• amerikanın oyunu ile olmuş bataklıktır. önce bataklık yapıyor sonra sıtma olmayalım diye orayı ilaçlamaya geliyor. amaç sivrisinekleri öldürmek, insanları korumak. yoksa ne olabilir ki ? bataklıktan petrol mü çıkar ?
  • islamcılar yüzünden türkiyenin saplandığı bataklık. kurtulmanın yolu kürtlere bye bye demekten geçer.
  • yeni bir akp yaygarası olarak kullanılan tanım. ortadoğuya bataklık demek ırkçılıkmış vs, osmanlıya ,islama dokunan gereksiz cümleler ile pırıl pırıl bir saçmalık içine alınmış kavram.
    sebebi ne olursa olur , nereden olursa olur ortadoğu teröristlerin, savaşların , kavgaların, bölücülüklerin bol bol yaşandığı yerdir ve bu halleri "bataklık" tanımına kusursuz uymaktadır. şov yapıcam diye şekilden şekile girmeye gerek yok.
  • bu lafı kabul etmeyen ve oryantalist olarak değerlendirenler (bkz: taha özhan), yakında şu sözü kullanmak zorunda kalacaklar; (bkz: ortadoğu mezbahası)
  • birkaç hafta önce kemal kılıçdaroğlu'nun kullandığı ve karşılığında ahmet davutoğlu'nun ortadoğu bataklık değildir, kutsal bir yerdir vs diye bir sürü süslü ve anlamsız cümleyle karşı çıktığı ama bugün de tayyip erdoğan'ın kullandığı tabir.
  • komşu bölgemizdeki fiili durumu tanımlayan tamlama.

    arap ülkelerinde bir demokrasi ya da öz yönetim kültürü maalesef gelişememiş. osmanlı sonrasında hep mezhepsel ya da sınıfsal öğeler iktidarları belirlemiş.

    ortadoğu ülkeleri dünyanın en zengin petrol kaynaklarına sahip olmalarına rağmen gelir dağılımı adaletsiz olmuş hep tiran tarzı monarşiler yönetimde olmuş.

    bunun değişmesinin tek yolu halkın bilinçlenmesi, ama bunun da pek oluru yok gibi.. tamamen kapalı devre bir hayat sunuluyor arap halklarına. internet, tv, vb. herhangi bir iletişim kanalları yok.

    üniversitede bir dersin finalinde sorulan soru, ortadoğu'ya demokrasi gelir mi? idi. bir elimde ortadoğu siyasi haritası diğerinde ortadoğu haritası, baktım soruya.

    teorik olarak yanıt, "gelir"di yanıtı ama ben pratiğini anlatıp gelmez demiştim, hala da aynı görüşteyim maalesef. o kadar alınacak yol var ama bu yolu alacaklarına dair ne bir çaba ne de bir umut ışığı var.

    ihvan, belki bir ışık olabilirdi, ama yine pratik konuştu ve sonuç ortada..

    türkiye ortadoğu'nun neresinde? her ne olursa olsun, ortadoğu ve türkiye'nin hikayeleri çok farklı.. türkiye'de osmanlı sonrası dönemde ağır aksak da olsa yürüyen bir demokrasi süreci var. mümkünse hep uzağında kalsın ortadoğu'nun.
  • bacasız sanayi, meşin yuvarlak gibi bişey olmuştur artık.

    "bokunu yediğim kal orda" demektir.
  • kibir, üstünlük taslama kokan oryantalist ifade. ortadoğu'daki kaostan uzak durulması gerektiği düşünülen durumlarda kullanımına sıklıkça başvurulan kavram. türkiye'nin ortadoğuyla ilişkilerinde realpolitikten sapmaması gerektiğini ifade etmeye çalışırken kullanılan "bataklığa saplanmama" metaforunun çıkış noktası. halbuki, bilinmez ki, bölgeye yönelik realpolitik hiçbir zaman eylemsizlik olmamıştır. olmamalıdır.

    şükrü hanioğlu'nun konuya ilişkin yazısı için.

    evet, biliyorum, sabah gazetesi. ne yapalım, adam sabah'ta yazdı diye okumayalım mı?
  • çöl doğru bir benzetme üstelik yerin altında zenginliklere rağmen üstü bataklık belki de bataklık olmasının sebebi bu zenginlik
    hep derim bu yerin altındaki zenginlik batıda olsun etrafın amına koyar ama ortadoğu kafası olunca birbirinin amına koymaya çalışmakla meşguller
hesabın var mı? giriş yap