• her ramazan yaşanılan, nefret edilesi durumdur. oruç tutana saygı demek onun önünde bir şey yiyip içmemek demek değildir, olamaz da.
  • realitedir ama kabul edilmesini beklemek yersizdir. bunun kabul edilmesini beklemek, ters yönde giden adama şerit ihlali yapmaması gerektiğini anlatmaya benzer.
  • sadık yalsızuçanlar konu hakkinda "oruç tutanla tutmayan arasındaki hürmet karşılıklı olmalı" demis. burada sadık beyin kullandigi hürmet kelimesinin karsi geldigi davranis bicimini neredeyse unutmak uzere oldugumu, unutmak uzere oldugumuzu idrak etmek pek de hos bir his degil aslinda...

    http://www.afilifilintalar.com/…t-karsilikli-olmali
  • uzun yıllar önce, yarısını gayrimüslimlerin oluşturduğu o güzelim istanbul'da, bir ermeninin müslüman komşusunu iftara davet ettiğini, bir rumun iftar vakti gelene kadar akşam yemeği yemediğini işitince içleniyor insan. nereden nereye...

    gayrimüslimleri "ayıkladık", geride kalanlar birbirini yemeye başladı. yazık.

    birisi "orucuma saygı göstermiyorsun" diye çatıyor ötekine, öteki "bana baskı yapıyorsun" deyip diş biliyor. iyi de bunlardan birisi "canım adam oruç tutmuyorsa yesin içsin ben niye engel olayım dese", öteki de "yahu adam 10 küsür saattir hiçbir şey yemiyor içmiyor, ayıp olur ben de bunun önünde yemeyeyim" dese... ne iyi olurdu. maalesef toplum olarak kimyamız bozulduğu için bu galiba imkansız hale geldi. hem de 100 yıldır yapılan siyasetin kirli dili yüzünden, başka bir şeyden değil.
  • oruç tutmayanlara saygısızlıktır.
    oruç tutmayan biri oruç tutanın yanında yemek yeme hakkına sahiptir. oruç tutana saygısızlık olacağını düşünüp yememe hakkına da sahiptir. yaparsa kendi düşüncesiyle yapar. yapmadığı durumda onu saygısızlık yapmakla suçlayamazsın. normal davranışı -birinin yanında yemek yemeyi- yapmasına müdahele etmek aslında saygısızlıktır. ona mı sordun tutarken. insanların senin yanında yiyip içmeyeceğine mi güvendin? hayır güvenmedin sabrına inancına güvendin, güvenmeliydin. o zaman kızma. sabır ibadetini sabırla ifşa et. sakin, içten, manevi bir şekilde yap ibadetini, sevabını kazan.
  • oruç tutan bir insan olarak, varlığını kabul ettiğim bir durum bu. oruç tutanlarda en nefret ettiğim şey şu, oruçlu bir kimsenin bunu bahane ederek, ota boka sinirlenip, ortalığı savaş alanına çevirmesi. ortaokuldan beri her sene orucunu tutan bir insan olarak şimdiye kadar bir kere bile önümde yemek yiyen, su içen, sigara içen insanlara kızmadım. hayır bu benim maneviyatım. rahatsız olmuyorum birader banane, istediğini yapabilir adam. tutmuyorsa da tutmasın kendisinin problemi. tuttuğunuz oruca işkence muamelesi yapmanın bir manası yok çünkü. eğer su içmeden, yemek yemeden, sigara içmeden duramıyorsan tutma kardeşim. hayır çelişik bir durum söz konusu, hani oruç dediğin ibadeti neden yerine getiriyorsun ? müslüman olduğun için diye en kısa şekilde özetliyorum. e tamam da tutmayanlardan ne istiyorsun ? oruç tutmayan adamı dövünce, aşağılayınca eline ne geçiyor ? iyi bok mu yemiş oluyorsun ? sevap mı kazanıyorsun ? bak tekrar ediyorum, adam sokakta sigara içiyor diye, yemek yiyor diye rahatsız oluyorsan, bütün gün patlamaya hazır bomba gibi takılıyorsan, otu boku oruca bağlıyorsan tutma mına koim tutma.

    kimse seni zorlamıyor. eğer baskı yüzünden tutuyorsan da, millete salça olma. iradeni siktirtme. hayır desem ki tek ben rahatsız olmuyorum ona da tamam ama tanıdığım insanlarda da var bu durum. benim çevremde de (gaziosmanpaşa oluyor) oruç tutmadığı için dayak yiyen kimse olmadı. beceremiyorsan sana farz değil birader, bak ısrar ediyorum tutma. tutuyorsan da, nasıl karşıdan saygı bekliyorsan, sende saygılı ol. saygılı ol ki genç kalasın bu dünyadan da zevk alasın, ümitler hep beslenir neşeyle, saygılı ol ki genç kalasın. böyle iğrenç bir şarkıyla bitirmek istemezdim ama.
  • bu baskıyı yapan insan, orucun kendisine kazandırması gereken şeyi anlamamış demektir.
  • mesela şaban ayının son gününde, random bir saatte, %90 nem oranına sahip istanbul'un bir sokağında bir şey içerek yürüyüşüm normalken ertesi gün aynı saatte, aynı yerden, aynı şekilde yürüyor oluşumun saygısızlık, hoşgörüsüzlük, güç yetirebilen için dayak atma sebebi olabilmesi gibi amdan götten gerekçeli bir baskı türü.

    bak arkadaşım! oruç tutuyor olman ya da sırf psikopatlık olsun diye aç-susuz dolaşıyor olman arasında benim için en ufak bi fark yok. sen kendi kişisel ritüelin sayesinde benim haklarımı kısıtlama gücüne sahip olmuyorsun. benim de sürekli seni düşünmek, sana empati kurmak gibi mecburiyetlerim yok. evinde değilim, caminde değilim. senin kurallarına uymam gereken bir yerde değilim. sokaklar sana tapulu değil.
  • "müslümanlığını sorgulamıyorum... senin ve diğer dinlere inananların yargılanacak bir tarafı kalmadı. ahlak kurallarına uymanızı garanti altına almak amacıyla uydurulmuş gerekçeleriniz de sizin olsun. senenin diğer aylarında nasıl davranıyorsam öyle davranmaya hakkım var. sen kim oluyorsun da karışıyorsun benim ne zaman ve nasıl ne yiyip içtiğime??¿"

    corç karlin öztürk
    2008, new york siti
hesabın var mı? giriş yap