• osteoblastlar aslında kemik matrixini sentezleyen hücrelerdir.

    ve osteoblastlar osteonektin, tip 1 kolajen lifler, alkalen fosfataz, osteokalsin, osteopontin , thrombospondin ve sialoproteinleri salgılar.
  • osteoclast tarafından zayıflatılan kemik ızgarasını yeniden oluşturarak, kemiklerin yenilenmesini sağlayan hücrelerdir.

    bu hücrelerin fazla çalışması kemiklerin fazla kalınlaşmasına; az çalışması kemik erimesi ve zayıflaması rahatsızlığına neden olur.

    fiziksel olarak aktif olan insanlarda bu hücrelerin sayısı dengede iken; hareketsiz insanlarda bu hücreler yeterli sayıda bulunmaz.

    osteoblast hücreleri osteocalcin adında bir mesaj molekülü salgılar. bu moleküller kana karışarak beyindeki yeni öğrenilen bilgilerin hafızalanmasını sağlayan hippocampus bölgesinin büyümesini ve gelişmesini sağlar.

    yani kemiklerin yenilenmesi aynı anda hafızanın güçlenmesini de beraberinde getirir.

    kemiklerin yenilenmesi sağlandığı zaman aslında hafızada kuvvetlenmiş olur. kemiklerin yenilenmesini sağlamak için yürüyüş yapmak gereklidir. yürüyen insanların hafızalarının daha kuvvetli olduğunu, hatta ilerleyen yaşlarda daha fazla para kazandığını iddia eden bilimsel çalışmalar da mevcuttur.
    kaynak: nhk world the body belgeseli
    (bkz: yürüyen çocukların daha çok kazanması)
  • salgıladığı proteinlerin bir listesi:

    tip1 kollajen

    osteopontin fibronektin trombospondin ---> adezyon proteinleri.

    osteonektin-kemik siyaloprotein -->kalsiyum bağlarlar

    osteokalsin-->mineralizasyonda görevlidirler.

    kollajenaz- alkalen fosfataz

    ıgf-1 tgf-beta pdgf

    ıl1 ıl6 rank-l
hesabın var mı? giriş yap