• arabaların üzerinde gördüğünüz boyalar da solvent bazlı, akrilik reçineli boyalardır. su bazlı akrilik boyalar da vardır ki o mevzu biraz daha hassas. sadece çok temiz servis ortamlarında kullanılmaya elverişli. su bazlı boyaların her manada çevre duyarlılığı çok daha fazla ama kullanımı solvent bazlı kadar kolay değildir. su bazlıda yaş boyaya bakıp rengin doğruluğuna karar verme şansı olmadığından, renk tutturma mevzusu çok fazla emek ister. önceden defalarca renk çalışması gerekebilir problemli renkler için. ama solvent bazlı akrilik sistemde atılmaya hazır yaş boya, sorunsuz bir atıştan sonra hemen hemen karıştırma cetvelindeki neticeye benzeyeceğinden daha isabetli bir renk yakalama imkanı vardır.

    solvent bazlı 2 tip oto boyası vardır. bazkat akrilik boyalar ve 2k komponentli boyalar. bazkat boyalar atıldıktan sonra çok çabuk kurur ve matlaşır, ve üzerine 2k akrilik vernik atılmalıdır. verniğin içerisinde %50 oranda akrilik sertleştirici ve uygun miktarda akrilik tiner girilerek uygulanır. vernik bazkat boyaya o derin parlaklığını verir ve ayrıca mükemmel uv dayanımı ile korur.

    2k komponentli boyalarda ise (bilinen adı opak boyadır) aynı vernikte olduğu gibi %50 oranda akrilik sertleştirci girilir, uygun miktarda akrilik tiner ile inceltilip astarın üstüne uygulanır. daha sonra üzerine vernik atılması gerekmez, zira akrilik sertleştirici onu kaya gibi yapacaktır.

    ortam şartları, tabanca tipi ve kalitesi, hava kalitesi, ustanın el yeteneği, bilgisi ve tecrübesi, kullanılan malzemelerin kalitesi, vb. aklıma gelmeyen onlarca değişkenden dolayı çok hassas ve zor bir iştir. gerçek ustalar çok az kaldı, işini sağlam şekilde yıllardır yapan ustalara ve yeni gelişmelere açık olan genç ustalara selem olsun.

    akrilik oto tamir boyalarında vaziyet bu şekilde.
hesabın var mı? giriş yap