• yok canım osmanlı'yı yıkan osman bey'dir. çünkü bir ülkenin yıkılması için önce kurulması gerekir. o yüzden ülkenin kurucusu en büyük sorumludur.
  • “osman ölünce osmansız kaldığı için yıkıldı” desen yine bi derece..
  • bu konular çokça dile getirilmiş konular. yukarıdaki mal diyen mal da öğrenmiş oldu. ben bu hipoteze katılıyorum. heath lowry de bu yorumda bulunuyor. selim, ulema pisliğini ithal ederek osmanlı'nın geri kalmasını sağlamıştır.
  • kesinlikle katıldığım önerme, sünnileşme adı altında anadolu'da yaşayan yüz binlerce türk katledilmiştir. şah ismail'e sığınmaya kalktıklarında yolları kesilip öldürülmüştür. bir çoğu kendini kürt ve ermeni gibi göstermek zorunda kaldı. zaten tarihe bakıldığında 1500'den önce kürt diye bir şey yok, hepsi türk, ermeni ve farslı.
    5000 yıllık bilinen türk tarihinde, çinlilerin ve arapların yapamadığını osmanlı türk milletine yaptı. türk milletini araplaştırıp, asimile etti.
  • o zaman şu başlıkta görüşürüz;

    (bkz: yavuz sultan selim'i sevmeme hakkı)
  • osmanlı'yı yıkan özelikle şahıslar değil, gerici kalmaktan rahatsız olmayan dimağların oluşturduğu zihniyettir.
  • osmanli tek bir kisi, sefer ya da sebep ile yikilmayacak kadar buyuk bir devletti. oncelikle bunu kavramamiz gerek.

    eger yavuz’un osmanli devleti’ni sunnilestirme/araplastirma stratejisi ve turkmen dusmanligi yikilmaya giden surecin baslangici oldu derseniz bu iddia ciddiye alinir. zira her ne kadar babasi beyazit han’da asiri mutaassip bir lider olsa, kurumsal duzeyde osmanli’yi din temelli bir devlete donusturen selim’dir.

    halifeligin alinmasi fatih sultan mehmet’in roma ardilligi iddiasini ve avrupalilasma hedefini ortadan kaldirir.

    ancak selim’in iktidari sonrasinda, basta kanuni donemi olmak uzere, sayisiz ve vahim hatalar, ihanetler yasanmis, devlet ve millet ozellikle son 150 yili perisanlik icerisinde gecirmistir. nihayetinde tarihe karismak kacinilmaz son olmustur.
  • mısır'dan getirdiği irticacı, alim sıfatlı araplar; bilime yönelik tüm çalışmaları, inceleme ve gelişimi " şeytan icadı" diyerek durdurulmasına vesile olmuş. sanırım kılıç ali paşa camii yakınlarında bulunan bir gökyüzü gözlem merkezini de emirleri ile birlikte içindeki bilim insanları da dahil olmak üzre yerle bir ettirmişlerdir.
  • osmanlı'yı yavuz değil, ümit burnu'nun ötesine gecerek hindistana giden deniz yolunu keşfeden böylece bizi dünya nın en zengin ticaret ülkesi olma sıfatından mahrum bırakan pezevenk vasco de gama yıkmıştır.
  • kaynak : lise tarih kitabı
hesabın var mı? giriş yap