• eğitim programının okul içi ve okul dışı etkinliklerle birlikte düzenlenmesidir. örtük program öğrencinin değişik ihtiyaçlarını karşılamayı ve yaratıcı yönlerini geliştirmeyi amaçlar. örtük programda faaliyetler belli bir plan dahilinde gerçekleştirilmemektedir. eğitim öğretimde çok büyük bir zaman diliminde kullanıldığı için bazen olumsuz davranışlara sebebiyet verebilir.
  • m.e.b'in yasa ve tüzüklerinde yer almayan, tüm ders dışı etkinlikleri kapsayan, okulların gönüllülük esasına dayandırarak kendi amaçları doğrultusunda uyguladıkları öğretim programıdır. ülkemizdeki özel okullar tarafından azami oranda kullanılır. amaç derslere katkı sağlamaktan ziyade, kurumun ideolojisi paralelinde öğrenciyi şekillendirmektir.
  • (bkz: hidden curriculum)

    örtük programın çok başarılı bir biçimde sistematik, bilinçli ve planlanmış bir biçimde uygulandığı bir okuldan mezun oldum. kendi hayatımın bir örtük program sayesinde değiştiğini düşününce aslında ne kadar güçlü ve etkili olduğunun farkındayım. o nedenle söylemek isterim ki örtük program formal programın spontane bir yansıması da olabilir, ama son derece bilinçli bir bakış açısı ile de planlanabilir. örtük olması plansız olmasını gerektirmez.

    ki ben plansız olduğu durumları daha tehlikeli buluyorum. çünkü uygulayıcılar asıl vermek istedikleri mesajları, değerleri tam anlayamadıkları zaman karşı tarafa ilettikleri mesajlar da vermek istediklerinin dışında olabilir.

    planlı olduğunda da elbette ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak çok tehlikeli olabilir. çok faydalı da olabilir.

    birey ve toplum üzerinde sahip olduğu dönüştürücü güçten dolayı okulların ve öğretmenlerin üzerinde bilinçli bir biçimde kafa yorarak çalışması gerektiğini düşündüğüm program ayrıca.

    meraklısına da bir makale bırakabiliriz buraya:

    https://files.eric.ed.gov/fulltext/ej1083566.pdf
  • eğitim programı içinde bulunupda yazılı olmayan program çeşididir. örneğin çocuğa bir kitaptaki sıfatlarını bulmasını istersek o çocuk kitabı okumuş olur eğer kitap ona bir şey katarsa bu örtük olur.
  • ortuk programin dayandigi temel ilke egitim surecinin gunluk yasam sureclerinden farkli olmamasidir.

    ayrica
    (bkz: örtük öğrenme)
  • bu program okulda aktarilmayan ya da kazandirilmayan becerileri ogrenciler tarafindan edinilmesine yoneliktir. ornegin, ogrencilerin sosyal ve zihinsel becerilerini gelistirmek amaciyla zaman, olanak ve materyaller dikkate alinarak ders disi etkinliklerin duzenlenmesi gibi.
    program acik ve yazili degildir. spontane gelisir.
  • jackson tarafindan tanimlanmistir. (1968) resmi programda yer almayan yan ve informal ogrenmeleri iceren program. informal, yani kendilinden olusan gizil ogrenmeleri icerir. planli degildir. bir anda olusur. ekstra programdan farki plansiz olmasidir.
    (bkz: program turleri)
hesabın var mı? giriş yap