• osteokondritis dissekans diye de tabir edilen bir hastalık. (ilk kelimenin sonundaki "is" eki nasıl bir değişime yol açıyor bilmiyorum, bilen uyarırsa doğrusunu yazarım) en sık diz eklemlerinde görülür. bunun dışında ayak bileği, dirsek ve nadiren kalça ekleminde de görülebilir. çoğunlukla erkeklerde ve çocuklarda görülür. darbe veya burkulmaya bağlı travmaların sonucu olarak ortaya çıkabilir. mr'la teşhisi mümkündür. tedavisinde; hasta olan bölgeyi dinlendirme (örneğin sorun ayak bileğindeyse mümkün mertebe üzerine basmama gibi) d vitamini ve kalsiyum takviyesi, güneşlenmek (evet iyi geliyormuş) vardır.

    bu üstteki bilgiler internette yaptığım kabaca bir araştırma ve dün gittiğim ortopedistin anlattıklarından derlenmiştir. doktora gitmeden, tetkik edilmeden hastalığınızı kesin olarak bilemezsiniz, o yüzden yazdıklarıma çok güvenmeyin.

    peki ben neden bu başlığa yazıyorum. çünkü, neredeyse bir yıldır bilek burkulması sandığım, ağrımasına rağmen spor yapmaya devam ettiğim belanın bu olduğunu öğrendim dün. doktor mr'a bakar bakmaz teşhisi koydu. zaten mr raporunda da onun anlattıklarıyla paralel şeyler vardı. hayır bi de dalga geçer gibi sorduğu ve cevap beklemeden kendi yanıtladığı sorulara bak:

    dr- tatil planı yapmış mıydın?
    ben- ee
    dr- iptal et. çok yorulursun, yapma tatil.

    dr- spor yapıyor musun?
    ben- evv
    dr- yapma. hatta ayağının üstüne bile basma.
    ben- (uçayım mı amk?) ama işe gidip gelirke...
    dr- ayakkabı al
    ben-nası...
    dr- baston da al. ya da yok, en iyisi koltuk değneği al. bak ayakkabı bu şekil (adam küçük kağıda ayakkabı çizdi ya lan!)
    ben- e peki geçecek mi bu (ne zaman basket oynayabilecem toktor, ağlıycam lan:/)
    dr- genelde kötü bir tablo çizdik ama (ebemi sktin resmen tablo mu kaldı) ama iyi haber: bazı hastalarda tedaviye cevap alıyoruz.
    ben- (iyi haber mi bu? umut doldum adeta)
    dr- şu ilaçları kullan (bir sürü kalsiyum ve d vitamini ilaçları)
    ben- (çok sönük kaldım azcık olaya el atayım) yoğurt falan yiyim mi?
    dr- ye ye. (oh yeah) 3 ay sonra gel kontrole bakalım iyileşme olacak mı...

    bakalım. olacak mı?

    -
    edit (07.10.2019):

    arada soru geliyor benzer dertten muzdarip insanlardan. o yüzden buraya bir copy paste açıklama yazayım.

    bu entry'yi yazdıktan sonra doktorun verdiği ilaçları kullandım 3 ay. bir değişim hissetmedim. başka bir doktora gittim, o bana ameliyat ol dedi. sonra bir de kemik hastalıkları hastanesinde muayene oldum, aynı bulgular. ameliyat gerekir ama olmadan da çok büyük sorun yaşamayabilirsin dedi oradaki doktor. ben de ameliyat olmadım.

    sonra bir iki sene boyunca ara sıra hafif ve kısa süreli ağrılar yaşadım. ama dayanılmaz değildi hatta süreçte baya ağır spor da yaptım. sonra birden ağrı sızı kalmadı. 3, 4 yıldır bi şey yok. durum böyle.
  • kemik uçlarında kan akımının yetersizliği veya kalsiyum eksikliği nedeniyle eklem kıkırdağı parçasının ayrılması veya kırılmasıyla sonuçlanan kemik kıkırdak yangısı.
  • tedavisi hastanın yaşına, hastalığın evresine, lezyonun lokalizasyonuna göre değişkenlik göstermektedir. konservatif veya cerrahi tedavi olabilmektedir
  • avusturya hastalığıdır.
  • devekuşu hastalığıdır.
  • (bkz: eklem faresi)
  • dirsek eklemimden ağrı eşliğinde çatır çutur sesler gelmesiyle farkına vardığım hastalık. tabi mr ile bu teşhis konuldu. radius başında 4,7 mm lik bir lezyon varmış. ameliyatlık bir durum dedi doktor. eğer ameliyat olmazsam, bir gün o kopan parçalar eklemin tamamen deforme olmasına, hatta eklem arasına sıkışarak kolun o pozisyonda kilitlenmesine sebep olabileceğini öğrendim. işin ilgin yanı bu hastalığın genelde 10-20 yaş aralığında gençlerde görülmesiymiş. ben 30'umu geçtim.
  • başlık adeta norveççe olmuş ama önemli değil.*

    osteokondritis disekans yani.

    genç erişkin ve adolesan hastalığıdır. erkeklerde daha sıktır. bir tür osteokondral farktür olduğu düşünülüyor. aichroth, ayrılmış parçanın avasküler olmasının akut osteokondral fraktürden farkı olduğunu söyler.

    en sık yerleşim yeri medial femoral kondilin yük taşımayan lateral kısmıdır.
    erken evrede radyografide değişiklik yoktur. tek pozitif bulgu eklem efüzyonu olabilir. daha içer evrelede osteokondral parçayı femurdan ayıran radyolüsent bir hat görülür. parçanın tamamen ayrılmış olması cerrahi gerektirir.

    aichroth şöyle sınıflamıştır:

    yük taşımayan ve taşıyan bölgeleri ayırmış bunları da kendi içinde ayırmıştır.

    yük taşımayan klasik medial femoral kondil laterali yani interkondiler notch mediali. (%69)

    yük taşıyan:

    medial femoral kondilin mediali ve distale uzamış hali, extended klasik tip. %6

    medial kondilin sadece inferioru, inferosentral tip. %10

    lateral femoral kondilin inferosentral tipi. %13

    lateral femoral kondilin anterioru. en nadir tip (%2).

    yerleşim yerine göre sınıflama böyleyken lezyon spektrumu şu şekildedir:

    insitu osteokondral cisim: artiküler kıkırdak intakttır.

    osteokartilajinöz flep: cisim ayrışmaya başlamıştır.

    ayrışmış cisim.

    ve son olarak yerinden kopup gitmiş cisim.

    bazen femoral kondilin posteriorunda sekonder ossifikasyon merkezi olur. dissekansla karıştırılıabilir.
  • bu rahatsızlığı yaşayıp ameliyat olmadan günlük hayatına dönebilmiş olanlar varsa beni yeşillendirebilir mi, buna ihtiyacım var :(
  • osteokondrit dissekans en sık diz'de görülür. burada ise femur'un medial kondil'inin lateralinde görülür.

    artroskopi hem tanısında hem de tedavisinde kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap