• * osmanlıcaya hakim olmak
    * 4 yıllık medrese mezunu olmak
    * tercihen 20 yaşini aşmamış olmak
    * askerliğini yapmış ya da 30 sene tecil ettirmiş olmak
    * a* sınıfı ehliyetli olmak
  • kemerli bir buruna sahip olmak
  • $erif mardin'e gore yoneticilik titrinin babadan ogula gecebilir hale gelmesi osmanli'nin coku$unu hazirlayan/hizlandiran etmenlerden biridir.. gerekli vasiflara sahip ve özel egitim gormu$ yöneticilerin yerini, oglunun kariyeri derdine dü$mü$ yonetici sinifina biraktigindan bahseder.. toprak yönetim sisteminin degi$mesinde de bu durumun etkili oldugu soyler.. biz de 'hakkaten mi yav' deriz.
  • osmanlı imparatorluğu'nda en tepedeki yönetici pekala padişah idi. padişah olmak için osmanoğulları hanedanına mensup olmak ve erkek olmak gerekir idi.

    kösem sultan, oğlu murad ( 4. murad ) tahta çıktığında henüz çok küçük yaşta olduğundan ötürü saltanat naibi sıfatıyla devleti yöneten kişi olmuştur bir süre.

    daha sonra vezir-i azâm gelmektedir. diğer paşalar gibi enderun'da yetiştirilen kimseler önceleri liyakat usûlü ile sonraları torpil ile bu makama erişebilmişlerdir. pek tabii saraya damat olmak da bu makama erişmekte olanak sağlamaktadır.
    osmanlı imparatorluğu, devşirme usulüyle enderun mektebine çocukları getirmiştir. acem, kürt, rus, yahudî ve çingene çocuklarının enderuna alınması; devlet adamı yapılması yasaktır!

    şeyhülislam, kazasker, kadı gibi ilmiye sınıfına mensup kimseler orhan gazi döneminden itibaren eğitim vermeye başlanan medreselerden yetişmiş kimselerdir.
    şeyhülislamı padişah atamakta, gerisi silsile halinde devam etmektedir bu atamaların. maalesef burada dahi rüşvet ve iltimas alıp başını gitmiştir.

    haremağası olmak için hadım edilmiş olmak lazımdır. daha sonra iş, sultanların gözüne girmekten geçmektedir.
    lâkin valide sultan dahi olsa kendi başına bir atama gerçekleştirememekte, padişaha muhakkak danışmaktadır.

    subaşı atamalarına osmanlı imparatorluğu çok fazla özen göstermiştir. subaşı olacak kişinin kaleminin ve kılıcının sağlam olması, örfe bağlı, ilim irfan sahibi kimseler olması gerektiği belirtilmiştir.

    bostancıbaşı olmak için de cesur ve güçlü kuvvetli olmak şartları aranmaktadır. ayrıca köse olmamalıdır.

    müneccimbaşı, ilmiye sınıfı tarafından seçilirdi. bu kişinin ilm-i nücûma en iyi hâkim olan kişi olmasına dikkat edilirdi. osmanlı imparatorluğu tarihinde toplam 37 kişi müneccimbaşı olarak görev yapmıştır.

    mahalle imamları o mahalle ahâlisinin ekseriyetinin istediği kişilerden seçilmektedir. yalnızca büyük camilerde atama usûlü gerçekleştirilmiştir.

    bakkalbaşı, kasapbaşı gibi esnaf yöneticileri de esnafların kendi aralarındaki seçimlere bırakılmış idi.

    türk tarihinin ilk seçimi 1830'da bolu'nun bir köyünde yapılan muhtarlık seçimleri ile gerçekleşmiştir. bu tarihten önce atama usûlü var idi ve seçimler giderek yaygınlaşmıştır sonrasında.

    türk tarihinde halk oylarıyla belirlenen ilk meclis de 1877 mart-haziran osmanlı meclis-i mebusanı nâm-ı diğer 1. meclis-i mebusan olmuştur. seçime girebilmek için 25 yaş üstü olmak ve ev bark sahibi olmak şartları aranmıştır.

    dipçe-i iman: tabii hepsinden önce kişi müslüman olmalıdır.
  • - müslüman olmak (köken önemsiz),
    - devlete sadık olmak,
    - osmanlıca konuşmak,
    - saray geleneklerine uymak.
  • kose olmamak, iktidarsiz olmamak..
  • - prezantabl olunmasi
    - kudretli bir torpilin mevcudiyeti
  • devlet adamlarının turk boylarından olanlarının çeşitli otorite problemleri yaratması; inanılmaz miktarlarda mülk'e sahip olması nedeniyle devşirme vezirlerin, sadrazamların dominasyonu inkar edilemeyecek bir gercek olsa da kalemiye kısmının genellikle turk asıllı insanlardan secildigini, kalemiyenin divanda seyfiye'nin bile sahip olmadıgı yargılanmadan infaz edilememe gibi imtiyazlara sahip oldugunu ve yasama yürütme yargı nosyonlarına neredeyse tek başına sahip olan, yetkilerinin sınırları belirtilemeyen padişahın soyunu unutmamak gerekir.

    kaldı ki enderun'dan yetişme, saray hiyerarşisinde yer almak icin tercih sebebi olsada şart degildir, keza enderun sadece devlet adamı yetiştiren bir okul da degildir.

    osmanlıda devlet adamı olmak belirli niteliklere sahip olup bunları dogru insanların gorebilecegi ve istedikleri yonlerde kullanmakla alakalıdır.
    zaten bu insanlar ve yönün devletin aleyhine degismesi devleti yıkan nedenlerden olmustur.
  • devlet-i osman-i ali"de terfi"i temayuzu ilim irfan-i ile olmaz ya olacak kuvvetli iltimas ya olacak madeni haz ya da olacak delikle temas
hesabın var mı? giriş yap