• ing. "tacit knowledge".

    zımnî bilgi diye çevrildiği de oluyor,, örtülü bilgi olarak da.

    eğer bilgi düzeyleri arasında bir astlık-üstlük ilişkisi varsa bu "örtük bilgi" en aşağı basamakta yer alıyor olsa gerek. çoğu zaman farkındalığın dışında faydalanılır bu bilgi düzeyinden zira insanların zihnine gömülü (embedded) gibi bir bilgi çeşididir. nasıl yapıldığının (know-how) öğrenilmesiyle, bizzat tecrübe edilerek ya da geleneksel olarak şifahen edinilir.

    ayrıca

    (bkz: bilgi ekonomisi)
  • "bilindiği bilinmeyen bilgi" dir kendisi.
  • farkinda olunmayan bilgi demek isterdim ama pek de oyle degil, daha cok kisinin kisisel ogrenme yoluyla edindigi, bir dolu faktorun etkiledigi bilgi. misal karsinizda bir ogrenci olsun, ona bir tasarim odevi verin, hatta kafanizda bu tasarim olsun aynen bunu aciklayin, kullanacagi renkleri tonlari aciklayin, sekilleri betimleyin, bunu uc ogrencide deneyin ucunden de birbirinden cok farkli sonuclar alacaksiniz. iste bu uc farkli sonucun olusmasini saglayan bilgi turu bu ortuk bilgidir (ne uyduruk bir tanimdir bu da). neyse bu tur bilginin baska birisine transfer edilmesi cok zordur hatta imkansizdir denir. ilk ortaya atan kisi de michael polanyi' dir.
  • daha dogrusu miktar olarak ne kadar oldugu bilinmeyen bilgidir. yani hatta en cok irdelenen konulardan birisi de muhtemelen hicbir insanoglu tam olarak ne kadar bilgiye sahip oldugunu bilmiyordur-dur. ya da baska bir deyisle sandigimizdan cok daha fazlasini biliyoruz-dur.
  • erişilmesi mümkün olmayan, açık bilgiye kıyasla daha özel olup paylaşılması da daha zordur. önsezi ve kavrama bu tür bilgiye dahil edilebilir. teknik ve bilişsel olmak üzere iki türünden söz edilebilir.
  • ingilizce tacit knowledge, doğru çevirisi de örtük bilgi.

    organizasyonlarıdaki yazıya dökülmesi pek mümkün olmayan; ancak aslında, mevcut süreçlerin/faaliyetlerin/katma değerin % 80'ini oluşturan bilgidir.
  • mühendislik ve tasarım literatüründe oldukça yer kaplayan, ilk olarak michael polanyi tarafından ortaya konulan bilgi.

    insanın yaşamı boyunca öğrendiği ya da tecrübe ettiği her şey hayatta karşılaştığı birçok problemin çözümü için yeterli olsa da, çözüm için gerekli o bilgiyi ortaya çıkarması ya da ifade etmesi her zaman mümkün değil. insanın yenilikçi çözümlere ve hayatını kolaylaştıracak birçok yeniliğe kavuşabilmesi için bu bilgilere ihtiyacı bulunmakta.

    bu bilgiye erişebilmek için her problemin kendi özelinde birçok yaratıcılık yöntemi olmasına rağmen, insan doğası ve beyninin karmaşık ve çözülemeyen yapısından dolayı tüm bu yöntemlerin her bireyde işe yaraması veya aynı sonucu vermesi beklenilemiyor.

    o bilginin ortaya çıkarıldığı ana aydınlanma diyoruz. geçmişte ve günümüzde hayatımıza yön veren birçok buluşa imza atmış insanlar o anı yaşamayı başarabilmiş durumda. kendilerine de gökten inmiş değil tabiki. hayat boyunca elde ettikleri tecrübelerin ve çalışmanın rolü çok büyük. sadece içselleştirdikleri, farkında olmadıkları o bilgiyi ortaya çıkarabilmeleri için uygun yöntemlere veya koşullara ihtiyaçları vardı.
  • kültür, inanç vs. gibi kavramların detaylarını içeren bilgi çeşididir de denebilir esasında. sırf bu yüzden, bunlara karşı çıkmak zorlaşır çünkü sahip olduğumuz bu bilgilerin nereden geldiğini ve yapısını tam olarak bilemeyiz; bu örtük bilgileri sorgulamamak ve doğru olduğuna inanmak, rahatlık hissini zirvelere çıkaran bir şeydir zira. buna bağlı olarak garantici bir tehlikeyi içinde barındırır, demek de yanlış olmaz sanırım.
  • of ne alaka karşıma çıktı başlık ve aklıma ilk gelen şey (bkz: örtülü rıza)
    mesleki deformasyon diyebilir miyiz? bence diyebiliriz........
hesabın var mı? giriş yap