• kesinlikle türk kızlarının tribiyle uğraşmak istememelerinden kaynaklanmaktadır. kesinlikle dediysem bana göre yani.* yoksa neden birçok padişahın annesi yabancı kökenli olsun ki? haremde doğru düzgün türk cariye yok, olsa da ya çocuk doğurmamış, ya da kendisiyle evlenilmemiş. türk sandığım cariyelerin çoğunun kökeninin başka milletlere dayandığını görünce koskoca kanunilerin, yavuzların, fatihlerin bi bildiği olduğuna kanaat getirdim.

    bi kere cariye türk kızı olsa bu kadar sefer yapılıp da o kadar toprak biraz zor alınırdı. seni istanbul'un dışına adım attırmaz valla, hadi attın diyelim, 15 günde bi mektup yazmasan geldiğinde suratına bakmaz padişahın. hiç kim olduğun umrunda değil, sürüm sürüm süründürür.

    (padişah bir yandan gideceği seferde yapacağı hamleleri düşünürken bir yandan da ayna karşısında entarisinin düğmelerini iliklemektedir. içeri halis türk kızı cariye girer.)

    + gene mi sefer ya? sen de sarayda durmaz oldun.
    - çıkmam lazım, yoksa onlar bize saldıracaklar. hem iş için olmasa gitmem biliyorsun.
    + bıktım ya, hep iş iş iş.
    - gözünün yağını yiyeyim başlama yine. söz 2 aya dönerim.
    + nereye bu sefer?
    - rusya, kırım... şöyle bi dolanıp gelelim diyorum.
    + niye rusya? ha? söyle bakalım niye? gene o karılarda gözün değil mi?! (elini yumruk yaparak padişahın omzuna vurur.)
    - hasbinallah... yahu ne alakası var, sefere gidiyoruz, ne karısı ne kızı.
    + bilirim ben seni bilirim. kim geliyo çabuk söyle senle birlikte?
    - ahmet paşa, davut paşa, bayram paşa... bizim tayfa işte.
    + iyi bakalım. gözüm üstünde bak 15 günde bi mektup yollamazsan geldiğinde olacaklara karışmam!
    - la havle...

    z.ö. edit: el birliğiyle zamanın ötesine yollandım, zaten mesajına 10 dk içinde cevap atmadı diye sevgilisine trip atan da benim zaten, evet.
  • bunun bir nedenide şudur; eğer padişah bir türk kadınıyla evlenirse onun geldiği sülaleye şehre tebaa'ya bi ayrıcalık kazandırmış olacaktı. ve dahası o sülaleden devam ederse padişahın soyu, gelecek padişahın aklı çelinebilir ve adil olmayabilir kaygısı vardı.
    bir diğer nedeni ise yabancı kadınları, yabancı devlet adamların kızlarını vs. himayelerine alarak o ülkelerle ilişkiler sağlamlaştırılmayı düşünmüşlerdir. bazı kereler ise yabancı devlet adamları padişahla aralarını iyi tutmak için kendi kızlarını veya akrabalarını padişaha sunmuşlardır

    edit. evet bi önceki yazar benden önce davranmış
  • müslümandan köle olmayacağı içinmiş, muhammed'in kölesi falan hep yahudiydi dimi amına koyim.
  • cariye olabilmesi için yabancı ve savaştan sonra kaçırılması gerekiyordur yoksa nikahla olur o.
  • bu çarpık düzeni genç osman'ın değiştirmek istediği rivayet edilir, heyhat ömrü yetmemiştir. belki genç osman'ın kafasındaki devrimler hayata geçirilebilseydi herşey farklı olurdu.

    osmanlı'da kadının yeri, osmanlı'da eğitimin ve bilimin yeridir ki osmanlı'yı adım adım çöküşe götürmüştür, tabi böyle köklü bir devletin yıkılışı, 300 seneye yayılmıştır.
  • turk kizlarinin bir skime yaramadigini onlarda anlamislar fakat biz aciz turk erkeklerinden farkli olarak onlarin istedikleri kadinlari istedikleri yerden getirtme gibi secenekleri vardi. biz ise kumesteki tavuklarin pesindeyiz.
  • olaya pembe dizi izleyici gozuyle bakan insanlara garip gelebilir. eger bir padisah bir turkle, yani soyu belli olan bir kizla nikahlanirsa, o kizin babasi da, ailesi de dogan sehzadeler uzerinden osmanliya karisir. her turlu karisir. soz gecirmek ne yahu?? ortada kan bagi var. sehzadenin kafayi karistirdin mi hoop taht elinde. olmayan seyler degil yani.

    kaldi ki neyin itirazindasiniz, hangi kismi anlamadiniz? turk olsa nolur yabanci olsa nolur. sanki osmanli turk devleti. en baslarda evet ama imparatorluklarin milliyeti mi olur? o zamanlarda, hayir ve asla. eger olsaydi bu kadar dayanamazdi o koskoca osmanli merak etmeyin.

    benim bildigim bir sey var ama dogrulugundan emin degilim. ankara savasi'nda timur beye (bir cocuk sevdim timur) yenilince yildirim, yildirimin nikahli turk esini de alip goturmus timur. yildirimi koymus bir kafese. askerler de kadina tecavuz etmis. bu goruntulere dayanamayan yildirimin kafasini vura vura oldugu soylenir. iste o olaylardan sonra da saraya turk es girmemis. bana boyle anlattilar.
  • türk tarihinde her daim var olan durumdur.

    hatta bu yabancı cariye merakı sadece islamdan sonra da değil ki. türk kadının çekisi bu.

    orta asyadayken çinli prenseslerle uğraşıyorduk. anadoluya geldik şimdi slavlar.
  • türk erkeklerinin sarışın avrupalı hatun merakı olarak sürmekte olan ata sporumuz.
  • kezbanlarla uğraşmak istememelerinden kaynaklanır.
hesabın var mı? giriş yap