• o$: yumu$atma eki
  • kırgızistan'ın güneyinde yer alan ve özbekler'in yoğun olarak yaşadığı kent. şu günlerde, kentte kırgız ve özbekler arasında çıkan etnik çatışmalarda 50'nin üzerinde kişi öldü. geçtiğimiz yıllarda da bu kentte özbeklerle ahıska türkler'i birbirine girmişti.
  • oş, özbekistan'da bulunan bir kırgızistan ili. bişkek ülkenin kuzeyinde bulunurken, oş güneybatısında bulunur. bu iki büyük şehir arasında ülkenin'de yüzde 65'ini kaplayan tanrı dağları olduğundan bu iki şehir arasında karayolu ulaşımı güçlükle ve çoğunlukla arabayla sağlanır. 45 dakikalık bişkek-oş arası arabayla 10-11 saatte alınır.

    şehir çok yüksek sıradağların arasında olduğu için daima rüzgar alır. özbekistan sınırına yakın olduğundan özbek yaşar bu şehirde. ve kırgızlarla özbekler birbirini pek sevmediği için sık sık problemler yaşanıyormuş şehirde.

    enteresan bir nokta da, doğalgaz girdisinde tamamen özbekistan'a bağımlı olan kırgızistan'ın yaşanan olaylar nedeniyle, "fiyatta anlaşamama sebebiyle" zaman zaman oş'a doğalgaz'ının kesilmesi.
  • gündelik dilde hoşt ve oştun eşdeğeri ve daha kolayı, pratiğidir. bir de kendisi tek hece olduğundan peşisıra bir ses ekleme oşt komutundan bile daha kolaydır: oş köpek! (bkz: ramazan fıkraları)

    ayrıca (bkz: hoşt kıs kıs), tut kıs kıs, kıs kıs.
  • orta asya'nın ortasında, kırgızistan'ın güneyinde kalan şehir. özbekistan, tacikistan ve çin sınırına çok yakın bir şehir. zamanı 30 yıl geriye sarmak ister misiniz. o zaman buraya gelin. hayat burada o kadar geride. küçük bir anadolu şehrini gözünüzün önüne getirin. aynı onun gibi muhafazakar , tek farkı alkole daha rahat ulaşabiliyorsunuz.

    olur da yolunuz buraya düştü. pazara gidin ve modernlikten uzak hayatı görün. şatafatsız bir pazar. temizlik ve hijyen konusunda sıkıntılı. açık havada et satılan bir yer.ama bir yandan da doğal. salatalık aldım buradan , benim en son 10 yıl önce yiyebildiğim köy salatalığı tadındaydı. çok mutlu oldum. domates, biber gibi diğer sebzeler de aynı öyle müthiş. kuruyemiş satılan bölümü de çok güzel. kilosu 10 dolara ceviz içi alabilirsiniz. çekirdeksiz mor üzüm ise 5 dolardan başlıyor. çok iyi kalitesi 7 dolara alabilirsiniz. çok güzel balları da var. tavsiye ederim.

    pazar dışında unesco tarafından korunduğunu iddia ettikleri şehrin içinde bulunan süleyman dağı dedikleri yer var. ama bana göre tepeden ibaret.bir de lenin heykeli var.hepsi bu kadar.

    nasıl gelirim:

    thy haftada 3 sefer (pazartesi, cuma, cumartesi) airbus 319 tipi uçaklarla buraya sefer yapıyor.

    nerede kalırım:

    çok fazla konaklama seçeneği yok. az sayıda olan oteller içinde osh classic otel en iyi seçim olacaktır. temiz oda ve yatak. hızlı wi fi. merkeze yakın ama konumu sessiz. sabahları horoz ötüyor yalnız onu söyleyeyim.

    nerede yenir:

    1- aztek restorant. uluslarası mutfak. oldukça çeşitli bir menü. yemekler güzel. personel konusunda biraz sıkıntı var ama idare edilebilir.yemek yanında alkol alabilirsiniz.her türlü içki çeşidi mevcut.

    2- ismini maalesef bilmediğim bir türk restoranı var. tabelası kiril alfabesi. şehirdeki tek türk restorantı. classic otele çok yakın. oraya sorsanız söylerler. maraşlı bir amca hem sahibi hem de aşçısı . hem türk mutfağı hem orta asya mutfağından yemekler var. çalışanları kırgız ama anlaşabiliyorsunuz. 24 saat açık. digiturk ve lig tv yayını mevcut.

    edit: cherny uyardı. türk restoranın adı jibek jolu imiş. işleten maraşlı amca işletmeyi bırakmış. ama başka bir türk işletmeci tarafından hizmete devam ediyorlarmış.

    special not: klasik bir anadolu şehri gibi görünürde hiçbir şey yok. ama kurcalayınca bazı şeyler bulunuyormuş.
  • 2019 yılı türk kültür dünyası baskenti başkenti ilan edilen şehir.
  • “bugün kırgızistan’da oş civarında bir türk grubu var ve kendilerine gök türk diyorlar. bunlar batı gök türklerinden fergana bölgesine gelen ve burada kalan türk kökenli topluluklardır.”

    türklerin büyükleri, c.c.özgen & a.taşağıl, kronik kitap (2018), s.25
  • (bkz: arzu oş)
  • cengiz aytmatov'un eseri selvi boylum al yazmalım'da anlatıcının iki gün iki gece süren bir tren yolculuğu yaptığı şehir.
hesabın var mı? giriş yap