yaniniza gelir, ekmek dilenir. cok uzaklasmadikca da sizi takip bile edebilir.

    bunun tek kotu yani, o civarda orfozu boyle beslediginizi bilen kimselerin (ki yorenin yerlileridir genelde), insana bu kadar yakinlasmalari sonucunda, zipkincilara cok kolay birer av olmalaridir. bu nedenle, hayvanin 30 santim'i gectigini goremeden biri coktan sindirmis, sicmistir hayvani. cok uzucu bir durumdur besleyen icin, ama tadi da bir o kadar guzeldir. (bkz: ikilem)
  • saros/güneyli'de bir otel.
  • hermafrodit bir balıktır. cinsel olgunluğa eriştiği yaklaşık 8. yaşında dişi olur, 18. yaşına geldiğinde ise erkek haline gelir ki popülasyonun azalması da bir çoğunun henüz erkek haline gelemeden avlanmasından ileri gelir.

    tehlikede bulunan türler listesindeki hayvanlardan olup barselona ve bern sözleşmeleri gereği ülkemizde koruma altına alınmıştır, avlanması yasaktır.
  • orfoz (epinephelus marginatus) hermafrodit olup, cinsel olgunluğa eriştiği zaman dişi cinsiyet organlarına sahiptir. hayatının belirli bir dönemini dişi olarak geçirdikten sonra dişi cinsiyet organları kaybolarak yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar. orfozlarda dişi erişkinliğe erişme boyu ortalama 43.8cm, cinsiyet değiştirip erkek olma boyu ortalama 81.3cm olarak bulunmuştur.
  • 2 ağustos 2002 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ticari ve amatör (sportif) su ürünleri avcılığını düzenleyen sirkülerler ve denizlerde ve iç sularda ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 2002-2004 av dönemine ait 35/1 no'lu sirkülere göre zıpkınla avlanması yasaklanımış olan balık.
  • tam (bkz: orfinoz) safinoz..
hesabın var mı? giriş yap