• 1840 lıyında kurulduğu rivayet edilir. istanbul'un avrupai giysiler satan en büyük mağazalarından biridir, bahçekapı'da mukim. diğerleri; (an itibariyle yerinde odakule'nin dikildiği) bortoli kardeşler'in beyoğlu'ndaki ''le bon marché''si ve '"meyer"dir. 1896 yılında bisiklet satışı başlatarak çığır açan müessese, dönemin ticari kayıtlarında şöyle yer alır:

    orosdi back
    (etablissements), palais omer effeendi, baghtché capou, stamboul

    (bkz: orosdi back)
  • savaş yılları ve cumhuriyet'in ilk yıllarında istanbul halkından kopmayan orosdi back mağazası 1940 yılında sümerbank'a devredildi. orosdi back'ın ilk mağazası olan eminönü bahçekapı'daki bina ise günümüzde sümerbank lokantası olarak kullanılmaktadır.
  • (bkz: orozdibak'ın beyoğlu'nda da mağazası vardı. burada da bisiklet ve bebek arabaları satılırdı. hatta büyük hikayecimiz sabahattin ali, eşinin aktardığına göre, kızları filiz 1937'de dünyaya geldiğinde ona bu mağazadan bir bebek arabası satın almışlar.)orozdibak--- spoiler ---

    orozdibak
    --- spoiler ---
  • orozdibak'ın beyoğlu'nda da mağazası vardı. burada da bisiklet ve bebek arabaları satılırdı. hatta büyük hikayecimiz sabahattin ali, eşinin aktardığına göre, kızları filiz 1937'de dünyaya geldiğinde ona bu mağazadan bir bebek arabası satın almışlar.
  • (bkz: sümerhan)
  • "furtune'nin kocası müsyü selu olduğu halde beraber bir tramvaya atlayarak eminönü'ne geldik. eminönü'nde o yanımdan ayrıldı. ben orozdibak mağazası'na da uğrayarak mahmutpaşa'ya çıkıp dondurmacı dükkanında bir dondurma yedim." sevim burak - yanık saraylar (ah ya rab yehova)
hesabın var mı? giriş yap