• 6x8 ve 6x9 cm ebadındaki filmler de orta format sınıfına girmektedir.
  • en sevdigim fotograf turu. ozellikle dia'sina doyum olmuyor. sadece banyoyla bile cok fazla sey gorulebiliyor filmde. ayrica eski model ucuz fotograf makineleri kullanilarak cok guzel 6x6 fotograflar da cekilebiliyor. ama tabi gonul ister ki bir hasselblad ya da mamiya olsun, istedigimiz zaman 6x6, 6x7 medium format takilalim istedigimiz zaman digital back kullanip digital takilalim. ama hayat bu kadar basit olmuyor iste bazen...
  • 120 koduyla bilinen ve roll film olarak adlandırılan filmi kullanan kutu görünümlü makinalardir.
    daha çok profesyonel stüdyo çekimleri için tasarlanmışlardır, bu yüzden amatör kullanıcıların taşıyamayacağı kadar hantal ve ulaşamayacağı kadar pahalıdırlar. orta format film kullanan fotograf makinalarının objektiflerinin değişmesi kadar, film taşıyıcı magazinelerinin değişmesi de önemli özelliklerindendir. yani, magazinine renkli film yerleştirilmiş bir makinada, siyah-beyaz film kullanmak istediğinizde, diğer magazine siyah-beyaz film takabiliyor ve yalnızca magazinlerin yerini değiştiriyorsunuz. orta format filmlerle 4.5x6 cm, 6x6 cm, 6x7 cm, 6x8 cm, ve 6x9 cm gibi boyutlarda görüntü oluşturulabildiği için 35 mm'lik filmlerin 2.4x3.6 cm'lik görüntü alanından daha büyük orjinallere ulaşılabilir. bu da, daha büyük boyutta kaliteli baskıların yapılabilmesini sağlar.
  • poster ve afiş için kullanılan fotoğraf makinası film formatı. ayrıca makineleride her yola gelir.
  • kullanımı izmirde yaşayan biri için işkenceye dönüşen film türü. ben mi hep cahiline denk geldim bilmiyorum ama alsancak'ta dolaştığım stüdyolarda geçen diyaloglar genel olarak şöyleydi:

    -orta format film tarıyor musunuz?
    +efendim?
    -orta format.
    +nasıl oluyo o?
    -tamam teşekkkürler.

    -orta format film tarıyor musunuz?
    +hıhı evet
    -(oha) ne kadara peki?
    +7 buçuk lira
    -(lan!) emin misiniz 7 buçuk mu?
    +evet?
    -tamam ben yarın getiriyorum.
    ertesi gün gidilir, adam filmi alır bakar, bakarken de bi güzel evirir çevirir yanmasına ramak kalır.
    +he biz bunu yapamıyoz makina yok.
    -(bari filmi sikmeyeydin) oldu o zaman.

    bir tek hamza rustemde tarıyorlarmış, (e onlar da yapsın artık) lakin 16 lık roll'un banyo+taramasının 27 liraya gelmesi beni düşüncelere sevketti. izmirde kaldığım sürece holgamla bakışıcaz anlaşılan.
  • bu tip filmleri makinaya takarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, filmin üzerinde koruma bandı açıldıktan sonra film rulosunun gevşemesine müsade edilmemesidir. çünkü 35mm filmden farklı olarak orta format film kartuş içinde değil, filme yapışık pozisyonda duran bir kağıt tarafından ışıktan korunmaktadır. dolayısıyla koruma bandı açıldıktan hemen sonra gevşemesine izin verilmeden film yuvasına yerleştirilmeli, boş ruloya film takma işlemi daha sonra yapılmalıdır.
  • 6x9 ile, dijital'den çok daha detaylı sonuç veren film formatı.
  • fotoğraf üzerine yapılmış sade ve kullanışlı bir e-dergi.
  • çoğu kez "kare format" kavramıyla karıştırıldığına şahit olduğum film-sensör formatı.
  • aynı odak uzaklıklı lensle 35mm formata göre (hani şu 36'lık film kullanan) neredeyse iki kat daha geniş görüntü veren yine aynı şekilde filminin de 35mm filme göre 4-5 kat daha detay içerdiği fotoğraf makinesi. fazlaca büyük, bir o kadar da muhteşem baskılar alırsınız bu makinelerin filmlerinden. ve fotoğraf çektiğinize çok mutlu olursunuz...
hesabın var mı? giriş yap