• yürümekten keyif alınan yolların başında gelir.
  • gelen yoğun mesajlar üstüne edit :
    (bkz: çırağan caddesi)

    sanki istanbul'u çok biliyormuş gibi yapıştırmışım bir de entryi.
  • osmanlı batılaşmasının tezahürüdür. bu uygulamanın kökeni arbre d'alignement denen uygulamadır. fransız kralı ıı. henry'nin başlattığı iki tarafı ağaç olan yol uygulaması zamanla avrupa'nın çeşitli memleketlerinde yaygınlaşmıştır.

    osmanlı tanzimat'tan sonra batılılaştığı için, dolmabahçe sarayı ile çırağan sarayı arasındaki imparatorluk yolu bu şekilde süslenmişti. bugün gibi düşünmemek lazım o dönemde beşiktaş yoğun yerleşimli bir yer değildi ve bu yol neredeyse sadece saray eşrafı ve bürokratlar tarafından kullanılmaktaydı.

    ben ise ağaç mevzuunda klasik ve doğalcıyım. bizim bahçe geleneğimizde ağaçlar böyle şekillendirilmez, olduğu gibi bırakılır. o yüzden topkapı sarayındaki türk bahçesi ve aslında devamı olan gülhane'deki çınar, ceviz ve kestane ağaçlarını çok daha fazla seviyorum. daha karmaşık ama daha yoğun ağaç kitlesi.
  • arabalar vızır vızır geçse de, yürürken denizi göremesem de yaşanmışlıklar sebebiyle bana huzur veren yoldur. 70'li yıllarda annemle babam evden iş yerlerine doğru bu yoldan yürürlermiş. 2000'li yıllarda da, 8 yıl boyunca ben arşınladım o yolları. yeri ayrıdır o yüzden.
  • kentin yürümesi en keyifli caddesi. adeta bir buckingham sarayı yolu gibi.

    özellikle sonbaharda bambaşkadır.
  • yürümenin de araba sürmenin de eziyet olduğu yol. yol boyunca bulunan yapılardan dolayı deniz görülmez, trafik her zaman yoğundur ve kaldırımlarda genelde insanlarla omuz omuza yürünür.
  • yürümeye bayıldığım bir yol. ama bazen adını dahi bilmediğiniz bir milletvekili geçecek diye kaldırımda insanları dakikalarca bekletiyorlar. çıldırıyorum. japonya'da başbakan için dahi yol kapatılmıyor. istanbul'un en işlek caddesinde hiçbir işlevi olmayan birileri için onlarca sürücü ve yaya mağdur ediliyor. akıl alır gibi değil.

    edit: bu yol kapatma durumuna en az 5 defa denk geldim. polisler her seferinde millet vekili dediler. bir yazar arkadaş yolun sadece meclis baskani, savunma bakani, mis mustesari, devlet baskani, genelkurmay baskani vs gibi devletin basi mevkileri icin durdurulabileceğini söyledi. polisler yanlış bilmiyorsa haklı olabilir.
  • yalnız orası beşiktaş'tan ortaköy'e giden ağaçlı yoldur..
  • istanbul'a her gittiğimde boydan boya birkaç kere yürüdüğüm yol. istanbul'un diğer yerleri ne kadar kalabalık olursa bu yolun hep sakin anlarına denk geliyorum. bende siz deyin xanax, ben diyeyim bir bardak sarı kantaronlu, melisa çayı içmiş etkisi yaratıyor bu yol.

    sanki bir yolda yürümüyorum da geçmişimin güzel anılarına, geleceğimin güzel umutlarına yürüyorum. elimde minik bir valiz. eve dönmeden önce o güzel ağaçların gölgeliğinde son bir kahve içip boğaz manzarasına bakmadan önce ayaklarıma tatlı kramplar girdirecek kadar tempolu adımlarla yürüyorum. güzel arabalar, neşeli insanlar geçiyor yanımdan. temiz, ferah, nostaljik...

    kısa bir süreliğine her şey yolunda... yol güzel, gitmek güzel, dönmek güzel... istanbul'un burası güzel.

    eklemedir koca konak: bu entry istanbul'un istanbul gibi olduğu zamanlar düşünülerek yazılmıştır. evet, adının çırağan caddesi olduğunu da biliyorum ama ben "ortaköy'den beşiktaş'a giden ağaçlı yol" daha doğrusu "beşiktaş'tan ortaköy'e giden ağaçlı yol" demeyi daha çok seviyorum.*
  • sırf oradan geçmek için yolu uzatmışlığım vardır.
hesabın var mı? giriş yap