• iklim ile coğrafi şekillerin birey ve toplumların karakteri üzerinde tesiri olduğuna dair teorileri anlıyorduk da bunu ilk defa duyduk tepkisiyle karşıladığım meseledir. kolonyalizm tarihi bilmemek siyasi ve sosyo-ekonomik yozlaşmışlıkları big-bang ile oluşmuş gibi değerlendirmeye yol açar tezini de ben ortaya atayım bari.
  • tam hali 'ülkelerin ortadoğu'ya olan mesafesiyle gelişmişlik düzeyi arasındaki ilişki' olacaktı fakat karakter sayısına takıldı. gelişmişlikten kastım kimi yerde refah, kimi yerde ekonomik güç.

    evet herkes biliyor bu gerçeği ama iyice düşündüğünüzde komik bir hal alıyor olay. mesela batı avrupa ülkeleri doğu avrupa ülkerinden daha iyi durumda.yada bakıyorsun pakistan, afganistan, hindistan ve çin'e. en gelişmişleri çin. uzaklık arttıkça gelişmişlik, refah, üretim, kültür kalitesi artıyor. ordan yüz nereye geldin? kore'ye. kuzey kore'de bi' tuhaflık olmakla beraber (istisna) güney kore'de refah daha iyi. bi' daha yüz japonya'ya geç. hem gelişmiş, hem aydın hem refah düzeyi daha yüksek bir ülke. gelelim afrika'ya. güney afrika nerdeyse tüm afrika ülkelerinden daha güzel bir ülke. neden? çünkü ortadoğu'ya en uzak afrika ülkesi. abd ise bu konu'da en şanslı ülke. ki adamlar süper güç. yada bakıyorsun günümüzde insanlık, rahatlık, refah, hak, özgürlük, adalet deyince herkesin aklına gelen iskandinav ülkeleri ortadoğu'ya bir hayli uzak ülkeler.

    istisnalar elbette olacaktır. fakat acı bir gerçek var. param olsa alaska'ya gider bir dağ evi alır keyfime bakardım sırf bu yüzden.

    sebebi ne bilmiyorum ama bence bir cenabetlik var buralarda. zaten bilinen tüm peygamberlerin bu coğrafyaya gelmesinde anlaşılıyor durum. nasıl ki fabrikadan hatalı çıkan bir ürüne ne kadar güncelleme gönderirsen gönder, ne kadar tamir edersen et hep yarım yamalak işlerse bu iş de öyle bir hal almış. eyyorlamam bu kadar.

    edit: arkadaşlar çok fazla ciddiye alıp saçma sapan triplere girmeyin. işin esprisi kıvamında bir tespitten öte değil bu yazı.
hesabın var mı? giriş yap