• haklı isyandır.

    ösym üniversite sınavlarında öğrencinin lise bilgilerini yorumlamalarını ister.
    öğrencinin eğitim hayatı boyunca görmediği bir konu hakkında soru sormak saçmalıktır. "araştırsaydı" demek daha büyük bit saçmalıktır. her derste son 15 yılda müfredattan çıkan onlarca bilgi varken hangi biri araştırılacak yorumlanacak.

    edit: gün içinde sorular için itiraz edilecek ve ilgili sorular iptal edilecektir.
  • 30 yılın ardından ygs 2010'da sorulan mantık sorusunun mağduru olmuş nesilden biri olarak kardeşimin de müfredat dışı soruya denk gelmesi hiç şaşırtmadı. bu konuda neredeyse tüm öğrenciler mağdur olmuşken ösym nasıl bir açıklama yapacak merakla bekliyorum. dava açılarak itiraz edileceğine eminim.

    öğrencinin çapsızlığı diyenler de umarım empati yapabileceği bir haksızlığa maruz kalır. seviye farkını belirlemek için yapılması gereken şey müfredat dışı sormak değil, müfredat konularından zor soruları yeterli miktarda seçmektir. ösymnin bu yaptığı yüzbinlerce öğrencinin kaderiyle oynamaktır.

    edit: mesaj atan arkadaşlar oldu, netleştirmek istedim. bize çıkan mantık sorusu müfredat dışı değildi, sadece uzun yıllardır sorulmadığı için çoğu dershanede anlatılmayan, genelde denemelerde çıkmayan lise 1de okulda 1 hafta gosterildikten sonra sonsuza kadar unutulan bir konuydu. sürpriz bir soru olduğu için çoğu insan yapamamıştı ama sorulmasında sakıncalı bir durum da yoktu ki bizden sonraki senelerde de soruldu. bu sınavdaki 2 soru ise geçen yaz meb'in müfredat dışına çıkardığı kısımdan geldi. bu nedenle sorulmaları tamamen yanlış. sadece empati yapmak için iki durumu benzeştirmiştim.
  • işyerinde kendisine azıcık farklı iş verildiğinde isyana kalkan kişilerin öğrencileri çapsızlıkla suçladığı durum.

    hepimiz girdik o sınava, 1-2 sene çatır çatır çalıştık, konu yetiştirmeye çalıştık. test ve konu kitaplarımız, yıllardır bu işi yapan yayınevlerinin kitapları oldu genelde, onlar da müfredata göre yayınladılar tabi bu kitapları.

    şimdi o yaşta insanlar zaten bunalım halinde iken şu sınav döneminde, müfredatta olmayan "uzay analitiği" isimli konuyu oturup çalışmasını nasıl bekleyebilirsin ki? yahu adamlar zaten 24 saatin 7sini okulda 5ini dersanede geçirdi, neyin çapsızlığından bahsediyorsunuz siz?
  • he amk o zaman 1,5-2 milyon öğrenci otursun nanoteknoloji, roket bilimi filan da çalışsın dediğim eylemdir. müfredatta yoksa sınavda da olmamalı. neye çalışacağını, sorunun ne konulardan geleceğini ösym belirler, onlardan da türlü türlü "seçici" soru sorar. işi tuzak kurmak değil, çalışanı ve düşünebileni seçmektir.
    şahsen ben 5.sınıfta anadolu lisesi sınavına giren son nesilim, türkçe'de küçük ünlü uyumu çıkmayacak dediler hala bilmem onu. büyük ünlü uyumunundan da hiç soru kaçırmam, affetmem.o çıkacaktı. öğrencilik psikolojisi böyle, ve gayet normal.
  • muhtemelen soruların güncel hazırlanmaması, daha önce hazırlanan bir soru havuzundan rastgele seçilmesi nedeniyle dikkatsizlik sonucu oluşmuş haksız durum.

    ösym çalışanlarına düzenlenen sınavlarla ilgili gereken hesap sorulamadığı için yüzeysel açıklamalarla geçiştirilmesi olasıdır. bildiğim kadarıyla ösym sınav kılavuzlarında yapılacak sınavın içeriğine dair bilgi verilir. soruların iptali için ösym'ye dilekçe verilebilir, belki kılavuza dayandırılarak dava açılabilir. tabii dava kaç yılda sonuçlanır, ne etkisi olur bir muamma.

    yıllara göre geometriden sınavlarda çıkmış soru dağılımı
  • skandaldır. ulan bir kere o matematik 2 kısmı çalışmadan yapılabilecek bir şey değil. tamamen bilgiye dayalı. sen oradan müfredatta olmayan zımbırtıyı sorarsan öğrencinin bilmese bile biraz kafayı kullanıp sonuca gitme şansı yok. onca konu içinde müfredat dışından soru sorulmaz. bu işin bir sınırı olmalı. bunu normal bulanlara göre çocukların fenden de akışkan mekaniği filan çalışması lazım belki sorarlar diye.
  • her zaman ki gibi çalışan insanların hakkı yenmiştir. bu ülkede ne zaman emeğin karşılığı verildi ki? şimdi gece gündüz geometri çalışan adamla geometri kitabını açmayan adam aynı şeyi yaptı: ikisi de muhtemelen boş bıraktı geçti. emek katli tam olarak budur işte. sınavı ya çok kolay sor, ya da git müfredatta olmayan şeyi sor!
  • ahaha entrylerdeki imla hataları beni benden aldı. yürü be ösym.
  • bir ülke düşünün. hani neresinden tut elinde kalıyor denir ya. hah işte öyle

    tanım; nesillerin geleceğinin rus ruleti oynanır gibi karartılması
    edit:imla
hesabın var mı? giriş yap