• aşırı sıcak havalar yüzünden kendiliğinden de oluşabildiği gibi, çoğunlukla dikkatsiz piknikçilerin, rantiyeci zihniyetin ve hasta ruhlu kimi serserilerin neden olduğu yangın. hektarlarca cennet mekanı birkaç saatte cehenneme çeviren; otuyla, ağacıyla, ceylanı, kirpisi, sincabıyla bir dünya dolusu varlığı yokeden, durdurulması çok güç bir katliam.
  • söndürme yöntemine dair dpt ye yeni proje öneri yazısı verdiğimiz olay..kuru buz yani (katı co2) amerikada kullanılan bir yöntem.
  • moskova da cikani hala sonudurulemediginden sehrin yogun sis altinda kalmasini saglayan yangin cesidi.
  • doğada yıldırım düşmesi ile yaşanan, doğal gübre üretimi ve yenileme için zaman zaman gerekli olan yangın türü
  • büyük oranda insan'ların neden olduğu yangın türü..
  • türkiyede;
    % 3'ü yıldırımdan, % 12'si kasten,(kundaklama, tarla açma...)
    % 38'i ihmal ve dikkatsizlikten,(piknik ateşi, ot, çayır, anız yakma, sigara...)
    % 47'si ise bilinmeyen sebeplerden kaynaklanan yangınlardır.
  • fransada yapılan bir araştırmaya göre, insan kaynaklı ortaya çıkan yangınların %70'i bilinçli %25'i ise keyif uğruna imiş.

    (bkz: baba sen manyak misin)
  • bazi dangalaklar ve kotu niyetli insanlar sebebiyle cikan hava sartlarina gore sekli degisen yangin turu.

    bir keresinde yanan bir ormanin sondurme calismalarinda bulunmustum. sahilde oturmus icerkene, yangin cikti soylentileri nedeniyle ada'nin* kirik gencleri olarak bir dunya kafa ile gorev bilinci icerisinde ormana ciktiydik. klise bir olay olan itfaiye'nin gec gelmesi ve yangin cikan mekanin da itfaiye araclarinin giremeyecegi kadar sik agaclar ile cevrili bir orman olmasindan dolayi yangin ile tek basimiza epey bogusmustuk.

    ellerde dandik dal parcalari, 4-5 metreye ulasan alevler ile cebellesiyorsun, yangin ruzgarin etkisi ile dagilmaya, yer degistirmeye basliyor ve fakat itfaiye bir turlu gelemiyor. alkollu gencler don kisot olmus yel degirmenlerine saldiriyor.

    bizden bir iki saat sonra olay yerine ulasabilen itfaiyeci amcamlarin hortumlari ile kontrol altina alinan yanginin sonmesi sabaha kadar surmustu. sogutma calismalari sirasinda onumuzde parlayip tutusan bir köz gogusume yapismisti da itfaiye hortumunun altinda zor atmistim kendimi. bu sefer de buyuk bir basincla akan su aptal etmisti beni.

    dini butun olmayan bir sahis olarak eger cehennem denen bir yer varsa boku yedigimin canli kaniti olmustur bu bana. oyle bir sicak, oyle bir yakicilik baska bir yerde olmaz sanirim.
  • özellikle istanbulda kimi mafya bozuntusu insanlar boğazda deniz manzaralı yer kapmak için bilerek yakmaktadırlar ormanları.
    bunun sonucu olarak o boş arazilere milyon dolarlık yalılar inşa edilmektredir. kaçak araziye inşaa edilen o yalılardan bazen devlet büyükleri* de satın aldığından yıkımında da sorun olmaktadır. belediye bir iki greyderle yıkamadığından senelerce mahkeme de sürdürülen davalar sonucu karara bağlanmayı beklerler. fakat kimi çevreler bundan haksız kazancını çoktan elde etmiştir.
  • gozetleme kuleleri ve termal kameralar ile alan taramasi ile basit bir sekilde pek cogunun onune gecilebilecegini dusundugum yangin cesidi. zaten bu tip olaylarin onune gecmek gerekir; yangin ciktiktan sonra sondurebilmek icin cok para ve emek gerekir..
hesabın var mı? giriş yap