• "first boot device" olarak "bilecik" seçilir biostan. sonra kuruluş cd'si takılır otağa. "haydi bre baştan" tuşuna basılıp besmele çekilir. zaten sonrasını kuruluş kendisi hallediyor.
    (filesystem olarak ott32 seçin)
  • bir fuat köprülü kitabı. okunmazsa olmazlar arasında.
  • herbert gibbons'ın 1916 tarihli the foundation of the ottoman empire kitabına cevaben 1934 senesinde fuad köprülü'nün paris üniversitesi'nde verdiği konferansların sonucunda les origines de l'empire ottoman başlığıyla çıkmıştır. yayınlandığı tarihte epey yankı uyandırmış, pek çok dile de tercüme edilmiştir. türk tarih kurumu tarafından basılmıştır.
  • tarihci colin imberin, osmanli devletinin ilk yillarina iliskin pek cok bilginin aslinda efsaneden ibaret oldugunu gostererek, kaynak eksikligindan dolayi nasil gerceklestigini asla ogrenemeyecegimizi soyledigi hadise. ki onun bu iddiasi miliyetci-muhafazakar tarih cevrelerimizde bir anti-colin imber isterisine yol acmistir.
  • bu kitapta osmanlı imparatorluğunun etnik menşei meseleleri hakkındaki uzun makalesi de yer almaktadır.
    (bkz: ord. prof. dr. m. fuad köprülü)
  • osmanlı imparatorluğu'nun 1299 tarihinde söğüt'te kurulduğu kabul edilse de; prof. dr. halil inalcık'a göre 27 temmuz 1302 tarihinde yalova'da bizans imparatorluğu askerlerine karşı kazanılan bafeus (koyunhisar) savaşı sonrasında devlet niteliği kazandığı kabul edilmektedir.
  • şu anda yazmakta olduğum entry'm, 1299., osmanlının kuruluş yılı, tarihimizde önemli bir dönemin başı.
    keşke şöyle tarih kokan, demokratik, mutlu, umutlu bir toplum üyesi gibi, huzur dolu günler içinden bir entry yazabilseydim 1299 şerefine, ama olamadı. osmanlı gibi sessizliklere daldı, gitti düşünceler. yine karışık yine dağınığız, darmadağın hallerde üstelik. zor yıllar hiç başımızdan gitmiyor, vakit birlik zamanıdır oysa!
  • osmanlı imparatorluğunun kuruluşu ile alakalı şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitap olan ve bundan sonra da üstüne daha kapsamlı eser yazilamayacak olan tarihçilerin kutbu halil inalcık hocanın kitabı devlet-i 'aliyye adlı eserinde kuruluş yeri yalova olarak tespit edilmiş, kuruluş yılı 1302'dir. tarih kitaplarında sıklıkla geçen 1299 yılını ve kuruluş yeri söğüt ve domaniç hikâyelerini bir tarafa bırakmak lazım.
  • osman’ın bir hanedan kurucusu durumuna gelmesi, 1302’de bir bizans ordusuna karşı bapheus(koyunhisar) savaşı zaferiyle ilgilidir.bizanslı tarihçi pachymeres’e (pakimeres) göre savaşın kaybedilmesi bizans ordusunda baş gösteren anlaşmazlıklar yüzünden olmuştur. bapheus [bafis(koyunhisar)] savaşı için pachymeres’in verdiği tarih 27 temmuz 1302’dir. osmanlı kaynağına görekoyunhisar savaşı hicri, 702 (başlangıcı 26 ağustos 1302 tarihine düşer). böylece savaşın tarihi üzerinde de iki kaynağımız birleşir.bir imparatorluk ordusuna karşı kazanılan bu zafer, osman gazi’yi bölgede karizmatik bir bey durumuna getirmiştir. pachymeres onun bu zaferle şöhretinin paflagonya’ya (kastamonu) kadar yayıldığını ve gazilerin onun bayrağı altına koşuştuklarını kaydeder. yine tarihçi neşrî, osman’ın beyliğini ve bağımsızlığını haklı olarak bu tarihe koyar. bapheus (koyunhisar) savaşı, osman’a bir hanedan kurucusu karizmasını kazandırmış, kendisinden sonra oğlu orhan itirazsız beylik tahtına geçmiştir. dolayısıyla 27 temmuz 1302 tarihini osmanlı devleti’nin kesin kuruluş tarihi olarak kabul edebiliriz.
    kaynak:halil inalcık osmanlı uygarlığı, c ı, s. 41
hesabın var mı? giriş yap