• roma daki golden league yarislarinda 400 metrede normal atletlere karsi yarisip 2. olan, guney afrikali engelli kosucu. ossur tarafindan uretilen carbon fiber protezler(cheetah) kullaniyor. kimilerine gore bu protezler dezavantaj degil bir avantaj sagliyor. cok ilginc bir vaka, onumuzdeki gunlerde kendisiyle daha fazla karsilasacagiz, zira kendisi olimpiyatlar da da yarismak istiyor. ayrica her yeni gelismeye aha cyborglar dunyayi ele gecirecek diyenlerden olma pahasina bu adamin makine-insan entegrasyonunun ilk ve en basarili orneklerinden oldugunu soylemek gerek, her ne kadar kullandigi protezler pasif olsa da... pistorius adeta cubuk uzerinde hareket ediyor, dizden asagisi yok, yani sadece dizlerini ve kalcasini kullaniyor. insan beyninin bu duruma adaptasyonu ve pistorius un bu sekilde ulastigi hiz gercekten cok sasirtici. bu protezler pasif oldugu icin, uretilen enerjinin onemli bir kismi kayboluyor, ve harekete donusturulemiyor, bir de bunun motorlarla desteklenecegini dusunursek ulasilacak hiz inanilmaz olacaktir(yine ossur un ve mit biyomekatronik labinin boyle bir projesi varmis (bkz: rheo)). ayricana zannediyorum ki , bu adamin kosu dinamigi asimo gibi robotlar icin de ilham kaynagi olabilir...
    daha fazla bilgi icin:
    http://www.wired.com/…ired/archive/15.03/blade.html
  • dogustan fibula eksikligi sebebi ile 11 aylıkken her iki bacagi da ampute* olan 20 yasindaki atlettir. yarismadigi zamanlarda kas yapısına daha uyumlu normal bacak protezi ve ayakkabı giyen oscar’in yaris protezleri 50 ile 80 katmandan olusan egrilmis karbon fiberden yapilmis ve bir tanesinin yaklasik agirligi 1,8 kg.
  • güney afrika'lı atlet.

    yıllar süren emeklerinin karşılığını geçtiğimiz hafta, roma'da, golden lig yarışlarında 400 metreyi 46.90 saniyede koşup ikinci olarak alan güney afrikalı atletin en büyük hedefi 2008 pekin olimpiyatları'na gidebilmekti.

    tek engel ise ingiltere'nin sheffıeld kentinde düzenlenen britanya grand prix'sinde, 45.95'in altına inmesi gerekiyordu.

    ancak oscar pistorius'un yarışta kayarak kulvar dışına çıkmasıyla 2008 pekin olimpiyat hayalleri suya düştü. bu talihsiz olay sonrası pistorius yarışı son sırada tamamladı.

    pistorius bu dereceyi geçseydi bile olimpiyat komitesi'nin radikal bir karar alarak protezli olmasına rağmen onun yarışmasına izin verip vermeyeceği bilinmiyordu.

    daha önce komite, "protezler hafif oldukları için avantaj sağlayabilir. ayrıca ayak olarak kullanılan kısımlar daha uzun, yani oscar her adımda daha fazla alan kaplıyor. bu yüzden yarışlara katılamaz" açıklamasını yapmıştı.

    bu protezlerle her adımı 2.7 metre olduğu için eleştirilen oscar ise, protezin avantaj değil, dezavantaj olduğunu rakamlarla kanıtladı.

    oscar protezlerle koşarken düştüğünde 3-4 kez zıplayıp 10 metre ileride kendini ancak durdurabildiğini söyledi.

    kaygan zeminde ve rüzgardada protezlerin kontrolü çok zorlaşıyor. 80.5 kiloluk atletin 200 metrelik koşuda bu protezlerle hareket etmesi için harcadığı enerji, 355 kiloyu yerden 1 metre kaldırırken harcanan enerjiye eşit.

    güney afrikalı atlet, normal bir atletin kalçasından hareketi sağlamak için harcadığı enerjinin ortalama 4 katını sarfediyor.

    daha fazlası için;

    http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=256294
  • hayatta kaybederken bile kazanmayı başarmış, örnek alınası atlet.
  • uluslararasi atletizm federasyonlari birligi, iaaf'in, protezlerin pistorius'a diger atletler karsisinda avantaj sagladigina ve teknik yardimlarla ilgili kurallari cignedigine hukmederek 2008 pekin olimpiyatlarina katilmasina izin vermedigi blade runner lakapli kosucu.

    engelli olimpiyatlarinda 400 metre rekoru 46.34 saniye ile kendisinin.

    2007'de koln'de yaplan ve engelsiz atletlere karsi yaristirilan atletin % 30 daha az enerji harcayarak ve teknik destekten fayda saglayarak yaristigi sonucuna varilmisti.
  • hayalleri gerçek oldu... iaaf'in kendisi hakkında ''rakiplerine karşı avantajlı ve teknik yardım alıyor'' açıklamaları sonrası olimpiyatlar için koyduğu yasaktan sonra isviçre'deki cas mahkemelerine başvurup haklı çıkmasıyla birlikte pekin engeli ortadan kalktı. uluslararası olimpiyat komitesi de cas'tan çıkan kararı kabul etti ve böylece bize de 21 yaşındaki atleti 2008 pekin olimpiyatlarında izleme fırsatı doğdu.

    http://img.timeinc.net/…706/oscar_pistorius0607.jpg
  • protez bacaklarıyla elde ettiği başarılarla atletizm dünyasını hareketlendirmiş atlet.

    konu teknik bir konu tabi ama futbolda herkes teknik direktör olmuş atıp tutarken bir şey demiyorsunuz da, ben atletizmde sallamışım birazcık ona mı takılacaksınız nasılsa?

    öncelikle bu adamı koşarken izlediğinizde protezleri ile çok uyumlu olduğunu görüyorsunuz. bu noktada protezlerin pasif oldukları için hareketi iletmedikleri görüşüne katılmıyorum. protezler tam tersine yaylı ve harmonik bir şekilde koşu esnasında koşucuya uyum sağlayıp yardım ediyorlar. bence koşma hareketi için gerekli enerji sadece bel kısmından geliyor ve bu hareket de harmonik hareketle destekleniyor.

    bir diğer tartışma da harcanılan enerji konusunda. benim aklıma gelen ilk konu bacak kasları eksikliği. bacak kasları olmadan, dolayısıyla koşu esnasında en çok laktik asidi üretecek kaslar olmadan koşabiliyor olmak bence kesinlikle bir avantaj sağlayacaktır koşucuya. bu demektir ki kendisinin vücudunda diğer sporculara göre daha az laktik asit dönüşümü ve dolayısıyla daha az yorgunluk hissi olacaktır. bunun yanında kaslarda yakılacak oksijen gereksinimi konusu filan da var tabi.

    kendisini takdir ediyoruz, bu protezlerle kendine çıkar sağlama peşinde olduğunu filan da iddia ediyor değiliz, ama eğer olimpiyatlara katılabilme kararı kesinleşmişse daha çok tartışılacak sanırım bu konu olimpiyatlar esnası ve sonrasında.
  • hakkında yapılan tartışma için asıl önemli konu sınır çizme olgusudur. yarın olmayan bacakları yerine palet giyen bir sporcuya nasıl hayır denilecek. ya da benzer bir kolla gülle atıldığında.
hesabın var mı? giriş yap