yunanca "orgia" sözcüğünden türeyen orji terimi, hararetli bir duygulanma içinde tanrı gerçekliği ile temas etmek amacıyla, tutkulu ve coşkulu bir kendini bırakma hali anlamında kullanılır. daha belirsiz bir şekilde grup sevişmesini karşılamak üzere ikiden fazla insanın birlikte cinsel ilişkide bulunması anlamında kullanılması pratikte daha yaygındır (bkz:
ehehe).
orjiler yalnızca ilkel insana ve ilkel topluluklara özgü değildir, bir yanda hindistan'dan, öte yanda frigya'ya kadar çok sayıda kültürde yer almaktadır. eski yunan'daki orjilerden özellikle demeter ayinlerindeki kutsamalar ve dionysos ayinleri en sık gösterilen orji örnekleridir. demeter tarikatının ayinleri erkeklerin katılması yasak olan bereket kutlamalarından oluşurdu. bu törenlerde; alınan hasat için tanrılara şükredilir, demeter'e çeşitli hayvanlar kurban edilirdi. kutlama coşkusu içinde
erotizm de törenlerin ayrılmaz bir parçasıydı.
ancak herhalde bilinen en önemli orjiler eski yunan tanrısı dionysos adına yapılan şenliklerdir. ilkbaharın başında kutlanan bu orjilerin en belirgin özelliği kurban edilen boğanın kanını içtikten sonra başlayan şölenin toplu sevişmeyle son bulmasıdır. kadınlar ve genç kızların aktif rolü üstlendikleri bu cinsel coşkulanma çağının kahramanı dionysos, eski roma'da bacchus (baküs) olarak yer alır. euripides'in "bacchae" adlı eserinde tanrı baküs'e yapılan ayinlerde kadınların cinsel çılgınlıklarının vardığı boyutlar anlatılmaktadır. vs. vs.