• yoktur aslında böyle bir aile tipi. sırf bağımsız film çekebilmek için uydurulmuştur. drama havası hiç bitmez bu ailelerde. yapacak hiç bir şeyleri yoktur. hep sıkılır bunlar.
  • haftasonları bir barbekü partisi, bir garage sale yapmaz bunlar. halbuki yakıcan şöyle mangalı, atıcan pamuk gibi etleri. bak sonra bir sıkıntın kalıyor mu ?
  • daha çok güney amerika'dan göç etmiş ailelerdir bunlar. meksika, kolombiya, peru'dan kalkmış göç eylemişlerdir kuzey toprakları. ufak tefek işler yapmaya başlamışlar ve sınıfın ortasına yerleşmişlerdir. buna rağmen hepsinin sosyal güvencesi vardır, hepsi sıcak sulu kaloriferli müstakil evlerde yaşar, hepsinin en az 2000 model arabası kapısındadır ve hepsinin çocuğu özel üniversitede okuyabilmektedir. tabii burada şunu da düşünmek gerek: amerika'nın orta sınıfı ile bizim orta sınıfımız aynı mı?
  • kenarı ahşap görünümlü hedeyle kaplanmış, '70 küsur model amerikan yapımı station arabaları vardır bu ailelerin.
  • bu ailelerin -genellikle- birden fazla çocuğu olur (hatta ikiden fazla). çocuk sayısı değişlik gösterse de, çocukların cinsiyetlerinin farklı olduğu gerçeği değişmez (iki erkek, bir kız; bir erkek, bir kız vs.). sanki "birden fazla ve farklı cinsiyetlerde çocukları olmayan aileyi, orta sınıf aileden saymıyoruz" diye bir kanun varmış gibi...

    - hanım; ikisi kız, biri erkek üç çocuk yapalım; yoksa orta sınıf amerikan ailesi olamayız.
    - sen bilirsin bey. ben suyun altını yakayım.
    (yav biraz ülkeler karıştı sanki)
  • vallahi son yapılan ankete göre amerikan halkının yüzde 45'i kendisini bu sınıfta görüyormuş. ancak zor ekonomik koşullar yüzünden yaklaşık her 10 kişiden 4'ü de orta sınıfta kalabilmek için uğraşıyor, çabalıyor. ancak bu orta sınıfın yıllık ortalama gelirinin 50.000 ile 100.000$ arasında değiştiğini, eğitimli bir kitleyi de daha düşük eğitimli bir kitleyi de barındırdığını ekleyelim. acayip muallak bir sınıf yani ve anketlere göre kabaca amerikan halkının 1960'lardan beri yarısını oluşturuyor.

    bahsettiğim ankete göre özellikle kadınların kendini orta sınıfta görme eğilimi daha fazlaymış, bu da pek şaşırtıcı değil tabi. evine ekmek alacak parası olmayan kadınlarımız kredi kartıyla en süper cicileri alır, sonra giyinir, süslenir, orta sınıf olduğu ilüzyonuna kendini kaptırır, bu her yerde aşağı yukarı böyledir artık. kredi kartının icadıyla herkes zengin oldu artık, öyle olduğunu zannetti bütün insanoğlu. eeem bu entriyi bi sloganla bitirmeden edemeyeceğim, yaşasın orta sınıfların kardeşliği, yaşasın mango indirimleri!!!!!

    ilgilisine bahsettiğim anketin sonuçlarından bahseden haber: http://abcnews.go.com/…s-concerns/story?id=10088470
  • icinde bulundugum aile turudur..
  • bahse konu ailenin gelir özelliğini ön plana çıkartır ve "orta gelirli sınıf" olarak nitelersek, şu günlerde amerikan ekonomisinin büyümesinde kendisine bel bağlanmakta olduğuyla karşılaşırız.

    barack obama'ya göre bu sınıf, "amerikan ekonomisinin büyümesinin gerçek lokomotifi olacaktır", ve buna göre "amerikalıların açık istihdam alanlarını doldurmak için gerekli kalifikasyon ve eğitim alması gerekmektedir."

    tarihe baktığımızda sık sık karşılaştığımız bu "ağamsın, paşamsın" politikalarının kendisine atfedilen kesimler için kazıklı bir kabusa dönüşmesinin hiç de uzun sürmediği ortadadır. hal böyleyken yukarıda bahsedilen ailenin tanımını önümüzdeki dönem için "vah zavallı amerikan ailesi" olarak değiştirebiliriz.

    bir ironiyi sergileyen tarihsel bir tespit ise şöyle der;
    "kabaca belirtmek gerekirse, küresel ekonomi yoksul ülkelerden oluşan bir azınlığı ekonomik olarak önemsiz ve ilgisiz görerek dışlayabiliyor idiyse, potansiyel olarak önemli tüketicilerin sayısının yeterince büyük olması halınde, aynı şeyi kendi ülkelerinin sınırları içerisindeki yoksullara da yapabilirdi. iş dünyasındaki ekonomistlerin ve şirket muhasebecilerinin sahneyi izledikleri kişisel olmayan yüksekliklerden bakıldıklarında, abd nüfusunun 1979'dan beri saat başı kazançları %16 düşmüş olan %10'una kimin ihtiyacı olabilirdi."
    eric hobsbawm
    aşırılıklar çağı
  • ikinci dünya savaşından sonra amerika da palazlanmaya başlamıştır.daha lüks ve bir üst sınıfa yakın olmak için "kalitesi düşük lüks"peşinde koşmuştur bu sınıf.amerika da ki tüm üretim 1945 lerden günümüze bu sınıf için yapılmıştır. tv de radyoda dönen reklamlar hep bu sınıfa hitaben olmuştur.. amerika hizmet satışında "sürümden "kazanmıştır.

    son koronavirüs salgınından sonra 20 mayıs 2020 itibari ile 39 milyon amerikalı işsiz kalmıştır..işsiz kalanların çoğu bu yeni orta sınıf ve bir altı sınıf olan ailerdir.amerika'da hizmet ve üretim in bu sınıf üzerine olduğunu düşünürsek amerika yı ve dolayısıyla dünya yı ekonomik anlamda çok kötü günler bekliyor..

    (bu arada bu yeni orta sınıf tüm dünya için geçerli bir kavramdır,ilk amerika'da palazlanmıştır.sonra amerika kendi orta sınıfına hitap eden ürünler ile dünya da yeni orta sınıflar oluşturmaya başlamıştır..t.c de 90 ların başında oluşmaya başlamıştır.özellikle "mtv" (müzik kanalı direkt t.c de vergi gelir akla) kültürünün etrafında oluşan yeni orta sınıf gençleri lewi s 501 peşinde koşup hamburger ile serpilmistir. amerika nın işçilerinin giydiği kıyafet ve amerika nın en ucuz gıdası ile t.c de inanılmaz kar etmiştir amerika ve edecektir de.)
hesabın var mı? giriş yap