• gökyüzünde hem kuzey yarim kürede hem de güney yarim kürede bulunduğundan, rahatlikla görülebilen betelgeuse,bellatrix,rigel ve saif parlak yıldızlarından oluştuğundan oldukça rahat görülebilen takım yıldız.
    eski mısırlıların mısır piramitlerinde orion ( avcı takım yıldızı)'ni işaret etmelerinin sebebi öldükten sonra terazide hafif gelen ruhlarin sirius (köpek takımyildizi)'indan gecerek orion cennetinde yaşadığına inanmaları inancı sebebiyle yapılmasıdır.
  • hava açıkken orion'un kemerinden rahatlikla bulabileceginiz yıldız grubu.

    wikisi
  • kendimi bildim bileli, adını bile bilmezkenden beri kendisine büyük ilgi duyduğum takımyıldızdır. enoch hakkında bir şeyler okurken kendilerinin bu takımyıldızla ilişkilendirildiğini görünce daha önce hiç yapmadığım bir şey yapıp bir takımyıldızının hikayesini araştırdım. hoş, bir yarım saatte ne kadar araştırma yapılır tartışılır. ancak mistik şeylere olan ilgimden kaynaklansa gerek, sayın enoch bundan sonraki yeni ilgi odağım olacak gibi duruyor. oldukça gizemli şeyler çıkacak gibi kendilerinden.

    şuraya genel bilinenden biraz daha farklı bilgiyi ve konumundaki bana gizemli gelen incelikleri barındıran şu yazıyı bırakıyorum, orion

    ~enoch ile arasındaki bağlantıyı biraz daha çözdüğümde mini bir güncelleme yapmayı planlıyorum.
  • avcı yani orion, pleaides i yani yedi kızkardeşleri gökyüzüde sürekli kovalıyor...

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/…ofyvtw&usqp=cau
  • tam olarak şu an gökyüzünde karşılaşılıp, çocukluğumdaki tebessümü oluşturan;

    poseidon’un denizler üzerinde yürüyebilen güçlü oğlu; akrepten yaralı avcı takımyıldızı.

    ve tabi ki akıllara şunu getiren;
    https://m.youtube.com/watch?v=aoo5lyx1kxc

    orion - metallica

    ayrıca bkz. m42
  • türümüzün binlerce yıldır hayranlıkla bakıp zihninde resmettiği, hakkında hayaller kurduğu gökyüzünün en güzel takımyıldızı.

    bulunan en eski orion figürü aynı zamanda insanın resmettiği en eski gökyüzü objesi özelliğini de taşıyan şu figürdür;

    ach valley

    tam 32000 yaşında olan bu tabletler almanya'da ach valley'de bulunmuştur. ach valley'de bulunan bu tabletler çok ciddi ve derin bir araştırma konusudur.

    bundan binlerce yıl sonra, henüz (bkz: ra), (bkz: osiris) ya da (bkz: horus) tarih sayfalarında yerini almadığı dönemlerde de tanrıların babası diye adlandırılan (bkz: sah)'ı imgelemek için kullanılmıştır orion. günümüzde gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz ve orion'un kemerini oluşturan 3 yıldız olan (bkz: alnitak), (bkz: alnilam) ve (bkz: mintaka) o dönem sah'ın kemerini oluşturmuş. günümüz orion'unun sağ elinde bulunan kılıç ve sol elinde bulunan kalkan yerine sah'ın sol elinde bir asa bulunmaktadır. bu arada antik mısır tanrılarının babası olan (bkz: osiris) binlerce yıllık süreçte sah'tan türemiştir.

    sah

    bu dönemden binlerce yıl sonra, günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce giza piramitlerinin de orion'un kemerini oluşturan üç yıldıza göre konumlandırıldığı iddia edilmektedir.

    yine m.ö. 800 lü yıllarda (bkz: nazca çölü)'ne resmedilen örümcek figürünün de orion'u imgelediği düşünülmektedir.

    nazca lines

    orion'un tüm heybetiyle gökyüzünde en net görüldüğü zamanlar kasım, aralık ve ocak aylarıdır. karşınızda belirince her bir detayı insanı büyülüyor. günümüzde pek olmasa da, on binlerce hatta yüz binlerce yıldır türümüz ona bakıp heyecanlanıyor, hayal kuruyor ve hakkında hikayeler türetiyor.
  • deniz tanrısı -benim de en gönülden sevdiğim- poseidon ve girit kralı minos'un güzeller güzeli kızı euryale'nin oğlu olan orion oldukça heybetli, dev gibi çok yakışıklı bir adamdır. babası ona deniz üzerinde yürüyebilme yeteneği vermiştir ki bir özel yetenek seçsem bunu seçerdim, çok şanslı biri. gökyüzünde ise bir elinde kırılmaz bir sopa diğer elinde ise aslan postu tutmaktadır. sembolü de resmedilişi de bu şekildedir. ay tanrıçası artemis yine ormanlarında dolaşırken orion'u görür karnında kelebekler uçuşur ve ona ilk görüşte aşık olur. ancak artemis sonsuz bakiredir, kimseyle birlikte olamaz, evlenemez ve kimseye aşık olaması gereklidir. yine de gönül ferman dinlemez ve heybetli insanların gözlerini alamadığı orion'a aşık olur. onunla vakit geçirmeye başlar, her gün birliktelerdir artık bir dakika olsun yanından ayrılmak istemez. ancak bu durumdan hoşlanmayan biri de vardır: artemis'in ikiz kardeşi güneş tanrısı apollon. apollon hem kardeşini başkasıyla paylaşamaz hem de orion'u kardeşine yakıştırmaz. onları ayırmanın yollarını düşünürken bir gün orion'u deniz kıyısında yakalar. poseidon'un oğlu olduğundandır ki çok iyi yüzücü olan orion'a denizde ne kadar açılabileceğini sorar. orion hiç tenezzül etmez ama yine de 'bak da gör' der ve açılır da açılır. çok uzaklarda, başı minicik bir noktaya dönene dek... apollon hemen artemis'i alır, bu kıyıya getirir. bu defa artemis'i gücünü sınamakla kışkırtacaktır. çok iyi okçu olduğunu söylediğini ve bunu kanıtlamasını istediğini söyler artemis'e. denizdeki küçücük bir noktayı gösterir. çok acı gerçekten de hassas olanlar devamını okumasın. bu noktayı vurabilecek tek varlık artemis'tir. o noktayı vurabilirse gerçekten iyi bir okçu olduğuna inanacağını söyler. artemis hazırlanır. okunu çeker, yayına kolayca yerleştirir ve saniyeler içinde yayından bırakır. tabi ki hedefi asla şaşırmaz, tam isabet vurur. artemis çok geçmeden kandırıldığını anlar. vurduğu noktanın sevgilisinin başı olduğunu fark eder ve kahrolur. günlerce gecelerce yas tutar. ayın ışığı solar, o yüzdendir ki böyle beyaz ve soğuktur ayın ışığı. rivayet budur... babası zeus kızının bu halini görür. onu yeniden kendine getirmek için bir şeyler yapmak ister. artemis de babasının bu isteği üzerine orion'u göklere çıkarmasını istediğini babasına söyler. tanırılar tanrısı zeus, hemen orion'u yükseltir ve bir takımyıldızı yaparak ölümsüzleştirir. her zaman olduğu gibi kibir manipülasyon kötülük değil de gerçek aşk er ya da geç kazanır.
  • kış ayları boyunca türkiye'den rahatlıkla gözlemlenebilir. yaz aylarında gök ekvatorununun altında kaldığından görülemez. orion takımyıldızı, türkçe'de avcı takımyıldızı (ing:hunter) olarak bilinir. avcıyı gözlemlemek isteyenler güney ufkuna bakmalıdır.

    bu takımyıldız kümesinde, gökyüzünün en parlak yıldızlarından rigel (7. en parlak yıldız) ve betelgeuse (10. en parlak yıldız) bulunur.

    belirgin şekli dört belirgin yıldızdan oluşan boyu eninin iki katı kadar olan bir dikdörtgen ve bu dikdörtgenin merkezinde çapraz durmakta olan üç ayrı yıldız ile gökyüzünde kolayca seçilebilir. görsel1 görsel2

    betelgeuse takımyıldızın sol üst, bellatrix sağ üst, rigel sağ alt ve saiph de sol alt kısmina denk gelir. ortadaki üç çapraz yıldız (alttan üste sırayla alnitak, alnilam ve mintaka) avcının kemerini (orion kuşağı olarak da bilinir) oluşturur.

    benim telefonum ile çektiğim de bu görsel

    edit: eğer sirius'u bulmak isterseniz görsel
  • türlü iftiralara maruz kalan takımyıldızıdır.

    yaygın inanca göre sapık avcı takımyıldızı 7 kız kardeşten oluşan masum ülker takım yıldızını kovalamaktadır. halbuki avcı takımyıldızındaki tüm yıldızlar ülker takımyıldızındaki tüm yıldızlardan çok daha yaşlıdır. henüz gökyüzünde ülker takımyıldızı diye bir şey yok iken avcı takım yıldızı kendi halinde koşuşturmaktadır zaten. bir süre sonra avcı takım yıldızının koştuğu yolun üzerinde ortaya çıkan kız kardeşler kendilerine doğru koşmakta olan avcı takım yıldızına bakıp " lan bu bizi kovalıyor galiba" diyerek ortalığı velveleye vermiştir.
hesabın var mı? giriş yap